Nakladatelství Slovart vydává skvělé a krásné knihy, což potvrzují další dvě knihy, které vám na následujících řádcích představím. První z nich je kniha Jak grilovat od samotného guru grilování Stevena Raichlena. Velká ilustrovaná kniha o technikách barbecue vám prozradí vše o technikách grilování a udělá z vás skutečné mistry této formy letní kuchyně.
Druhou knihou je Kuchařka pro chlapy, která nabízí řadu receptů, které většina mužů navýsost ocení. Naučí vás, pánové, vařit pořádné jídlo proti hladu, které neocení jen vaši kamarádi, ale okouzlíte jimi i nejednu ženu.

 

Kuchařka pro chlapy

Pokud bych vybírala dárek pro svého muže, bratra nebo kamaráda, sáhla bych po této kuchařce. Muži, které znám, mají rádi dobré a syté jídlo. Buď se věnují sportu, nebo fyzicky pracují a ze salátu s kozím sýrem se zkrátka nenají. Kuchařka pro chlapy nabízí skutečná chlapská jídla, která potěší chuťové buňky nejen mužů, ale i žen. Kdybych to měla říct hodně jednoduše, kniha je o pořádném kusu masa, pivu, chilli a výborné sladké tečce na závěr.
Až tak jednoduché to ale zase není: první kapitola obsahuje recepty na vydatné svačiny. Naučíte se připravovat třeba nejlepší bagety se slaninou, dokonalé nachos s hovězím, steakové sendviče nebo pečená vejce s omáčkou z rajčat a slaniny. A jako třešnička na dortu je zde i návod na výrobu vlastního piva.
Ve druhé kapitole s chlapskými jídly proti hladu si uvaříme například pečená žebírka s chilli kořením, hovězí sekanou se zeleninou, dvoupatrové burgery a také se dozvíme, jak připravit dokonalý steak.

Slovart - Kucharka pro chlapy 1

Další kapitola s názvem Mega dezerty nabízí opilý čokoládový cheesecake, snadný dýňový koláč se zakysanou smetanou, lívancovou věž nebo pečený dort se zmrzlinou.
Největší pecka je z mého pohledu kapitola Jak udělat dojem. Kdo by se nechtěl naučit připravit celé kuře tandoori, jehněčí hřebínek, fish and chips či paellu?
Recepty jsou srozumitelné, obsahují informace o délce přípravy a vaření a také stupeň obtížnosti. Nechybí ani počet porcí, pro které je množství surovin uvedeno a sem tam se objeví i dobrá rada, jak recept vylepšit. Samozřejmě naše oči potěší fotky jídel, nad kterými se doslova sbíhají sliny.
Za mě osobně skvělá kniha, kterou mohu jen doporučit.
Kuchařku zakoupíte za 211 Kč zde.Slovart - Kucharka pro chlapy

Steven Raichel – Jak grilovat

Absolutní must-have všech, kdo rádi grilují (mimochodem, existuje na světě někdo, kdo by grilování neměl rád?).
Obsáhlá kniha nás seznámí s různými způsoby grilování, přiblíží gril na dřevené uhlí a na plyn. Informuje o regulaci teploty, která je pro grilování důležitá a nabízí seznam základních přísad a koření, grilovacích směsí a omáček a také grilovacích potřeb.
Po získání všech užitečných a nezbytných rad se dostáváme ke 100 receptům. Začneme hovězím a telecím masem: naučíme se famózní filet mignon, lahodné vysoké hovězí žebro, dokonalý hamburger (autor používá jednu malou vychytávku, která burger vylepší natolik, že vás vystřelí na měsíc) nebo marinované telecí kotletky.
Pokud máte rádi vepřové a klobásy, Steven Raichel srozumitelně popisuje přípravu vepřové panenky, nadívaných řízků, klobásek v pivě či prasátka na roštu.
Opravdoví fajnšmekři zajisté ocení recept na jehněčí kýtu po provensálsku, jehněčí kebab z mletého masa a nechybí ani jehně na rožni.
Dámy rády ochutnají nakládaná kuřecí prsíčka, kuřečí saté nebo grilované křepelky, pro štíhlou linii zde máme lososa s citronem a koprem, rybí steaky nebo modrou rybu v banánových listech.
Grilovat samozřejmě můžeme i plody moře: brazilské krevetové špízy, mušle se sezamovým máslem, hřebenatky na rozmarýnovém másle či humr osvěží každou letní party.

Slovart - Jak grilovat

Vegetariáni a vegani ale také nepřijdou zkrátka: kapitola zeleninových jídel obsahují recepty na čekanku s benátskou omáčkou, houby portobello s česnekem a parmazánem, salát z grilovaných paprik, sladké brambory pečené ve žhavém popelu nebo grilované tofu s omáčkou terijaki.
Sladká tečka na závěr v podobě grilovaného ananasu, crème brûlée s papričkami chipotle nebo máslové sušenky „s’mores“ potěší všechny milovníky vynikajících dezertů.
Každý recept obsahuje fotogalerii s přesným postupem přípravy, díky čemuž se do grilovaní může pustit i začátečník.
Pokud rádi experimentujete, ochutnáváte a zkoušíte nová jídla, sáhněte po této knize. Zklamaní rozhodně nebudete a vaše letní sobotní odpoledne se stanou nezapomenutelným kulinářským zážitkem.
Knihu zakoupíte za 339 Kč zde.