Revoluční nový přístup k vaření Jasmine a Melissy Hemsleyových je určen každému, kdo miluje jídlo a chce vypadat a cítit se co nejlépe. Sestry Hemsleyovy předkládají přes 150 nápaditých receptů, které jsou plné výživových ingrediencí a zároveň tak snadné, že si je můžete vychutnat každý den – jídla tak lahodná, až zapomenete, že jejich účelem je zdravá výživa.

Praktické vedení od Jasmine a Melissy a jejich nakažlivé nadšení vás inspiruje k vyzkoušení nových jídel a přenastaví vám celý organismus, takže přestanete toužit po pokrmech s vysokým obsahem cukru a průmyslově zpracovaných potravinách.
Knihu otevírá předmluva autorek a následují praktické rady, ve kterých vysvětlují svůj přístup k jídlu, na dalších stránkách najdeme seznam surovin, které by neměly chybět v naší spíži a bez čeho se v kuchyni neobejdeme, jsou zde i nápomocné poznámky pro kuchaře.
Ráno nás nastartuje vydatná snídaně. Najdeme zde jak sladké, tak i slané recepty, mezi kterými nechybí vynikající frittatové muffiny, tyčinky s brusinkami a quinoou, krém z kešu a manga nebo vajíčka pro každou příležitost.

Milovníky polévek potěší recept na brokolicovo-zázvorovou polévku s bílými fazolemi, kuřečí tinolu, dýňovou polévku s pečenými rajčaty či exotickou kokosovou polévku bez vaření.
Zaujme i kapitola salátů, které svou zelenou barvou i čerstvostí pozvednou každý chod, ale mohou se stát i samostatným chodem. Poznáváme tak supersalát se zálivkou s tahini a misem, salát s čočkou, červenou řepou a jablky, bleskurychlý cuketový salát i hráškový salát s broskví a kozím sýrem.

Pokud neholdujete salátům, je zde kapitola s přílohami a svačinami. Pochutnáte si na opečených houbách s rozmarýnem a řasou arame, pečených brokolicových placičkách s pikantním avokádovým dipem, opečených kokosových lupíncích nebo fazolkách s citronem a česnekem.
Kuchařka potěší i milovníky masa a ryb. Vše chuťové buňky budou v sedmém nebi, až ochutnáte hovězí ragú s cuketovými nudlemi, dušené klobásky na cideru, lososa s argentinskou omáčkou, dušené kuřecí po marocku, laksu s krevetami nebo pečenou kachnu s brusinkovým džemem a pomerančem.

Pokud masu zrovna neholdujete, nezoufejte. Následuje kapitola zeleninových jídel. Pečená zelenina s vinnou omáčkou a bílým misem, cuketové špagety s omáčkou puttanesca, cizrnová pizza, fazolové karbanátky s fetou, cuketovo-lilkové karí… Zní to báječně, viďte?
K řadě jídel patří i zálivky a dipy. Kuchařka sester Hemsleyových nás naučí lahodnou zelenou zálivku, jogurtový dip se sušenými rajčaty a papričkami jalapeños, kadeřávkové pesto i hummus z fazolí mungo.
Sladká tečka na závěr samozřejmě také nechybí. Milovníci sladkého si zajisté užijí limetový cheesecake s avokádem, banánový chlebíček, čokoládový nákyp s fíky, citronovo-makové muffiny, skořicové sušenky s rozinkami nebo čokoládovou pěnu z avokáda.

Ovšem nechybí ani slané pečení, najdete zde recept i na toustový chleba se lněným semínkem nebo vícezrnný chléb.
Závěrečná kapitola patří nápojům. Zamilujete si mrkvovou šťávu s kajenským pepřem, smoothie z papáji, horkou mexickou čokoládu nebo borůvkové smoothie se špenátem a vanilkou.
Jak je uvedeno v nadpisu článku – zamilujte se do toho, co jíte a budete se cítit úžasně. Tato pestrobarevná kuchařka vám s tím pomůže.
Kuchařku zakoupíte za 424 Kč na www.slovart.cz.