Vánoční svátky jsou u konce, čeká nás ještě silvestrovská noc a vstoupíme do roku 2016. Řada z nás si dá nejrůznější předsevzetí, která po týdnu poruší, jiní to vezmou vážně a rozhodnou se v novém roce změnit celý svůj život. Já si myslím, že součástí kvalitního života je skvělé jídlo, a proto si dávám malé předsevzetí, že budu jíst lépe. Žádná dieta, žádné nesplnitelné cíle, prostě chci jíst lépe – z kvalitních domácích surovin, kde převládá čerstvost a prospěje to i zdraví a kondici. K tomu mi rozhodně pomohou kuchařky od Marcela Ihnačáka, Tori Haschky a Yotama Ottolenghiho. A samozřejmě si nenechám ujít Anthonyho Bourdaina a jeho Nevábné chuťovky a Tajnosti z kuchyně. Chystám se na dovolenou do Francie, a protože moje dovolené = poznávání nových jídel, začtu se do knihy Culinaria Francie, která mi poradí, do kterého regionu se vypravit za těmi nejlepšími jídly a víny.

Anthony Bourdain – Nevábné chuťovky

Autor několika bestsellerů a moderátor televizního cestopisného seriálu No Reservation Anthony Bourdain nikdy nikoho nešetřil. V Nevábných chuťovkách servíruje čtenáři důmyslně okořeněný ďábelský výtažek z nepřikrášlených a výstředních příhod, které zažil během svého dobrodružného putování po světě.

Jeho vyprávění jako vždy pobaví, ať už ochutnává úhoře v postranních uličkách Hanoje, odhaluje méně atraktivní stránku natáčení pro televizi anebo svolává hromy a blesky na hlavu vyznavače syrové stravy Woodyho Harrelsona.

Nevábné chuťovky, tvořené Bourdainovými nejzdařilejšími nebeletristickými příspěvky i zcela neznámými, dosud nepublikovanými články, jsou neomaleným, vtipným, drsným a láskyplně připraveným ragú, jež zachutná jak jeho nadšeným příznivcům, tak nezasvěceným jedlíkům.

Nevábné chuťovky

Anthony Bourdain – Důvěrnosti z kuchyně

Tato nezapomenutelná kniha navždy změní váš pohled na restaurace. Kvalitní suroviny, chutný pokrm – v obou případech je základem krev, orgány, krutost a rozklad. Po pětadvaceti letech sexu, drog, zlotřilého chování a vysoké kulinářské školy se šéfkuchař a spisovatel Anthony Bourdain rozhodl vylít si srdce. Od své první ústřice k opovrhovanému umývači nádobí v rybí putyce v Provincetown přes kuchyni v Rainbow Room na vrcholu Rockefeller Center a prodejců drog v East Village až do Tokia, Paříže a zpátky do New Yorku… Bourdainovy příběhy z kuchyně jsou šokující i zábavné.

Anthony Bourdain v knize opět nešetří svojí legendární přímočarostí bez příkras a vtipem. Zajímá vás, jaké vlastnosti by měl mít správný provozovatel restaurace? Chcete vědět, o čem je skutečná práce šéfkuchaře a koho můžete ve svojí kuchyni potkat? Potom si neváhejte knihu pořídit.

Duvernosti z kuchyne

Marcel Ihnačák – Radost vařit

Marcel Ihnačák se ve svých pouhých 23 letech stal šéfkuchařem pražské luxusní restaurace Století, kde vařil pro prezidenty Visegrádské čtyřky a pro celebrity. V Londýně pracoval v provotřídní restauraci Pied a Terre, oceněné dvěma michelinskými hvězdičkami. V roce 2004 se stal zástupcem šéfkuchaře v restauraci Fifteen, kterou vlastní Jamie Oliver. Už několik let připravuje lákavé pokrmy pro diváky nejsledovanější slovenské televize Markíza v pořadu Teleráno.

Na Slovensku také založil luxusní restauraci Liviano, Fashion Café, pracoval jako šéfkuchař v Au Café a nakonec v restauraci Toscana v hotelu DoubleTree by Hilton.
„Otevřete svoje plné spíže a lednice a směle do toho!“ vyzývá Ihnačák každého, pro koho je kuchyně neprobádaným územím. V této kuchařce nahlédnete přímo do jeho hrnců a spolu s ní pocítíte, jaká radost je vařit. Přesvědčíte se, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří, a jestli se vám jídlo nepodaří napoprvé, nejste první ani poslední.

