V originále vyšla kniha The Angry Chef: Bad science and the truth about healthy eating v loňském roce, letos jsme se díky nakladatelství Slovart dočkali české verze nazvané Nabroušený šéfkuchař: Líbivé bludy a krutá pravda o zdravém stravování. Posviťte si na trendy ve stravování a podívejte se na ně z jiného úhlu pohledu.

Anthony Warner (* 1973) se věnuje gastronomii přes 25 let, většinu ze své profesní kariéry strávil na postu šéfkuchaře. Jídlo je pro něj posvátné, podle jeho slov dokonce i více než vlastní rodina. Proto ho neskutečně rozčilují nepravdy o potravinách, gastronomičtí strašáci a blogeři, kteří podobné bludy šíří do světa a oblbují jimi další a další lidi. Warnera to dokonce štvalo tolik, že se sám stal blogerem. Zrodil se Angry Chef, který si bere na paškál potravinové a gastronomické blogery, kterým se jednou povedl puding z chia semínek a nyní mají pocit, že mohou rozdávat moudra na všech internetech.

Že téma stravovacích omezení rezonuje i u nás, jsme se přesvědčili 21. října na Prague Bar Show, kde probíhala diskuze na toto téma s Petrem Márou (rozhovor najdete zde), Pavlem Býčkem a Romanem Vaňkem. Typy stravování, mezi které se řadí gluten free, vegan, paleo či ketogenní dieta, škodlivost palmového oleje a další směry se u mnohých dostaly do extrému a dietu kolikrát navíc dodržují i ti, kteří to vůbec nepotřebují. Proč? Protože jsou přesvědčeni, že díky tomu budou zdravější a jejich vlasy lesklejší.

Že pití kokosového oleje funguje jako prevence proti rakovině. Že paleo je jediná možná strava, protože z průmyslově zpracovaných potravin je nám těžko (a ne, určitě to není tím, že jsme se prostě nezřízeně přežrali). A přesně na tyhle nebezpečné mýty se Angry Chef zaměřuje a k jejich rozvracení si pomáhá biochemií, kterou vystudoval na univerzitě v Manchesteru.

Osobně si myslím, že je skvělé, že toto téma konečně někdo nakousnul, že existuje protipól ke všem blogerům propagujícím přehnaně zdravou stravu. Bohužel se mi ale při čtení zdálo, že sám Angry Chef občas zachází do extrému. Warner kritizuje, že blogeři často zjednodušují biochemické procesy, nedívají se na suroviny jako na celek, soubor chemických sloučenin, ale vybírají si jen to, co se jim hodí.

Sám přitom hodně zjednodušuje, což je ale pochopitelné, protože se jedná o populárně-naučnou knihu, kterou potřebuje pochopit i obyčejný smrtelník. Budiž. Co se mi ale opravdu znelíbilo, je to, jak se Warner strefuje do food blogerů a celebrit, které té či oné dietě nebo účinkům superpotraviny věří. Nejčastěji pak do Gwyneth Paltrow. Přitom si sám stěžuje, že se blogeři posmívají například tlustým lidem a dávají to do kontextu se škodlivostí cukru. Takže Angry Chef se pošklebovat může, ale nikdo jiný ne? Dalším nešvarem knihy je, že se Angry Chef asi docela rád poslouchá, respektive čte.

I jeho příspěvky na blogu jsou poměrně dlouhé, často odbíhají od hlavního tématu a rozvíjí představy paralelního vesmíru, kde pseudověda funguje. Pane Warnere, k věci, prosím! Podobně chaoticky působí i samotné členění knihy do několika oddílů a kapitol, které taktéž bez souvislosti přeskakují od jednoho k druhému. V jedné kapitole se tak věnujete antioxidantům a v druhé najednou probíráte, co si je schopen váš mozek pamatovat. Ve výsledku jde o nepřehledný zmatek, který je lepší vnímat jako jednotlivé epizody, než ucelené dílo.

I přes uvedené výhrady ale knížka stojí za přečtení, už jen pro ten nový úhel pohledu. Odborníci, kteří rozumí potravinářství, najdou na posledních stránkách i odkazy na studie, kterými si Angry Chef vypomáhá, a mohou se tak přesvědčit, jestli nám náhodou taky nekecá.

 

Kniha: Nabroušený šéfkuchař

Autor: Anthony Warner
Překlad: Stanislava Moravcová ml.
Vazba: měkká
Počet stran: 328
Formát: 13 x 21 cm
ISBN/EAN: 9788075295200
Nakladatel: Slovart
Rok vydání: 2018
Edice: Životní styl a zdraví / Životní styl a zdraví
Cena: 339 Kč
www.slovart.cz

PŘEHLED RECENZE
Zpracování
6
Obsah
4
Informační hodnota
6