Vejce se často přehlížejí nebo považují za samozřejmost, patří ale mezi nejkrásnější, nejkouzelnější suroviny, jaké nám příroda poskytuje. Jsou příjemná do ruky, mají hladkou a oblou skořápku.
Můžeme si vybírat mezi slepičími, křepelčími, kachními, husími, pštrosími a dokonce i racčími vejci.

Mohou být různě barevná, kropenatá, tečkovaná, různě velká a s odlišnou chutí. A to, co je uvnitř, má vysokou výživovou hodnotu. S vejci můžeme navíc v kuchyni experimentovat. Často bývají doslova zastrčena mezi ostatními přísadami tradiční anglické snídaně a ve všedních dnech na ně nemáme čas. Nestálo by však za to udělat si čas o víkendu, vysunout krabičku s vejci do popředí a oslavit tuto skromnou potravinu?

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Je to pravděpodobně první jídlo, které se naučíme vařit. A pamatujeme si je z dětství. Můžeme je sníst, než jdeme do práce i jako něco rychlého před spaním.

Kuchařka VEJCE DE LUXE přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí více než 70 receptů na celý den a z celého světa. Kapitola Vejce k snídani nabízí například tradiční snídaňové muffiny, míchaná vajíčka s uzenou treskou, mexické placky quesadilla (naše nejoblíbenější) či vejce s italskou uzenkou nebo vejce Benedikt.

Vejce k obědu, jak se nazývá kapitola druhá, obsahuje tolik milovanou zelenou šakšuku, lyonský salát, japonský ojakodon i citronovou polévku avgolemono.
Ke svačině doporučujeme křepelčí vejce s ochucenou solí, smažené jelítkové skotské vejce nebo japonskou suši omeletu.
K večeři potěší Florentská pizza, quiche s lososem a růžovým pepřem, slávky se šafránem nebo karí s vejci.
Dezerty v kuchařce samozřejmě také nechybí.

Líbí se mi zejména zpracování publikace – fotografie jídel jsou doslova úchvatné. Zároveň jsou příjemné stručné, přesto srozumitelné recepty na jednotlivé pokrmy, které zvládne i začátečník. Kuchařku ocení každý, kdo má rád vajíčka a babička jej zásobuje každý měsíc několika platy, navíc poskytuje rozmanitou inspiraci, jak s nimi naložit.

 

Kuchařka: VEJCE DE LUXE

Autor: Lucy O’Reillyová
Vazba: pevná
Počet stran: 176
Formát: 16 x 21 cm
ISBN/EAN: 9788075293138
Nakladatel: Slovart
Rok vydání: 2017
Cena: 254 Kč / 299 Kč
www.slovart.cz

 

PŘEHLED RECENZE
Zpracování
10
Obsah
10
Informační hodnota
10
kucharka-vejce-de-luxeKuchařka vyniká množstvím srozumitelných a jednoduchých receptů na řadu jídel z vajec. Její kvalitu podtrhuje i krásné grafické zpracování.