V polovině dubna se na náměstí Jiřího z Poděbrad otevřelo bistro a rotisserie Kro Kitchen. Zakladatelem a strůjcem myšlenky je kuchař Vojtěch Václavík, který žil a pracoval v norském Oslu, kde sbíral zkušenosti v michelinských restauracích. Nyní vytvořil odlehčený koncept bistra, které propojuje tradici grilovaných kuřat a uzených vepřových kolen s trendy skandinávské gastronomie. Ovšem i zde můžete zažít několikachodovou degustační večeři.

Za běžného provozu je hlavním lákadlem především grilované kuře. Čtvrt, půl nebo
celé – záleží jen na vás, jak velký máte hlad. A k němu třeba bramborové placky, rýži či coleslaw. Nadto si můžete vybrat z deseti různých omáček, kterými masu dodáte další chuť. Vedle kuřat, která se trpělivě točí na roštu, dokud nemají tu správnou barvu, můžete ochutnat také trhané vepřové nebo kuřecí, a to jak samostatně, tak v sendviči. My ochutnali například ten kuřecí v bagetě se salátem, Caesar dressingem, sýrem a slaninou.

Ač hlavní část nabídky tvoří maso v různých variantách, myslí zde i na vegetariánské kamarády masomilců. Ti si mohou dát sezónní chřest s holandskou omáčkou či karamelizované jarní zelí. My jim pak ještě – stejně jako masožravcům
ke kuřeti – doporučujeme nadýchané bramborové placky. Lepší je ale vyrazit se stejně naladěným parťákem, jelikož stolování je zde pojato stylem „to share“. Chody jsou tedy servírovány doprostřed stolu, aby mohly být sdíleny.

Každou sobotu od osmi se zde pak pořádají degustační večeře, jejichž skladba se mění každý měsíc. My se zúčastnili hned té první, kdy se podávalo několik pokrmů, které je možné nyní najít i na stálém menu, a k nim ještě něco navíc. Celou degustaci jsme zahájili welcome drinkem – vyzkoušeli jsme koktejly, které zde vedle piva a vína také nabízí. Dvě jednoduché kombinace (bourbon-rakytník-máta a gin-jablko-křen) si nás naprosto získaly a navnadily na to, co nás ten večer čekalo.

Jako první přišla ke slovu trojice kanapek, k nimž se podávalo suché Frizzante. Ochutnali jsme chips z vepřové kůže se zakysanou smetanou a petrželovým olejem s medvědím česnekem, smržové arancini s česnekovým aioli a grilovanou jarní cibulku se zauzeným sýrem a sezamovými semínky. Vepřový chips i cibulka se sýrem byly sice skvělé, mým osobním vítězem se však staly arancini, které miluji od té doby, kdy jsem je na Sicílii poprvé ochutnala.

Předkrm v podobě chřestu v oříškovém másle s holandskou omáčkou byl doplněn o svěží Sauvignon z vinařství Jana Stávka. Po něm hned následoval zlatý hřeb celého večera, kterým byla „rotující“ kachna v místní směsi koření. Po její vypečené kůži se u všech stolů jen zaprášilo, maso nezůstalo pozadu. K tomu nechyběly již zmíněné nadýchané bramborové placky, jež jsme si máchali ve výpeku a vzdychali u toho blahem.

Aby se neřeklo, přistála nám na stole i grilovaná zelenina, salát z bylinek a čerstvý salát. Vše završil výběr omáček, z nichž ke kachně a plackám nejlépe ladila ta švestková. K tučnější kachně se skvěle hodilo další Stávkovo víno, tentokrát červený Karmazín.
Po menší pauze jsme na závěr byli odměněni ještě dezertem. Rebarborová zmrzlina s máslovou drobenkou a mladými borovicovými výhonky tvořily dohromady výtečnou kompozici. Polosladký vlašský ryzlink od Filipa Mlýnka pak byl absolutní tečkou za příjemným večerem.

Malé bistro Kro Kitchen, o jehož interiér se postaralo studio Neuhausl Hunal, nabízí pouhých patnáct míst k sezení. Pokud však bude plno, s nastávajícím letním počasím není nic jednoduššího, než si nechat jídlo zabalit a sníst si ho v nedalekém parku. Nebo si své místo pojistěte rezervací.
Do budoucna je pak v plánu i rozvoz jídel, takže si kuřata z Kro Kitchen budete moci nechat doručit až k vašim dveřím. Ale do té doby neváhejte zajít na Vinohradskou 66, třeba už zítra večer.

 

Kro Kitchen

Vinohradská 66, Praha
www.krokitchen.cz