Za dva měsíce, co jsem v Anglii, jsem už stihla navštívit monumentální BBC Good Food Festival, alternativní Free From Festival a dokonce jsem byla i na pivním festivalu obřích rozměrů – Great British Beer Festival. Stále mi ale chyběl zážitek z lokálního food festivalu. Tady má totiž snad úplně každé městečko vlastní festival, kde se každoročně prezentují místní výrobci i restaurace. Proto když jsem si všimla, že poslední zářijový víkend se bude taková akce odehrávat ve Farnhamu, který, i když už leží v sousedním hrabství Surrey, je od nás coby kamenem dohodil, bylo mi jasné, že se tam prostě musíme s přítelem vydat.

Farnham Food Festival

Ještě před tím, než jsme se ale vrhli do víru festivalu, rozhodli jsme se zúčastnit krátké procházky městem, která se konala v rámci jedné skupiny ze stránek meetup.com. Během té hodiny, co jsme se proplétali uličkami Farnhamu, zjistili jsme, že jsme právě objevili to nejmalebnější město, které jsme zatím v Anglii měli možnost navštívit. Zde ze starobylých domů a nečekaných zákoutí na člověka opravdu dýchne tisíciletá historie a genius loci. A především, po dvou měsících strávených v placatém Hampshiru, jsme byli nadšeni z malinkého kopečku, na jehož vrcholku se nachází Farnham Castle.
Ze zkušenosti víme, že na jakýkoliv food festival je nejlepší vyrazit co nejdřív a až se kolem poledne začnou u stánků tvořit nesnesitelné fronty, my už si jenom vychutnáváme pivo a s plným břichem škodolibě pozorujeme, jak se celý prostor zaplňuje hladovými davy. Bohužel, tentokrát nám to kvůli účasti na meetupu nevyšlo, a tak jsme se i my stali obětí obědové špičky a uvízli jsme v dlouhatánských frontách.

Farnham Food Festival

To nás ale neodradilo od toho, abychom neochutnali všechno to, na co jsme si už doma díky předem uveřejněnému seznamu prodejců udělali zálusk. Já jsem rozhodně musela ochutnat sausage rolls. Jedná se o tradiční britské slané pečivo – podobné v Česku populárnímu párku v listovém těstě. Sausage rolls jsem už doma připravovala a tak jsem chtěla ochutnat, jak tuhle delikatesu připravují profesionálové.

Farnham Food Festival

Přítel se rozhodl vystát si frontu na jelení burger. Přiznávám, že zvěřinu moc nemusím, ale tenhle nápad, jak zpracovat jelení maso, mě opravdu nadchnul. Samozřejmě, že jsme museli jít udělat radost i našemu labradorovi ke stánku s ručně vyráběnými pamlsky pro domácí mazlíčky. Tohle je přesně ten stánek, který mně chybí na českých trzích a food festivalech. Proč by si měli užívat jenom lidé a psům by mělo zůstat jenom to, co upadne na zem?

Farnham Food Festival

Další stánek, který mě zaujal, byl ten, kde se na obrovských pánvích smažily dosa, což jsou jihoindické palačinky z pohanky a rýže. Ty už jsme znali díky našim indickým kamarádům z ČR, ale přesto jsme neodolali, abychom si jednu palačinku za šest liber nekoupili. Radost nám jenom trochu zkazil pán, který procházel okolo a celé frontě natěšeně čekající na tuhle dobrotu oznámil, že: „V Indii byste dostali šest dosa jen za dvacet centů!“
Ovšem nejtěžším kalibrem pro mě byly thajské špízy s chobotničkami. Asi jsem je měla trochu víc rozkousat. Ale to prostě nešlo, když mě ta spousta chapadel začala lechtat na jazyku. Špíz se sépií mi po tomhle zážitku přišel jako super jídlo.

Farnham Food Festival

Kromě toho, že se vařilo přímo u stánků, také zde bylo pódium, na kterém kuchaři předváděli své umění. Když jsme si k pódiu sedli, abychom si v klidu vypili překvapivě levné pivo (jen tři libry), zaposlouchali jsme se do jedné takovéhle prezentace. To krásné znělé R nám prozradilo, že kuchař, který právě roztáčí nad hlavou těsto na pizzu, musí být rozhodně Čech. Nakonec se ukázalo, že je to skoro krajan – ze Slovenska. Takové setkání na závěr festivalu nás moc potěšilo.
Škoda byla, že Farnham Food Festival končil už v 16:00. Je ale pravda, že i když celý den krásně svítilo sluníčko, touhle dobou začalo být docela chladno, tak asi pořadatelé tušili, že by po čtvrté hodině beztak všichni utekli do tepla svých domovů.

Farnham Food Festival

My jsme stihli ještě nakoupit pár pytlíků ručně vyráběných karamelek a marshmallow a potom už jsme se taky vydali na vlak. I když jsme se celý den prodírali davy lidí, protože byl festival vměstnaný jenom do jedné ulice, musím říct, že nabídkou to byl jeden z nejlepších food festivalů, který jsem kdy zažila. Obzvlášť se nemůžu ubránit srovnání s BBC Good Food Festivalem, na který stála vstupenka 17 liber. Na Farnham Food Festival byl vstup zdarma a já jsem zde našla mnohem víc inspirace do vlastní kuchyně i mnohem víc stánků, které mě neodolatelně lákaly svojí netradiční nabídkou. Doufám proto, že příště si předražený BBC Good Food Festival dokážu odpustit a ušetřené libry si schovám do prasátka na útratu na nějakém neznámém lokálním food festivalu.