Poslední srpnový víkend se pražská Trója hemžila gurmány, foodlovery a gastrosexuály. Probíhal zde tradiční food festival Foodparade, na kterém svá menu představily na čtyři desítky restaurací a bister. Nechyběla ani vína, stále oblíbený Aperol Spritz, cider nebo káva. Ochutnat vše nebylo v našich silách, i tak se ale můžeme pochlubit slušným skóre.

Oproti loňskému roku téměř vymizely hamburgery. Je otázka, zda jejich obliba pomalu klesá, či zda se všechny hamburgerové restaurace a bistra šetří na Burgerfest, který proběhne příští týden. Letos Foodparade vládly asijské chutě, ať už se jednalo o klasické závitky, napařované knedlíčky či proklatě ostré polévky. Nikoho proto nepřekvapí, že jsme celou konzumaci tak zahájili u Asia Pointu. Kombinace jarních závitků, krabích klepítek, knedlíčků s krevetami a masovými šátečky nám posloužila jako předkrm. Následovaly letní závitky s krevetami ze Siddharta Café, doplněné o velmi pikantní polévku Tom Yam s mořskými plody.

Asijskou cestu jsme završili u stánku Tamarind Tree, kde jsme si dali jejich plněné knedlíčky (zeleninové, vepřové, hovězí, krevetové) a „bůčkové nebe“, neboli Pork Bun v nadýchaném bochánku. Osobně mám pro tuto pochoutku slabost, takže ji řadím mezi top ochutnané pokrmy. My se sice z Asie přesunuli, nabídka byla nicméně širší – své zastoupení zde měla i Spicymama nabízející například Hoisin Burger, Caffé Buddha a jejich Ramen nebo Soft Shell Crab, či Sushi v Dushi. Vskutku bylo z čeho vybírat.

V dalším kole jsme se zaměřili na polévky, což jsme částečně odstartovali již zmíněnou Tom Yam. V Le Terroir jsme měli báječnou Bouillabaisse, která se též zařadila mezi top pokrmy. To nejlepší z celého festivalu nás však čekalo u stánku Perfect Canteen & Polívková smršť, kde šéfkuchaři Filip Sajler a Martin Staněk přichystali tříchodové polévkové menu. Předkrm tvořil bramborový krém se pstruhem, hlavním chodem bylo hovězí glace s miso pastou a trhaným hovězím masem a dezert zastupovala sladší studená dýňovo-rebarborová polévka, jež chutí připomínala spíše přesnídávku než polévku.

Bramborovému krému a hovězímu glace ovšem nemáme co vytknout. Navíc Polívková smršť je gurmánská benefiční akce, která spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou. Výtěžek z akce bude předán společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje rehabilitaci mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy. Při placení jsme také dostali letáček s recepty na všechny tři polévky, mohu se tak doma pokusit šéfkuchařům vyrovnat, byť je jasné, že je to předem prohraný souboj. Polévku jsme měli také u stánku Gourmet Plaza, kde jsme si poskládali menu: tomatová polévka, krůtí tikka masala s kuskusem a mátovo-koriandrovým jogurtem, dezert Pavlova.

Tím jsme plynule přešli z polévek na další jídla a kuřecí tikku doplnili ještě belgickými hranolkami a vepřovým bokem z Bruxxu. Bohužel ze všech ochutnaných jídel nás zde zaujali nejméně. Tuto etapu jsme završili v Burger Baru trojicí burgerů: Chuck roll s habañero salsou, trhaný vepřový a jehněčí smokey. U mě zvítězil trhaný vepřový doplněný o zázvorovou BBQ omáčku a grilovaný ananas. Vegetariáni mohli burger ochutnat u Regal Burgeru, například avokádový.

Zastoupeny byly i další kuchyně, českou reprezentoval Vinohradský parlament (slaný větrník či kroketa z prasečích ocásků), hojně zastoupená byla kuchyně italská: Wine Food Market, Puzzle Pasta & Salads, Le Pizze di Frankie či Attifood. Jelikož jsme se den před Foodparade vrátili ze Sicílie, žádnou z jejich nabídek jsme se nenechali zlákat, byť o kvalitě nepochybujeme. Milovníci experimentální a moderní kuchyně mohli uspokojit své chuťové buňky u restaurací Bistrot 104 nebo Entrée, populární bylo také menu Forbidden Taste, který svůj pop up vystavěl uprostřed živého plotu.

Na závěr nás čekala už jen sladká tečka v podobě zmrzliny Crème de la Crème (vanilková, rebarborová a možná trochu moc kyselé mojito), narváno však bylo i u Rolls Bros, kde připravovali zmrzlinu trendy thajským způsobem. Třešinkou celého odpoledne byla Česká whisky coby digestiv na trávení. Pokud vám letošní Foodparade utekla, nebuďte smutní, příští rok bude zas.

 

FOODPARADE 2017 @ Trojský zámek, Praha