První dubnový víkend se v pražském výstavním prostoru Továrna nesl ve znamení dobré whisky. Vystavovatele sem nalákali organizátoři z odborného magazínu Barlife, kteří tak doplňují svoje portfolio festivalů. Stejná parta totiž stojí i za akcemi Ginfest, jehož poslední ročník proběhl letos v únoru, a Rumfest, na který se milovníci tohoto kvalitního destilátu mohou těšit v druhé polovině května. A jak se premiérový ročník vyvedl? Na to jsem byl velmi zvědavý, a proto jsem se vydal ochutnat staré známé klasiky i novinky, které vystavovatelé nedávno uvedli na trh.

I přesto, že se jednalo o první ročník Whiskyfestu, podařilo se přitáhnout zajímavé firmy, které představily 76 značek whisky z celého světa. Návštěvníci tak rozhodně nemuseli mít strach, že by neměli co pít. Na stáncích byly také dostupné nealkoholické nápoje i něco k zakousnutí, a tak se mohlo slavit až do aleluja. Tedy pokud aleluja končí ve 22:00, protože tehdy akce oficiálně skončila. Nicméně jen pouhé ochutnávání nedělá tyto akce tím, čím jsou. Organizátoři opět vsadili na tradiční šablonu a vše doplnili i odbornými semináři a speciální řízenou degustací pod vedením lektora Barlife Akademie Jakuba Vinše.

Láhev dobré whisky nepředstavuje pouze výborného společníka pro chvilky pohody, ale investice do ní se může stát velice výnosným byznysem. O tom přednášel v úvodním semináři Václav Rout, který má v České republice jednu z největších sbírek whisky. Nejenom, že se podělil o svůj příběh, kterak se z jeho záliby stalo de facto zajímavé živobytí, ale ukázal i pozoruhodná data o výnosnosti jednotlivých whisky a na závěr přidal několik svých expertních postřehů. Do USA a světa bourbonu nás poté zavedl Tomáš Toka, Bar Manager The Bourbon Baru v pražském hotelu Marriott.

Účastníci mohli nejenom poznat historii tohoto nápoje, ale ochutnat i několik zajímavých značek včetně Booker´s, která má nejvyšší procento alkoholu, jež je ještě u bourbonu povoleno. Z Ameriky zpět do Evropy nás přenesl následující seminář pod vedením dalšího předního odborníka na whisky (v tomto případě whiskey) a majitele olomouckého baru The Black Stuff Irish Pub Zdeňka Kortiše. Ten se zaměřil na irskou whiskey, která v devatenáctém století udávala směr světového trhu.

V sedmdesátých letech minulého století se však po několika klíčových ranách (například americké prohibici) dostala až do situace, kdy v celém Irsku fungovaly jen dvě palírny. Dnes ovšem irská whiskey zažívá boom. Osobně mi whisky chutná nejvíce ve své ryzí podobě, ovšem i z ní se dají udělat výborné koktejly a ani nemusíte být profesionálním barmanem. Jaké to jsou, ukázal Vítězslav Cirok, který má na svém kontě řadu ocenění, mimo jiné i získal i titul Barman roku na Czech Bar Awards 2015.

Do celého nabitého programu se vešla ještě soutěž Ardbeg An Oa Cocktail Competition, do jejíhož finále se propracovali Petr Beran z ostravského baru Co kdyby, Anna Pilařová z brněnského Whiskey Baru, který neexistuje a Jan Mareš z pražského Public Interest. Ten také nakonec celé klání ovládl a díky hlasování účastníků Whiskyfestu se podívá do skotské palírny Ardbegu. Ardbeg mimochodem představil na Whiskyfestu také právě svoji novinku An Oa. Osobně mám tuto značku velmi rád a baví mě snad každý její produkt, ani An Oa není výjimkou. Má totiž potenciál oslovit i ty pijany, kteří si normálně nakouřenou whisky nedají.

Nicméně i ostatní vystavovatelé měli rozhodně co nabídnout. Velmi mě potěšila pestrá nabídka i festivalové ceny degustačních porcí, které začínaly na symbolické dvacetikoruně. Z dalších stánků bych ještě vypíchnul domácí Barlife, který se tentokrát zaměřil na Japonsko. Zde jste mohli potkat barového historika Tomáše Mozra. Kromě nových chutí jsem se dozvěděl i několik zajímavostí, což je přesně ten důvod, proč jsem na akci vyrazil.

Na závěr bych ještě zmínil zajímavý výběr místa. Musím říct, že spojení Továrny a whisky má něco do sebe. Měl jsem pocit, že jsem přímo v palírně a její provozovatelé na chvíli přestěhovali destilační kotlíky a kolony, aby se tam mohl uskutečnit festival. Opravdu mě baví střídání různých typů míst, na kterých se jednotlivé akce od Barlife konají. Každý prostor je pak zajímavý čímsi novým. Doufám, že za rok se opět dočkám dalšího nevšedního zážitku.

 

Whiskyfest 2018 @ Továrna, Praha