Poslední srpnový víkend se pražská Trója hemžila gurmány, foodlovery a gastrosexuály. Probíhal zde tradiční food festival Foodparade, na kterém svá menu představily na čtyři desítky restaurací a bister. Nechyběla ani vína, stále oblíbený Aperol Spritz, cider nebo káva. Ochutnat vše nebylo v našich silách, i tak se ale můžeme pochlubit slušným skóre.
Oproti loňskému roku téměř vymizely hamburgery. Je otázka, zda jejich obliba pomalu klesá, či zda se všechny hamburgerové restaurace a bistra šetří na Burgerfest, který proběhne příští týden. Letos Foodparade vládly asijské chutě, ať už se jednalo o klasické závitky, napařované knedlíčky či proklatě ostré polévky. Nikoho proto nepřekvapí, že jsme celou konzumaci tak zahájili u Asia Pointu. Kombinace jarních závitků, krabích klepítek, knedlíčků s krevetami a masovými šátečky nám posloužila jako předkrm. Následovaly letní závitky s krevetami ze Siddharta Café, doplněné o velmi pikantní polévku Tom Yam s mořskými plody.
Asijskou cestu jsme završili u stánku Tamarind Tree, kde jsme si dali jejich plněné knedlíčky (zeleninové, vepřové, hovězí, krevetové) a „bůčkové nebe“, neboli Pork Bun v nadýchaném bochánku. Osobně mám pro tuto pochoutku slabost, takže ji řadím mezi top ochutnané pokrmy. My se sice z Asie přesunuli, nabídka byla nicméně širší – své zastoupení zde měla i Spicymama nabízející například Hoisin Burger, Caffé Buddha a jejich Ramen nebo Soft Shell Crab, či Sushi v Dushi. Vskutku bylo z čeho vybírat.
V dalším kole jsme se zaměřili na polévky, což jsme částečně odstartovali již zmíněnou Tom Yam. V Le Terroir jsme měli báječnou Bouillabaisse, která se též zařadila mezi top pokrmy. To nejlepší z celého festivalu nás však čekalo u stánku Perfect Canteen & Polívková smršť, kde šéfkuchaři Filip Sajler a Martin Staněk přichystali tříchodové polévkové menu. Předkrm tvořil bramborový krém se pstruhem, hlavním chodem bylo hovězí glace s miso pastou a trhaným hovězím masem a dezert zastupovala sladší studená dýňovo-rebarborová polévka, jež chutí připomínala spíše přesnídávku než polévku.
Bramborovému krému a hovězímu glace ovšem nemáme co vytknout. Navíc Polívková smršť je gurmánská benefiční akce, která spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou. Výtěžek z akce bude předán společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje rehabilitaci mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy. Při placení jsme také dostali letáček s recepty na všechny tři polévky, mohu se tak doma pokusit šéfkuchařům vyrovnat, byť je jasné, že je to předem prohraný souboj. Polévku jsme měli také u stánku Gourmet Plaza, kde jsme si poskládali menu: tomatová polévka, krůtí tikka masala s kuskusem a mátovo-koriandrovým jogurtem, dezert Pavlova.
Tím jsme plynule přešli z polévek na další jídla a kuřecí tikku doplnili ještě belgickými hranolkami a vepřovým bokem z Bruxxu. Bohužel ze všech ochutnaných jídel nás zde zaujali nejméně. Tuto etapu jsme završili v Burger Baru trojicí burgerů: Chuck roll s habañero salsou, trhaný vepřový a jehněčí smokey. U mě zvítězil trhaný vepřový doplněný o zázvorovou BBQ omáčku a grilovaný ananas. Vegetariáni mohli burger ochutnat u Regal Burgeru, například avokádový.
Zastoupeny byly i další kuchyně, českou reprezentoval Vinohradský parlament (slaný větrník či kroketa z prasečích ocásků), hojně zastoupená byla kuchyně italská: Wine Food Market, Puzzle Pasta & Salads, Le Pizze di Frankie či Attifood. Jelikož jsme se den před Foodparade vrátili ze Sicílie, žádnou z jejich nabídek jsme se nenechali zlákat, byť o kvalitě nepochybujeme. Milovníci experimentální a moderní kuchyně mohli uspokojit své chuťové buňky u restaurací Bistrot 104 nebo Entrée, populární bylo také menu Forbidden Taste, který svůj pop up vystavěl uprostřed živého plotu.
Na závěr nás čekala už jen sladká tečka v podobě zmrzliny Crème de la Crème (vanilková, rebarborová a možná trochu moc kyselé mojito), narváno však bylo i u Rolls Bros, kde připravovali zmrzlinu trendy thajským způsobem. Třešinkou celého odpoledne byla Česká whisky coby digestiv na trávení. Pokud vám letošní Foodparade utekla, nebuďte smutní, příští rok bude zas.