Garden Food Festival – jediný čistě moravský festival jídla se do domovské Olomouce vrátil už počtvrté a měl zase úspěch. Tato akce se snaží prolomit ledy ve stále ještě trochu zamrzlé moravské gastronomii a koná se každý rok mimo Olomouce ještě v Ostravě, Zlíně a od letoška nově v Rožnově pod Radhoštěm.

Prostory olomoucké Flóry se zaplnily bezmála třiceti stánky, ve kterých prezentovaly svá signature jídla restaurace ze všech koutů republiky a ani třicetistupňové vedro nesebralo kuchařům elán. Kmitali nad rozžhavenými pánvemi, hrnci a rozdávali úsměvy. Ve vzduchu se mísila vůně Indie s vůní provensálských bylinek, pivo teklo proudem a lahve vína se nestíhaly otvírat.

Za zmínku stojí určitě „stanoviště“, kde se opékal pštros a býk. Opékání býka byla práce pro pořádného chlapa, uhlí pod masem se prohrabovalo hráběmi a marináda na maso se nanášela rovnou koštětem.

Překvapivě dlouhá fronta se stála na restauraci BARKONA SNAILS, kde se ochutnávali šneci. Netradiční jídla zkrátka táhnou, lidi touží poznávat nové chutě a vypadá to, že jako národ pomalu získáváme odvahu na víc než svíčkovou s knedlíkem.

Populární byl i stánek Brouk na talíři, kde návštěvníci mohli ochutnat například saranče na sladko, talířek moučných červů nebo polévku z krokodýla, která trochu vybočovala z konceptu restaurace.

Festivalové menu představil i vítěz televizní soutěže Masterchef Jiří Halamka, hamburgery s trhaným vepřovým pomalu nestíhal vydávat do natahujících se rukou hladovců. Poslední dobou se žádný festival jídla neobejde bez pořádného, šťavnatého hamburgeru a místa, kde se dal přesně takový pořídit, tady byla minimálně tři.
A protože se festival odehrával v Olomouci, nechybělo ani Bistro U Tvarůžku, které vytvořilo fungující tandem společně s minipivovarem Kosíř. O přísun kofeinu se postaraly dvě lokální pražírny.

Masterchef Jiří Halamka

Další zastávkou, kterou téměř nikdo neminul, byl stánek s husími játry od Filipa Tӧpfera. Husí játra se podávala grilovaná na chlebu. Jemná chuť i struktura husích jater nalákala i zdráhavé návštěvníky, kteří s foie gras zatím neměli zkušenosti.

Filip Tӧpfer společně s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem restaurace Terasa u Zlaté studně, názorně předvedli na pódiu, jak se foie gras správně připravuje. Dění na pódiu energicky moderovala Markéta Hrubešová a během dne se u ní vystřídala spousta zajímavých hostů, jako třeba šéfkuchař michelinské restaurace Field Radek Kašpárek, který před lidmi uvařil menu, jenž zajistilo jeho restauraci zmiňované nejvyšší ocenění.

Největší kotel lidí se vytvořil na vystoupení Zdeňka Polreicha, kterého není třeba nijak představovat a Jaroslava Klára z olomoucké restaurace Lobster. Mimo výrazných osobností české gastronomie proběhl na podiu dopoledne i workshop, který účastníky naučil porcovat velké ryby.

Krom restaurací se zde prezentovali i lokální výrobci, farmáři a gastro nadšenci všeho druhu.
Nejvýraznější tváří festivalu byl nejznámější český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který už spoustu let neúnavně usiluje v Čechách o vybudování kulinářské kultury. Ten se zároveň postaral o největší senzaci festivalu, protože zde poprvé představil svůj nový projekt, pojízdnou restauraci Wheels. Tato restaurace na kolečkách vznikla přestavěním luxusního patnáctimetrového přívěsu, rozložit ho trvá přibližně čtyři hodiny a pohostí až třicet strávníků.

Lístky na tříchodové menu zmizely okamžitě a v den festivalu už nezbýval ani jeden. Hosté si pochutnali na pečlivě sestaveném degustačním menu a nezbývá než pět slova chvály, protože jídlo bylo opravdu skvělé. Jednoduché a přesto zajímavé kombinace spolu dohromady zahrály malou symfonii.

Jídlo od šéfkuchařů z restaurací Zdeňka Polreicha mohli ochutnat i ti, co s koupí lístků na degustaci zaváhali, protože před restaurací se grilovalo, a přestože jídlo bylo bez chyby, největší fronta se stejně stála na fotku s touto hvězdou české gastronomie.

Jediné, co bych vytkla organizaci festivalu, jsou plastové kelímky. Pivo anebo jiné osvěžení potřebovali všichni bez výjimky, proto by bylo vhodné využít plastové kelímky na zálohu, které se dají použít více než jednou a na festivalech jsou už běžnou praxí.
Už se těším, čím akce podráždí moravské chuťové pohárky příští ročník!

 

GARDEN FOOD FESTIVAL 2018 @ Olomouc