Rostlinně: Kniha, která potěší nejen vegany

70

Rostlinná strava může být stejně pestrá, zajímavá, výživná a plná chutí jako strava s živočišnými výrobky. Řada masožravců, mezi které patřím i já, by mohli namítat, že tomu tak určitě není, nicméně kuchařka Rostlinně od nakladatelství Albatros tento mýtus celkem přesvědčivě vyvrací.

Kniha láká už barevnou fotografií na obálce: na skvěle vypadající sushi bowl se vyloženě sbíhají sliny. Jak se uvnitř kuchařky dočteme, recept je velmi snadný, pokrm je hotový za 20 minut a nasytí dvě osoby. Lákavých a barevných fotografií je v knize nespočet, inspirace k servírování jednotlivých jídel je přehršel. I kuchař začátečník zvládne dle fotografie naservírovat jídlo jako profesionál. A protože jíme i očima, návrhy na servis se určitě hodí.

To samé platí i o receptech samotných. Jsou rychlé a velmi jednoduché, poradí si s nimi začínající kuchař a ti pokročilejší si recepty mohou upravovat dle svého a místo některých ingrediencí použít i maso. Ale tato kniha je o stravě rostlinné.

Úvod knihy vysvětluje základy rostlinné kuchyně, kde se například dozvíme původ různých ingrediencí, informace o výživě včetně doplnění bílkovin nebo návod, jak ochucovat.
Další kapitola knihy se věnuje základním receptům, mezi kterými nechybí zeleninový vývar, pesto, hummus, ořechový parmazán, foccacia či bulky na burger.
Pokračování je o snídaních, kde najdeme velmi chutné a lehké recepty na obilnou kaši, granolu, palačinky, potěší i french toast nebo cuketové lívance.
Po snídani následuje oběd, který se skládá z polévek (boršč, minestrone, ramen a další) a hlavního jídla (tofu špízy, penne se špenátem, koprovka, katsu kari i plněné žampiony portobello).
Na party se hodí kešu sýr, quiche, burger, summer rolls nebo rostlinný tatarák.
A na závěr se kniha věnuje dezertům, kde si můžeme pochutnat například na mangovém sorbetu, pomerančovém dortu, brownies nebo jahodové zmrzlině.

Každý recept obsahuje klasicky podrobnosti o pokrmu, čas přípravy, ingredience a krok za krokem vysvětlený postup, aby jej zvládl opravdu každý. Některé recepty obsahují i závěrečné tipy, jak je možné recept pozměnit.

Kuchařka je výborným průvodcem rostlinnou stravou a jejím velkým plusem je fakt, že autoři nikoho nepřesvědčují, aby se dal na rostlinnou stravu, spíše se snaží veganskou stravu nenásilně představit širšímu publiku.
Jediné, co bych v knize oželela, jsou recepty známých osobností.

KUCHAŘKA: ROSTLINNĚ

Žánr: zdravé kuchařky
Jazyk: čeština
Počet stran: 192
Formát: 195×255 mm
Nakladatelství: CPRESS
Hmotnost: 0,823 kg
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
www.albatrosmedia.cz

PŘEHLED RECENZE
Zpracování
10
Obsah
10
Informační hodnota
10
kucharka-rostlinneKuchařka je výborným průvodcem rostlinnou stravou a jejím velkým plusem je fakt, že autoři nikoho nepřesvědčují, aby se dal na rostlinnou stravu, spíše se snaží veganskou stravu nenásilně představit širšímu publiku.