Ve dvacátém šestém díle našich knižních tipů uděláme něco pro své zdraví. Zaměříme se na tituly nakladatelství Noxi a podíváme se na knihy Raw pro začátečníky, Superpotraviny, Rostinná antibiotika, Acidobazickou rovnováhu a ženský (ne příliš veselý) román Lék na smutek.
Aruna M. Seiwertová – Rostlinná antibiotika
Pro všechny milovníky a fanoušky přírodní medicíny je tu kniha Aruny M. Seiwertové s názvem Rostlinná antibiotika. Autorka je docentka na léčitelské škole v Berlíně a zabývá se také aromaterapií. Hned v úvodu knihy vám vysvětlí, co přesně jsou antibiotika, stručně popíše jejich historii a nabídne přehledný seznam antibiotik, ale i bakterií vyvolávajících nemoci. Vše je napsáno velice srozumitelně a stručně.
Kniha je doprovázená krásnými fotografiemi. Nejvíc jsem ocenila jednotlivý přehled bylinek, zeleniny a ovoce, které mohou do jisté míry fungovat stejně dobře jako chemická antibiotika. Seiwertová na čtenáře sympaticky naléhá především kvůli prevenci. Když budeme jíst hodně česneku a cibule, dost možná se ubráníme tomu, abychom museli polykat chemická antibiotika. U každého přírodního antibiotika je uveden přehled – kterou z jeho částí zpracovat, na co přesně působí, co může přivodit předávkování apod. Velmi mě také potěšil seznam nejčastějších onemocnění s návodem, jak s konkrétními neduhy bojovat prostřednictvím přírodní medicíny.
Některé tipy už možná budete znát, ale mnoho z nich vás jistě překvapí. Kniha má roztomilý formát a určitě s ní uděláte radost všem, kteří se zajímají o alternativní cesty životosprávy.
Eva-Maria Kraskeová – Acidobazická rovnováha
Z podobného ranku jako Rostlinná antibiotika je i kniha Evy Kraskeové, lékařky zabývající se přírodní léčbou, homeopatií a paliativním lékařstvím. Pokud se cítíte pod psa, vaše tělo vás zrazuje, jste často unavení, věřte, že za tím vším může stát překyselení organismu.
Člověk si mnohdy neuvědomí, jak tím, co do sebe dostává, huntuje své tělo. Jak se v knize píše, každé jídlo je jed, a pokud budete něčeho přijímat víc, než je zdrávo, můžete tím devastovat své buňky. Jelikož nevyvážený poměr kyselin je spolehlivě odrovná. Zní to tragicky? Možná, ale díky knize Evy Kraskeové se můžete překyselení organismu snadno vyhnout. Publikace vás povzbudí k tomu změnit životní styl.
Díky testu si můžete sami diagnostikovat, jestli je vaše tělo překyselené a zároveň dostanete jednoduchý návod na to, jak s tímto nepoměrem zamávat. Mimo jiné třeba tipy na skvělé a chutné recepty na osm dní, díky nimž můžete odstartovat změnu. Kniha je nabitá zajímavými informacemi, doprovázejí ji opět krásné fotografie a řada citátů, které vám napoví, že problémy, které se zdravím řešíme dnes my, řešili už třeba staří Řekové. Rozhodně doporučuji všem, kterým není jejich zdraví ukradené.
Chantal Sandjonová – Raw pro začátečníky
Chantal Sandjonová je expertka na výživu a nadšenkyně pro syrovou stravu. Je přesvědčená o transformující léčebné síle půstu, čerstvých šťáv a vitální stravy. Je matkou malé dcerky, která miluje avokáda a smoothies. Společně žijí v Berlíně a na venkově u Hannoveru.
Když Chantal právě nezískává druhé pro syrovou stravu, píše knížky pro děti a mládež, chodí na procházky, sbírá kopřivy a divoké byliny nebo objevuje poklady při vinobraní.
Kdo se stravuje převážně syrovou stravou, vychutná nejen nejbáječnější rozmanitost ovoce, zeleniny, ořechů a klíčků. Dělá tím taky pro tělo a duši něco opravdu dobrého.
Raw stravováním můžete dosáhnout naprosto změněného životního pocitu, nové vitality a životní radosti, spoustu znalostí o živinách a vitálních látkách, detoxikace bez námahy, snadno získáte ideální váhu, udržíte si acidobazickou rovnováhu, silný imunitní systém a řadu svůdných receptů pro všechna jídla.
V této knize najdete důležité základní informace k stravování syrovou stravou: zdravotní efekty, podstatné živiny, optimální sestavení jídelníčku a vyzkoušené kuchyňské pomocníky.
Dále se seznámíte s přesnými plány pro detoxikaci a program životního stylu ke snadnému začátku: jeden týden se mírně detoxikovat a podle přání program prodloužit o další dva týdny se syrovou stravou.
A v neposlední řadě se naučíte řadu receptů pro všední den stejně jako pro svátky: pestrý výběr sladkých a chutných nápadů pro celý den. Dík dvoutřetinovému pravidlu se smí taky občas sníst něco uvařeného.
Susanna Bingemerová – Superpotraviny
Susanna Bingemerová je vystudovaná novinářka. Už mnoho let píše v časopisech a knížkách o kulinářských tradicích a trendech. Přitom ji zvlášť fascinuje otázka, jak jídlo ovlivňuje zdraví. Sleduje mnohé aktuální stravovací styly a postupně sama vyzkoušela vegetariánskou, veganskou a syrovou stravu. Při hledání optimálních potravin objevila už v roce 1999 velkou vitální sílu určitých potravin a připravila si své první müsli se superpotravinami – lněnými semínky, zemními mandlemi a borůvkami. Své znalosti o zdravém stravování se superpotravinami předává dál na svém blogu www.eatsleepgreen.de.
Autorka žije v Mnichově a společně s Hansem Gerlachem řídí kancelář „food und text“. Hans Gerlach, vyučený kuchař, autor kuchařských knih a fotograf potravin připravil pro tuto knížku recepty a představil je i fotograficky.
Dopřejte si se superpotravinami denně koncentrovanou nálož přírodních vitálních látek – pro víc energie, fitness a dobrý pocit.
Se superpotravinami můžete získat optimální zásobení hodnotnými živinami, silný imunitní systém, energii, vyrovnanost a dobrou náladu, detoxikaci těla, posílení kardiovaskulárního systému, postavu, jakou si přejete, naprosto bez diet, přirozenou krásu zevnitř, vitalitu a mladistvost, nové chuťové zážitky a uvědomíte si ozdravné síly přírody.
V této knize najdete všechno důležité o zdravých látkách obsažených v superpotravinách a o jejich fantastických účincích, 25 podrobných portétů nejdůležitějších superpotravin – exotických i domácích – s praktickými tipy a přes 40 veganských receptů, které obohacují kulinářský všední den.
Nechybí ani interview s experty na téma řasy, obilné trávy a divoké byliny.
Knihy zakoupíte na stránkách www.noxi.cz.