Pro všechny má jednu všeobecnou radu: vyzkoušejte si to.
Recepty v kuchařce jsou zpracovány tak, že je pochopí i naprostý laik. Jsou jednoduché, z čerstvých surovin a nekladou příliš vysoké časové nároky. A jaká radost je jíst vlastnoručně vyrobené domácí těstoviny, výborné grilované ryby, jehněčí frisaké nebo mousse z bílé čokolády! A opravdu to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát 🙂

Radost vařit

Tori Haschka – Pryč s cukrem

Tori Haskchka je Australanka, která píše o jídle a cestování. Vymýšlí recepty, píše pro Borough Markets, The Vine, The Coop Magazine, The Huffington Post, Lovefood.com nebo pro největší australskou ženskou komunitu Mamamia.com.au.
Tori miluje jídla, která pohladí tělo i duši, ale zároveň ví, že ne všechno jejímu tělu prospívá. Coby náctiletá jedla téměř výhradně „bílé“ sacharidy, zjistila však, že po konzumaci pečiva, brambor, těstovin a rýže se cítí zpomalená, není ve své kůži a má pořád hlad.

Začala tedy zkoušet způsoby, jak se těmto potravinám vyhnout. Inspiraci hledala po celém světě a nejvíce si oblíbila semínka a luštěniny.
Jestli jste kdy chtěli mít více energie, lepší pleť a zhubnout nějaké to kilo, najdete veškerou potřebnou inspiraci v této kuchařce. Tori svými recepty povzbuzuje čtenáře k odlišnému uvažování o jídle, díky němuž se zbaví závislosti na sacharidech chudých na živiny. Strava získává nový rozměr!

Mohu vás ubezpečit, že když si ke grilovanému kuřecímu prsu uděláte květákový kuskus s mandlemi, rozinkami a mátou podle receptu Tori, vystřelí vás to na měsíc. Přesto se nebudete cítit přeplnění a na několik hodin budete dostatečně nasyceni. Na sladké zapomeňte – nebudete mít na něj chuť. Famózní je také polévka s kuřetem, citronem, vejcem a fazolemi – vylepšená variace na klasický vývar, který můžete jíst několik dní po sobě. A lívance s borůvkami a mandlemi ke snídani, když víte, že přestože je to tak hříšně dobré, nijak si tím neubližujete? K nezaplacení!
Já osobně tuto kuchařku nedám z ruky. Je plná skvělých receptů z běžně dostupných surovin a zatím každé jídlo, které jsem podle ní uvařila, bylo vynikající.

Pryč s cukrem

Culinaria Francie

Neustálá chuť Francouzů k jídlu a vynalézavost jejich kuchařů způsobily, že je Francie považována za hlavní místo kulinářského světa.
Výpravná publikace s nádhernými fotografiemi a lákavými recepty i texty popisujícími francouzskou kuchyni a vše, co s ní souvisí. Francie nepochybně zůstává v oblasti gastronomie velmocí.

Žádná jiná země světa se nemůže chlubit nesmírným bohatstvím specialit. Žádná jiná země nemá nic ani vzdáleně srovnatelného s francouzskou sítí vybraných restaurací, kde tisíce kuchařů uchovávají tradice vynikajícího kuchařského umění a ukazují své pozoruhodné tvůrčí schopnosti v neustálé snaze o vytvoření nových pochoutek, navíc žádná jiná země nevyrábí tolik druhů vynikajících vín.

Culinaria Francie

Yotam Ottolenghi – Hojnost

Yotam Ottolenghi se po obrovském úspěchu svých restaurací a knihy Ottolenghi: The Cookbook (Kuchařka) řadí ke světovým špičkám ve svém oboru. Proslulost mu přináší nejenom psaní o jídle, ale také originální a zcela osobitý přístup k vaření zeleninových pokrmů i k samotným surovinám. V publikaci najdete 120 receptů na přípravu jedinečných zeleninových pokrmů, z nichž mnohé byly původně vytvořeny pro víkendový magazín The Guardian.

Yotamova fantazie a kulinářská inspirace má kořeny v jeho rodišti, ve Středomoří, a je obohacena prožitky z různých světových míst, kde žil nebo pracoval. Jeho elegantní restaurace v Londýně hostí i členy královské rodiny, ale slavný šéfkuchař se stejnou měrou věnuje i široké veřejnosti. Dělí se o výborné receptury a rady a přináší je milionům nadšených čtenářů i televizních diváků.

Hojnost

Mimořádně bohatou a různorodou přehlídku surovin v kuchařce Hojnost dokreslují rustikální fotografie plné oslňujících barev. Představují jídlo, které má neobyčejnou atmosféru, a prozrazují mnohé z kulinářských tajemství autora.