- Reklama -

Vydejte se s námi na cestu gastronomickým rájem. V tomto článku vás čeká spousta dobrého jídla a pití, jelikož tentokrát jsme se zaměřili jen na kuchařské a gastronomické knihy, které nedávno vyšly v nakladatelství Albatros Media. S námi se dozvíte, jak se stát labužníkem na plný úvazek, kdo peče nejlepší dorty, zda se dá hygge sníst a vše zapijeme řádnou dávkou whisky. Tak tedy hurá, jde se na to.

Michaela Švecová – Fitness recepty

Michaela Švecová není na knižním poli žádným nováčkem, na svém kontě má již první díl Fitness receptů z roku 2017. Úspěšná bloggerka nyní převedla do knižní podoby další své recepty a v pořadí druhá kuchařka jich obsahuje necelou stovku.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Kniha je celkem přehledná, každému receptu je věnovaná klasická dvoustrana, kdy na jedné straně je text obsahující seznam ingrediencí, postup, ale také nutriční informace. Na straně druhé je pak fotografie pokrmu. Recepty jsou seřazeny do několika kapitol, podle toho, zda se jedná o snídani, svačinu, oběd či večeři, sladkou tečku nebo pokrm pro slavnostní příležitost.

Autor fotografie: Kamil Pekar
Autor fotografie: Kamil Pekar

Ač název napovídá, že zde není prostor pro jakékoli „prasárny“, nemusíte se bát. Vedle vyloženě zdravě znějících věcí (jako polenta se špenátem nebo květákový salát) tu najdete i takové lahůdky jako guláš, svíčkovou, burger nebo třeba čokoládovou pěnu. Pravda, všechny zmíněné pokrmy jsou uvedeny v obměněné, značně zdravější variantě. Třeba burger je avokádový a ke svíčkové si dáte nízkosacharidový knedlík. Ale proč ne, zdravá verze nám blízce známých pokrmů nemusí být vůbec na škodu.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Co oceňuji, jsou autorčiny autentické fotografie. A zároveň je to i věc, která mě na knize nejvíce zklamala. Ta autenticita je totiž bohužel příliš vidět. K jinak obstojně zpracované knížce by jistě nebylo na škodu si přizvat profesionálního fotografa, který má kompozici v oku a nepustil by do knihy jedinou rozmazanou fotku, natož celou řadu. Například takový jahodový shake v kuchařce opravdu nevypadá dobře, a naneštěstí není jediný. Zvlášť škoda mi to připadá i s ohledem na to, že jde už o druhou autorčinu kuchařku.

Svatava Vašková – Tak chutná hygge

To Svatava Vašková, další zkušená food bloggerka, kterou nejspíš znáte pod jejím nickem Coolinářka, to vzala za opačný konec. A ukázala, že když dva dělají totéž, není to totéž… V Albatros Media vyšla její již třetí kuchařka, tentokrát s názvem Tak chutná hygge. V krátké předmluvě Svatava vysvětluje, proč se jí inspirací stalo právě hygge a jaké pokrmy v knize najdete – 70 receptů na rychlé a jednoduché večeře (s masem i bez, teplé i studené), které jsou v cuku letu hotové a vy se můžete jít brzy opět věnovat hygge, tedy štěstí a pohodě, nejlépe v kruhu rodinném. Jelikož je rodina pro Svatavu důležitá, provází kuchařku kromě fotografií receptů i soukromé fotografie bloggerky. Právě to mi při prvním listování nebylo úplně sympatické – co dělají fotografie dítka skotačícího v podzimním listí v kuchařce? –, po přečtení úvodu však autorčin záměr respektuji.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Na recepty se sbíhají sliny už při prohlížení kuchařky, mým okamžitým favoritem se stala zdánlivě obyčejná zapékaná bagetka plněná sýrem a žampiony. Najdete zde ale i sofistikovanější recepty, například na kuře na paprice, kapří hranolky, bramborové lokše nebo těstoviny se smetanovou omáčkou. Nic neobvyklého, nic prudce originálního, zkrátka stará osvědčená klasika v úpravě Coolinářky.

Autor fotografie: Kamil Pekar
Autor fotografie: Kamil Pekar

Čím si mě kniha nakonec ovšem získala nejvíc, je její zpracování. Každý recept má opět svou dvoustranu, každá kapitola je pak oddělená dvoustranou s velkou fotografií. A fotky jsou jednoduše nádherné. A přitom také autentické – autorkou fotografií jednotlivých pokrmů je sama Coolinářka. I u celkem obyčejných receptů, jakým je například těstovinový salát, máte pocit, že vás čeká něco výjimečného. A to jen díky dobře naaranžovaným fotografiím a povedené grafice. Kniha je navíc vytištěná na lesklém papíře, který dodává ještě větší pocit výjimečnosti, a nakonec ani nevadí měkký přebal, díky němuž se knihou snáze listuje.

