Má restaurace Na Cibulce ty nejlepší burgery v Pardubicích?

- Reklama -

Dočetli jsme se, že v pardubické restauraci Na Cibulce mají nejlepší hamburgery ve městě. Opravdu? A co ostatní jídlo? Nedalo nám to spát a rozhodli jsme se uskutečnit vlastní průzkum. Vzala jsem si na pomoc tři muže, neboť jak známo, mužům není nic dost dobré, pokud to zrovna nevařila jejich maminka… S touto trojicí nekompromisních kritiků jsem nasedla do auta a vyrazili jsme do Pardubic.

Ihned po příjezdu nás překvapilo, jak malá restaurace je. Samozřejmě to není nic proti ničemu, ač pocit útulnosti a soukromí bouraly prosklené „výkladní skříně“, které se zkrátka nenaučím mít ráda. Personál v takto malém prostoru tvořil kuchař a číšník. Víc pracovníků na směnu ve všední den večer není třeba.
Z interiéru bych byla nadšená – kombinace bílých stěn s bělomodrým kytičkovým vzorem, který se opakoval na stropě, svícnech, hrncích na čaj i ubrouscích, by působila romanticky – kdyby kytičky nedoplňovaly dvě hokejové šály na baru. To bohužel romanticky nepůsobilo ani trochu.

Restaurace Na Cibulce

Ovšem nepřijeli jsme pomlouvat interiér, takže jsme se brzy ponořili do jídelních lístků. Neodpustím si na tomto místě pohoršení, které ve mně vzbudilo slovo „šupice“. Jako naprostého otroka gramatiky mě iritovalo neznámé a na první pohled nespisovné slovo. Povolala jsem na pomoc mocný Google, ale jediné, co našel, byly odkazy na MVDr. Marka Šupicu. Po krátké debatě jsme usoudili, že zmíněné slovo znamená speciality. Jistí si ale nejsme, zvlášť proto, že hned na začátku nám číšník oznámil, že dvě ze tří „šupic“ nejsou k dostání.

Dali jsme se do objednávání. Jako předkrm jsme chtěli vyzkoušet všechno: carpaccio z hovězí svíčkové, kozí sýr a husí jatýrka v portském víně. Naši rozežranost opět zbrzdil číšník – jatýrka nejsou. Tak aspoň to ostatní. Předkrm dopadl na výbornou. Carpaccio bylo kromě parmezánu obloženo limetkami, které mu dodávaly na zajímavosti. Kozí sýr byl servírován na opečeném toastu s redukcí z pomerančů a medu. Ani u jednoho předkrmu nechyběl zeleninový hit poslední doby, rukola.

Restaurace Na Cibulce

Za hlavní chod jsem zvolila vepřovou panenku plněnou mozzarelou a sušenými rajčaty s noky, čerstvým špenátem a smetanou. Kolega si „vybral“ jed(i)n(o)u z „šupic“ (ať už to znamená cokoli): vepřová medová žebírka na švestkové omáčce. Zbylí dva pánové si vzali po jednom z nabízených hamburgerů: hovězí burger na ledovém salátu se slaninou, cheddarem a cibulovým chutney a hovězí Caesar burger na římském salátu se slaninou, parmezánem a sázeným vejcem. Sbíhají se vám sliny? Nám taky, věřte.

Jídlo vzbudilo lehké rozpaky. Na mém talíři nebylo masu absolutně co vytknout. Bylo dorůžova propečené a příjemně křehké. Noky byly přesolené. Nejdřív jsem tomu nevěnovala pozornost, neboť osobně vůbec nesolím a přesolené mi tak přijde všechno. Na přesolenost přílohy si ovšem stěžovali i mí společníci. Požitku z jídla to samozřejmě dost uškodilo. Žebra nebyla špatná, ač med ani švestky z nich nebyly cítit – a byla poněkud vysušená.

Restaurace Na Cibulce

Hovězí burger s ledovým salátem chutnal, ale nebyl ničím, co by člověk už nezažil. Fádní, všude se opakující kombinace cheddaru a cibulového chutney. Ani domácí bulky už dnes nejsou takovou vzácností, spíš začínají být samozřejmostí. Výraznější chuť měl Caesar burger s parmezánem, k němuž česnekové hranolky s pažitkou tvořily výtečný doplněk. Zde jediná škoda byla, že kuchař při zpevňování jídla propíchl sázené vejce, které tak celé vyteklo na talíř.

I přesto, že jsme každému jídlu měli co vytknout, nevzdávali jsme se. Na řadě byla poslední zkouška – moučník. V menu jsme našli domácí tvarohové knedlíky, čokoládový fondán a cosi nazvané „dle sezónní nabídky“. Požádali jsme číšníka o upřesnění a byl nám nabídnut meru…bros…meruňkový řez a krtkův dort. Číšníkovo zakoktání ohledně řezu v nás vzbudilo kolektivní podezření a rozhodli jsme se ho vynechat. Zbylé dezerty jsme vyzkoušeli. Krtkův dort samozřejmě ničím zvlášť neoslnil. Na druhou stranu čokoládovému fondánu, dokonale sladké tečce na závěr, nebylo co vytknout, snad jen šlehačku ze spreje. Debatu vzbudila údajná domácí příprava tvarohových knedlíčků s borůvkami (pomiňme fakt, že místo borůvek byly plněny marmeládou). Nakonec jsme usoudili, že domácí mohou být, ale nikoli čerstvě připravené.

Restaurace Na Cibulce

Co říct na závěr? Jako „hradečáka“ mě to svádí k hodnocení „na Pardubice dobrý“. Naprosto objektivně je třeba uznat, že i přes jisté nedostatky jsme se dobře najedli. Dobře, nikoli však výborně. Restauraci jsme zkusili, nelitujeme toho, ale znovu už se tam pravděpodobně nevydáme.

 

Restaurace Na Cibulce, Pardubice

 

Restaurace: Na Cibulce

Adresa: Jiřího Tomana 479, 53009 Pardubice
www.nacibulce.cz


PLUSY

Roztomilý interiér se vzorem modrých kvítků. Pokud ho tedy zrovna nehyzdí hokejové šály…

Předkrm v podobě carpaccia neměl chybu, stejně tak Caesar burger s parmezánem.

MÍNUSY

Nedostupnost několika jídel z menu.

Přesolené noky, sušší žebra.