Z nákupu potravin se může stát stresující a chaotická záležitost. Zatímco někdo v obchodě popadne, co mu přijde pod ruku, a pak se z toho snaží doma něco vykouzlit, další si jídelníček pečlivě naplánuje a sepíše seznam potřebných ingrediencí. V obou případech se ale může stát, že zapomenete koupit některou ze surovin, bez níž se při přípravě pokrmu neobejdete. Nebo musíte koupit celé balení potraviny, z níž vám stačí jen část. A co se zbytkem? Pro všechny, kteří v kuchyni i při nákupu tápou, vznikla v loňském roce služba Easy Jídlo – rozvoz konkrétních surovin ke konkrétnímu receptu. 

Za projektem Easy Jídlo, který odstartoval na podzim loňského roku, stojí pár Michelle a Danny. Oba mají s podnikáním bohaté zkušenosti. Michelle kromě Easy Jídlo provozuje také CODE Rebels, vzdělávací kurzy pro děti v oblasti technologií. Danny se již nějaký ten pátek pohybuje v oblasti gastronomie a módy. Před pár lety založil vlastní značku TOJEVONO

Nyní k jejich aktivitám přibylo ještě Easy Jídlo. Myšlenku konceptu rozvozu surovin nosila Michelle v hlavě již nějakou dobu: „Nápad se mi v hlavě zrodil před pár lety, kdy mi o službě ‚uvař si z krabice‘ vyprávěla kamarádka, která tehdy žila ve Velké Británii. Ale jelikož jsem tenkrát startovala jiný projekt, uložila jsem si tuhle ideu na později. A v dubnu loňského roku nastal ten správný čas myšlenku oprášit a rozvinout. Vládní nařízení a omezení a domácí online výuka všemu jen napomohly. Z pracujících matek se ze dne na den staly kuchařky na plný úvazek, učitelky a uklízečky – a to nemluvím o dalších pracovních povinnostech. Sama jsem mámou od tří dětí. Vaření mám moc ráda a baví mě. Ale najednou jsem musela vařit každý den obědy a večeře. Průšvihem také bylo neustálé přemýšlení co uvařit, aby to bylo snadné, rychlé a chutnalo to alespoň nadpoloviční většině členů domácnosti. Usnadnit rodičům toto těžké období tak bylo definitivním spouštěčem projektu Easy Jídlo,“ popisuje realizaci svého nápadu Michelle.

V čem tedy spočívá hlavní kouzlo Easy Jídlo? Dalo by se říct, že služba funguje jako kombinace online obchodu potravin a rozvozu pokrmů. Na webu si z nabídky jídel vyberete to, které vám nejvíce padne do oka, a objednáte si potřebný počet porcí. Danny a Michelle se pak postarají o nákup surovin a jejich rozvoz až k vám domů. Součástí balení je také recept s postupem, podle kterého si dané jídlo sami uvaříte. 

„Vaření je zábava a také čas, který můžete strávit jako pár nebo rodina pohromadě. Jídlo je a bude příležitost, kdy si během celého dne můžete oddechnout a být chvilku spolu. Ať už v průběhu přípravy, nebo až u stolu. O to vás nechceme ochudit. Easy Jídlo vám nicméně pomůže tím, že nemusíte sami vymýšlet, co uvařit, kde nakoupit suroviny a ztrácet čas po obchodech. My vše vyřešíme za vás. Vy si jenom vychutnáváte tu lepší část,“ vysvětluje Michelle. Ve svém konceptu Michelle a Danny kladou důraz zejména na dvě věci. První je kvalita potravin. Oba osobně chodí každý den nakupovat k prověřeným dodavatelům, ingredience v boxu jsou tak zaručeně čerstvé a v lednici vám vydrží až tři dny. Zelenina a ovoce pochází z Pražské tržnice v Holešovicích, maso odebírají v Meat Point a pro ryby jezdí do Dejvic. Druhou věcí je prezentace služby jako „zero-food-waste“. To znamená, že pokud potřebujete k uvaření receptu pro čtyři lidi 240 g nudlí, 2 lžíce ústřicové omáčky, 1 lžíci octu z bílého vína a ½ lžičky koření five spice, přesně toto množství dostanete a nemusíte kupovat všechny tyto suroviny ve větším balení. Také v rámci obalů se Easy Jídlo snaží myslet ekologicky a minimalisticky, jednorázovým plastovým materiálům se však úplně vyhnout nelze.

Momentálně je v nabídce zhruba 15 jídel, které se obměňují jednou měsíčně. „Do budoucna bychom chtěli přijít s novou nabídkou každé dva týdny. Jídla do menu vybíráme na základě obtížnosti. Hlavním předpokladem je, aby šlo o jednoduché pokrmy, které budou hotové do 30 minut. Spolupracujeme s profesionálním kuchařem, s nímž složitější recepty zjednodušujeme a upravujeme tak, aby je zvládlo uvařit i dvanáctileté dítě. Dalším kritériem výběru je rozmanitost kuchyní, dále se snažíme myslet i na lidi s různými dietetickými omezeními,“ doplňuje Danny.

Jaká jídla si nejvíce oblíbili oni sami? Danny doporučuje vyzkoušet noky s cuketou a pancettou nebo nudle po čínsku s filírovaným steakem. Michelle zase nedá dopustit na cuketové rizoto s lososem nebo thajské mleté maso s rýží. A děti milují provensálské kuře s balkánským sýrem. Nás nejvíce zaujalo již zmiňované cuketové rizoto, ke kterému jsme si přibrali ještě hovězí steak s bramborem a chimichurri. 

Suroviny jsme dostali hezky zabalené, součástí boxu byl i přehledný a srozumitelný recept. Jen pozor, množství surovin je sepsané pro dvě porce. Pokud byste si v Easy Jídlo objednávali jen jednu, což je prozatím možné, i když ne příliš ekonomické ani pro jednu ze zúčastněných stran, musíte při přípravě množství surovin vydělit. Stejně tak při objednání jedné porce nastává problém s ingrediencemi, které není možné rozdělit. Například k cuketovému rizotu jsme dostali celou cuketu, i když na jednu porci jsme využili jen polovinu. Stejný problém byl i s hladkolistou petrželí u steaku, kde stačilo použít jen pár lístků, v boxu však byl celý svazek. Prostor pro vylepšení služby tedy stále je, což přiznávají i Michelle s Dannym. „Vše děláme nejlépe, jak to jen jde, avšak vždy je možnost být ještě lepší. Do budoucna určitě chceme postupně zlepšovat, co je potřeba. Neustále na sobě makáme, učíme se novým věcem. Nejdůležitější je, že věříme v sebe i v tento projekt a víme, že za to stojí,“ shodují se oba. O tom, že má podobná služba potenciál ostatně svědčí i fakt, že Easy Jídlo není na trhu jediným podobným konceptem. Suroviny k receptu pro jejich následné uvaření doma nabízí i Chef Box, MeMenu nebo cookit.cool. Pokud vám tedy nevadí vaření samotné, ale s přemýšlením nad recepty a nákupem surovin už je to horší, doporučujeme některou ze společností vyzkoušet.

Ovšem za předpokladu, že jste z Prahy – v dalších městech služba zatím zastoupená není.

www.easyjidlo.cz