Léto je v plném proudu, teploty tomu už zase odpovídají. Na zahradách mnohým z nás dozrály jahody, maliny, borůvky, rybíz a další ovoce na sebe nenechá dlouho čekat. Každoroční otázka zní, jak naložit s úrodou? Jestli máte zavařené džemy, marmelády i kompoty, ovocné metýnky už nosíte jen sousedům a ovoce se smetanou jste se přejedli, je načase namíchat si domácí limonádu. Přinášíme vám proto receptury na tři limonády, které jsou v horkých letních dnech ideálním osvěžením.

❖ BORŮVKOVÁ LIMONÁDA
Ingredience:
– borůvkový džem
– maliny
– čerstvá citronová šťáva
– ledová tříšť
– soda
– bazalka a čerstvé borůvky na ozdobu
Na dno sklenky naklademe borůvkový džem (pozor, ne marmeládu, která má hustší konsistenci) a maliny. Maliny ve sklenici lehce rozmačkáme lžičkou.
Navrstvíme ledovou tříšť, přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu dle chuti a zalijeme sodou.
Promícháme, na závěr ozdobíme lístky bazalky a čerstvými borůvkami a můžeme podávat.




❖ OKURKOVÁ LIMONÁDA S JAHODAMI
Ingredience:
1 salátová okurka
10 jahod
medová voda
čerstvá citronová šťáva
led
soda
Příprava medové vody je jednoduchá, jde zkrátka o med rozpuštěný v teplé vodě. Voda by neměla být horká, aby nezničila vitamíny a další složky obohacující med.
Na dno sklenice vložíme nakrájené jahody. Použijeme jich tolik, aby ve vrstvě pokryly celé dno. Jahody rozmačkáme, případně lehce promixujeme tyčovým mixérem, a zalejeme medovou vodou (záleží na vaší chuti, jak chcete mít limonádu sladkou, my dali 2 dcl).

Nakrájené okurky podrtíme s trochou vody, aby vznikla „kaše“. Přilijeme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, opět podle chuti. Touto směsí přelijeme jahody ve sklenici. Celé zalijeme sodou, přidáme led a promícháme. Ozdobit můžeme plátky okurky a jahod.
❖ LIMONÁDA ZE ZELENÉHO ČAJE S RYBÍZEM
Ingredience
1 hrnek zeleného čaje
domácí med
2 citrony
hrst rybízu
2 čajové lžičky rybízového sirupu
led
soda
Do hrnku připravíme kvalitní zelený čaj. Necháme zchladnout na cca
40 ° a přidáme med podle chuti (my dali 1 polévkovou lžíci).
Čaj mícháme, dokud se med nerozpustí. Potom do hrnku vymačkáme jeden citron a vše přelijeme do džbánku.
Přidáme hrst čerstvého rybízu, několik plátků citronu, rybízový sirup, větší misku ledu a zalijeme sodou podle chuti. Rybízový sirup je velmi sladký, proto platí, že čím více sody, tím méně sladká limonáda bude.

Rybízový sirup:
2,5 kg rybízu
5 dkg kyseliny citronové
2 l převařené vody
1,5 kg cukru
rum

Rybíz očistíme a vložíme do velké nádoby. Přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Důkladně promícháme a necháme 24 hodin odpočinout.
Po 24 hodinách směs propasírujeme přes plátno. Do propasírované šťávy přidáme cukr (na 1 litr šťávy použít 1,5 kg cukru) a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Přelijeme do láhví, směs nakonec zakonzervujeme třemi lžícemi rumu (v láhvi by měl rum tvořit cca 2 cm v hrdle). Přes hrdlo umístíme plátno, které převážeme a sirup udržujeme v chladu (ideálně ve sklepě).
Na článku spolupracovaly Soňa Hanušová a Šárka Hromádková, autorem fotografií je Kamil Pekař.





