Pavlína Berzsiová se věnuje cukrářskému umění a pozvedávání jeho prestiže už více než třicet let. Pořádá semináře, kde se snaží přiblížit posluchačům a současné trendy, nevšední moučníky a použití nových postupů a surovin v cukrářské výrobě. Je víceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a autorkou Velké domácí kuchařky s rozsáhlou školou pečení jednotlivých druhů těst.

Autorka vydala u Nakladatelství Slovart další dvě zajímavé kuchařky – Dnes napeču! a Dnes nepeču!
Dnes napeču! vám nabízí recepty na sladké i slané pečivo a pohoštění pro všechny zásadní okamžiky roku a také pro dny, kdy potřebujete jen tak něco k zakousnutí.
Na své si přijde opravdu každý: čeká vás mejdan s kamarádkami i pánská jízda, tipy, co si sbalit jako svačinu na výlet na kole, rodinná oslava i dětský karneval s vtipnými dobrotami, propečete se svátky velikonočními i vánočními, ochutnáte žhavé novinky i dobroty z babiččina sešitu.
V knize najdeme sladké i slané recepty. Pro velikonoční svátky doporučujeme vyzkoušet recepty na mrkvového beránka, mramorové cupcaky, punčovou roládu nebo velikonoční cop s bazalkou.

Pro kamarádky určitě připravte melounový dort, kuřecí briošky se sušenými rajčaty, pikantní sušenky a citronové kostky.
Na výlet zabalte jahodovou bublaninu, bramborový strouhanec, domácí sendviče a tvarohové buchty s třešněmi.
Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zaujal nás dýňový koláč s tvarohem, sušenky s mandlemi, mátové bonbonky, čokoládový dort s řepou nebo sněhová roláda s jahodami.

Na oslavu se hodí domácí kremrole, likérové řezy, špenátová bábovka, lehký slaný koláč nebo pavlova s lesním ovocem.
Děti potěšíte během karnevalu domácím krtkovým dortem, ostružinovými palačinkami, donuty s barevným máčkem, sýrovými kloboučky i vaflemi se slaným karamelem.

Mezi babiččinými recepty najdete tvarohovou bábovku s mákem, třešňovec, angreštové tvarohové koláčky, svatební koláčky nebo houbové koblížky.
Pány zajisté potěší quiche s uzeným lososem a rajčaty, sušenky s anglickou slaninou, rumový perník, bramborové placky se švestkami a slivovicí, závin z pivního těsta i karamelový koláč s vlašskými a pekanovými ořechy.
Vánoční recepty autorka nabízí tradiční: linecké cukroví s rybízovým džemem, kokosové kartičky, čokoládová srdíčka, marokánky, vínové cukroví, medové řezy s kokosovou náplní nebo išlské dortíčky.

Chystáte velkou rodinnou sešlost, uvolněný dýchánek pro přátele, pohoštění pro svou lásku či snad dětskou oslavu? Anebo si jen chcete dopřát pořádný dezert nebo luxusní sladkou snídani? Troubu tentokrát nechte odpočívat. Nepečené dobroty se hodí pro každou příležitost.

V kuchařce Dnes nepeču! najdete slavné a zapomenuté recepty: banana split, dort Malakov, tiramisu, kávová panna cotta nebo makový koláč s jablky.
Hříšné a zdravé jsou rozhodně recepty na broskvový raw dort, domácí jogurt s rebarborou a jahodami, melounový salát i sladká pohanka s jablky.
Milujete-li brunch, potěší vás domácí müsli, koláč s arašídovým máslem, jahodové smoothie, rýžové kuličky s ovocem, tvarohovo-pomerančová pomazánka, melouny v kokosovém mléce nebo horká čokoláda.

Svátek zamilovaných potom oslavíte s dortem se želé srdíčky, likérovými pralinkami, jahodami v želé, opojnými klementinkami, kávou s chutí čokolády či banány v kávovém sirupu.
Obě knihy obsahují srozumitelné recepty s velkoformátovými a pestrobarevnými fotografiemi jednotlivých pokrmů. Ocení je zejména milovníci sladkostí, ale i každý, kdo se chce naučit připravovat dezerty jednoduše a pestře.

Obě knihy zakoupíte na www.slovart.cz.