Chez Lucie – Dorty

Poslední bloggerka v řadě, Lucie Dvořáková, známá jako Chez Lucie, peče už desátým rokem. Nebo možná i déle, ale téměř dekádu oblažuje fanoušky a milovníky sladkého na svém blogu recepty a fotkami cukrářských výrobků. A nedávno vyšla její první kuchařka nazvaná prostě Dorty.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Nečekejte nic víc a nic míň než 40 receptů na úchvatně vypadající dorty a dortíky. Samozřejmě nesmí chybět ani základ veškeré moderní cukrařiny – makronky. V tomto případě neplatí zásada „co recept, to dvoustrana.“ Některé postupy k detailnímu popsání vyžadují více textu, zvlášť když kniha neobsahuje fotopostup, ale jen výslednou fotografii upečeného dortu. Chez Lucie ostatně na začátku radí, abyste neváhali použít videonávody na YouTube, protože ač je popis sebepřesnější, nenahradí možnost vidět postup na vlastní oči.

Autor fotografie: Kamil Pekar
Autor fotografie: Kamil Pekar

Rad týkajících se pečení, ale také použitých surovin, dostanete od autorky v úvodu více, ale nebojte, Lucie ujišťuje, že upéct dort je o dost jednodušší, než se může zdát. Pokud nevěříte, přečtěte si i její příběh na úplném začátku knihy. A pak už jen listujte a vybírejte, který z dortů připravíte jako první. Díky fotkám Barbory Kravkové to nebude jednoduché rozhodování.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Miroslav Macek, Petra Macková Hrochová – Labužníkem na plný úvazek

Tedy ještě že první věta v anotaci upozorňuje, že půjde o „humorného průvodce kulinářskou etikou“. Kdyby to tito dva mysleli smrtelně vážně, nejspíš bych knihu ani nedočetla. V podání této dvojice je labužníkem pouze ten, kdo vyhledává restaurace s olivrejovaným personálem a přepočítává položky na jídelním i vinném lístku. Pakliže neplatí rovnice „vinný lístek = jídelní lístek x 2“ (a více), odchází dotyčný labužník z podniku s hlavou hrdě vztyčenou a s přezíravým pohledem, neboť takováto restaurace se rozhodně nemůže nazývati gurmánskou. Jediným řešením pro pravého labužníka je pak uvařit si doma – neboť on stejně kuchařskému umění rozumí nejlépe. Tedy jen za předpokladu, že má doma smaltované nádobí, a ne ty moderní teflonové šmuky.

Během čtení se mi velmi vybavila přednáška Ladislava Špačka, které jsem se měla možnost loni zúčastnit. Poučoval nás mimo jiné o tom, jak poznat kvalitní restauraci. Jedním z naprostých základů bylo, že dobrá restaurace má vždy na stole ubrus a pod ním molton. Kde potom vzal Field se svými dřevěnými obnaženými stoly michelinskou hvězdu, nechápu. A obdobný pocit jsem měla při čtení všeho, co musí správný labužník ctít a akceptovat, jinak nemůže být uznán za labužníka. Doufejme, že od autorů této knihy to však je, na rozdíl od pana Špačka, opravdu myšleno s nadsázkou.

Autor fotografie: Kamil Pekar

Jakmile se prokoušete první polovinou knihy, jež vás poučí o tom, jak se chovat, jak se oblékat a o čem mluvit u stolu, ale také jak jíst, jak pít a kde nakupovat suroviny, se dostanete ke 112 receptům, z nichž mnohé však znějí docela obyčejně. Však považte, který labužník by vyměnil humra (a vidíte, humr mezi recepty ani jeden) za pizzu? Vyloženě barbarské.

Dave Broom – Světový atlas whisky

S Davem Broomem na 300 stranách procestujete celý whisky svět. Podíváte se samozřejmě do nejznámějších whisky destinací, kam patří Skotsko, Irsko, Japonsko a Amerika, ale také do těch méně známých po celém světě. Ostatně, víte, že skvělá whisky se vyrábí i u nás? Jen někdy zkuste ochutnat pětadvacetiletou Hammer Head, kterou vyrábí Stock Plzeň-Božkov.

Autor fotografie: Kamil Pekar
Autor fotografie: Kamil Pekar

Nebo B. Barrel, New Make z palírny v Blatné, který napovídá, že i výsledná whisky bude stát za to. Dave Broom se v kapitole o střední Evropě sice zaměřil spíše na Německo a Rakousko, ovšem whisky svět je příliš široký na to, aby jej pojala jakákoli kniha. I přes toto opomenutí obsahuje kniha zmínku o více než 200 palírnách a Dave Broom jejím prostřednictvím zprostředkovává své degustační poznámky k více než 750 vzorkům whisky.

Autor fotografie: Kamil Pekar
Autor fotografie: Kamil Pekar

Pokud čekáte romantické fotografie skotských nížin, nebo naopak vysočiny, budu vás muset zklamat. 750 vzorků zabere nějaké místo, takže kniha je zaměřená hlavně na texty a doprovodné obrázky jsou tak opravdu jen doprovodné. Co ocení ti, kteří by se rozhodli vyrazit na road trip po skotských či jiných krásách, jsou mapy s vyznačenými palírnami, takže můžete snadno naplánovat trasu od jedné k druhé. Světový atlas whisky se svými dvěma kilogramy a rozměry 22×29 centimetrů však rozhodně neposlouží jako kapesní průvodce.


www.albatrosmedia.cz