V pražské ulici Ve Smečkách poblíž Václavského náměstí otevřel s počátkem nového roku nový podnik. Kdo čeká trendy místo v nordickém designu, s výběrovou kávou a veganskými raw koláči, bude zklamán. Ježkovy voči jdou proti módní vlně, odmítají jakékoli zaškatulkování a jeho majitelka si dělá, co chce.

Nápad otevřít si bar se zrodil v hlavě Pavlíny Michalové již během studií. Po nich dva roky cestovala a nabírala inspiraci v Německu, Maďarsku či Španělsku, kde nějakou dobu pracovala. Po návratu začala svůj sen realizovat a od počátku bylo jasné, že i když nebude mít podnik specifický koncept, rozhodně půjde proti mainstreamu. Nestojí o žádné škatulky a samotný koncept se v průběhu otvírací doby přelévá a mění. Kavárna, bar, bistro… Najdete tu od všeho trochu.

Nejpatrnější je to v samotném interiéru, který je laděn do cestovatelského retro stylu. Můžete se tak usadit do tramvajových sedadel, vlakového kupé či letadlových sedaček. Vše originál, složitě vykomunikované a odkoupené od dopravních společností. V přední části podniku, kde se nachází i bar, se pak usadíte u žehlicích prken. Stěny zdobí retro vzorovaný nátěr, který vytváří v podniku útulnou atmosféru. Může se to zdát jako bláznivá a chaotická kombinace, což také je. Stejně jako majitelčinu babičku, má i vás toto pojetí přimět ke zvolání „Ježkovy voči!“. Tak pochopíte i neobvyklý název podniku.


Proti proudu jde bar i cenovou politikou. Ač v samém centru města, ceny jsou zde příznivé. A právě proto, že je v samém centru města. Ježkovy voči chtějí být protikladem k předraženým podnikům v centru, které cílí na turisty. Naopak zde se chtějí zaměřit hlavně na českou klientelu a studenty, kteří si tu za 95 Kč dají obědové „snack menu“ s kávou (italská směs značky Vergnano), limonádou a sendvičem. Na třech pivních pípách najdete ležák pivovaru Zíchovec a speciály, které se budou obměňovat. Vína jsou nabízena z různých regionů, nabídka spiritů je prozatím základní, do budoucna by se ale měla rozšířit.

Ochutnat můžete i pestrou nabídku signature koktejlů, které vytvořila sama majitelka za pomoci svých dvou kamarádek. My jsme při naší návštěvě ochutnali Pravý ořechový, kombinaci bílého rumu infuzovaného sušeným ovocem a ořechy, ořechovice od Žufánka a třešňového džusu, a koktejl na vodce s medovou redukcí a fíkovým balsamicem nazvaný Maxipes Fík. Kromě těchto můžete vyzkoušet i dalších čtrnáct alkoholických variant a čtyři nealkoholické.

Občerstvení je zde podáváno ve formě tapas. U nás zatím málo rozšířené, ve Španělsku, které Pavlína Michalová navštívila, je však běžnou záležitostí. K drinku si tak můžete objednat kombinaci šunek, nakládaných sýrů, oliv, marinovaných chobotniček, nakládaných hub s lilkem, sušených rajčat a dalších pochoutek, které budou zrovna v nabídce. Za nás doporučujeme jednoznačně sýry a houbičky s lilkem. V létě návštěvníky čeká ve vnitrobloku zahrádka s grilem. Maso si každý může přinést své, ochucené dle vlastních preferencí. A sám si ho i ugriluje.

Ježkovy voči jsou také otevřené různým kulturním akcím, ať už se jedná o promítání filmů, umělecké vernisáže, koncerty a další. Aktivně umělce neoslovují, každý je však vítán a dostane prostor k sebevyjádření. S ohledem na nedaleký Činoherní klub je postaráno o slušný rozjezd, v únoru je naplánován karneval v benátském stylu, který v Ježkových vočích organizuje právě tato divadelní scéna. Nebojte se proto do ulice Ve Smečkách zabloudit. Budete překvapeni, co vše se v ní vedle kabaretu Darling skrývá.

JEŽKOVY VOČI BAR A TAPAS @ PRAHA