O druhém květnovém víkendu se pražská Pragovka proměnila v ráj všech mlsounů. Probíhal zde třetí ročník Prague Candy Festivalu, který svým návštěvníkům představil na dvě desítky stánků s různými cukrovinkami. Nabídka byla rozličná a na své si tak přišel každý.

Festival láká milovníky sladkého na pamlsky v různých podobách a stadiích sladkosti. Od čokolády přes dorty, cupcaky a donuty po sušenky a cukrovou vatu. Byť vystavovatelů bylo okolo dvaceti (nepočítáme-li doplňkové stánky s malováním na obličej pro děti či stánek organizace Loono – #prsakoule), nemohl si návštěvník na pestrost výběru stěžovat.

U každého ze stánků bylo trochu něco jiného. Nechyběly ani marmelády, bonbony, lízátka, dnes tolik oblíbené bublinkové wafle či rolovaná zmrzlina. Vše doplňovaly stánky s kávou i vínem a kdo potřeboval vybalancovat chuť, mohl si uvnitř dát hummus se zeleninou nebo burger u venkovního foodtrucku.

Právě hummus jsme ochutnaly i my samy, ještě předtím jsme se ale namlsaly sladkostí. Minout jsme nesměly naprosto lahodně vypadající cupcaky z Cakeland Cupcakes. Ochutnaly jsme malinový a s Nutellou a oba byly výtečné. Chvíli jsme zvažovaly, zda si nedat dort u Don Bakery, kde pečou bez cukru, či jeden z dezertů od Sweet Secret of Raw, ale nakonec vyhrálo naše hříšné já, které se dožadovalo Red Velvet Cheesecake od Ollies.

Dosavadní hody jsme zapily růžovým vínem u La Petite Bonté de Paula, francouzských delikates, mezi nimiž nás nejvíce zaujaly ovocné octy a marmelády. Marmelády a víno nabízelo taktéž vinařství Schwarz a kdo pečlivě sledoval doprovodný program v podobě workshopů a přednášek, dostal možnost ochutnávky i s výkladem.

Doprovodný program trval po oba dny po celou dobu konání festivalu. Kromě řízených ochutnávek probíhaly i ukázky zdobení dortů, soutěž v pojídání donutů a chybět nesměla ani tombola, která se losovala třikrát za odpoledne. Jak již bylo zmíněno, pro děti (co si budeme povídat, ty tento druh festivalu ocení beztak nejvíce) bylo přichystáno malování na obličej a dva herní pointy. Prague Candy Festival byl určitě dobrou volbou, jak strávit jeden ze slunečních květnových dní. A i když mi osobně chybělo větší zastoupení cukrářů s tradičními zákusky a dorty, z nabídky jsem si vybrala a z festivalu jsem odcházela příjemně přeslazená.

 

Autorka fotografií: Lenka Lesenská