Poslední prázdninový víkend se tradičně nesl ve znamení Foodparade, který se letos konal už po osmé. Zahradou pražského Trojského zámku se tak linuly příjemné vůně rozličných dobrot, jež i přes ne úplně příznivé počasí přilákaly dostatek návštěvníků. Zkrátka nepřišli ani milovníci dobrých nápojů, pro něž byla nachystaná široká nabídka vín a dalších nápojů. Ba možná stejně široká, jako byla nabídka jídel.
Po loňském menším oslabení udeřily letos burgery opět plnou silou a na Foodparade jste mohli ochutnat mnoho jejich variant. Burger Bar nabízel například chuck roll s hovězím krkem a modrým sýrem či vegetariánský s grilovaným haloumi sýrem. Vegetariánskou variantu jste našli i u stánku Regal Burger, kromě něj tu byl k mání i klasický burger nebo s trhaným vepřovým.
My se zastavili na slidery u George Prime Burger, kde jsme ochutnali klasický burger s uzeným čedarem a smetanovou omáčkou, california slider s pikantní salsou a guacamole a burger s černým lanýžem. S burgery se však návštěvníci mohli setkat i u ne-burgerových stánků – svou variantu nabízelo i Avocado Street Bistro nebo Rougette & Paté du Chef. Ti připravovali jako burger svůj grilovaný sýr, který se stal jedním z highlightů letošního ročníku.
Status asijské kuchyně zůstal nicméně neohrožen a její popularita se projevila i letos. Opět v samostatných konceptech, kdy nesměla chybět stálice food festivalů v podobě Asia Pointu (a ano, je to nečekané, ale tentokrát jsem jejich krabím klepítkům odolala). Další zastoupenou restaurací bylo Sushi Time, jež kromě sushi nabídlo například i ramen a curry, nebo japonská restaurace Yoshihashi, která návštěvníky lákala především na grilovaného úhoře nebo bůček v japonském stylu.
Vietnamská restaurace Anthill postavila své menu na klasice Bún bò Nam Bộ a matcha lívancích. A Jan Punčochář, ke kterému se ještě dostaneme, připravoval kachní Pho. Jinou oblast Asie představovaly stánky Hummus Princess s výtečným hummusem, který jsme si dali hned na začátek jako předkrm, a Signature s převážně indickou kuchyní.
Od naprosté absence česko-slovenské kuchyně zachránila Foodparade restaurace Salt`n`Pepa Kitchen, jejíž menu obsahovalo kořeněný bůček, piroh s uzeným bramborem a bryndzou a šulance (po česku šišky) s rajčatovou marmeládou a ořechy. Smutnit nemuseli ani ti, kdo preferují pálivější jídlo, Chilli Point servíroval příjemně pikantní chapadla z kalamár s čočkou (a chilli, samozřejmě). Komu by to bylo málo, mohl se zastavit u The Chilli Doctor pro něco na doma.
Letos se nejvíce projevil trend street foodu a menších pokrmů. Tradiční restaurace, které byly hojně zastoupeny předloni a částečně i loni, tentokrát skoro vymizely. Místo nich nastoupily bistra a menší koncepty jako již zmínění Rougette & Paté du Chef a Avocado Street Bistro nebo Personaldinner s čerstvými focacciami a La Petite France, které lákalo na makronky, ústřice a šampaňské.
Zapomínat nesmíme ani na sladkou tečku na závěr, o kterou se postaraly zmrzlinářství Rolls Bros a Créme de la Créme, Juicee se svými nanuky a limonádami nebo BuFu Shake House s milkshaky. Tím se plynule dostáváme k další části Foodparade, kterou je pitný režim. Z mého subjektivního pohledu mi připadalo, že letos byla hojně zastoupena vinařství.
Pro srovnání – vinařství jste mezi stánky našli pět, zatímco čistě burgerům se věnovaly tři stánky a asijské kuchyni čtyři.
Tím to ale nekončilo, alkoholických nápojů měl tentokrát návštěvník pestrý výběr. Jedním z nejhezčích stánků, který nešlo minout, byl bar Double Dutch & Belvedere, kde jste se mohli opájet výběrem z několika spritzů. Značka ginu Gordon`s pro změnu vsadila na foodpairingovou kartu a ke svým gin&tonikům nechala napárovat pokrmy Jana Punčocháře z restaurantu Grand Cru. Ochutnali jsme kachní Pho, sendvič s krevetami a roastbeef se zauzenou majonézou v chlebové placce, který se stal druhým highlightem festivalu.
Pro ty, kdo nechtěli celé odpoledne pouze jíst, byly připraveny i různé workshopy jako zdobení cupcaků, příprava sushi nebo cocktail training s Double Dutch & Belvedere. Po oba dny pak probíhal i kurz grilování a fotokurz, který představil základy foodstylingu. I přes nepřízeň počasí bylo možné strávit v Troji příjemný, lehce převíněný víkend.