Nakladatelství Albatros vydalo knihu s názvem První republika u stolu, nad kterou zaplesá nejedno srdce milovníka gatronomie a doby první republiky. Výjimečná kniha připomíná krásné chvíle ve společnosti umělců, se kterými se setkáváme na plátnech kin, ale i kouzelné vzpomínky na naše babičky a dědečky, kteří nesli étos první republiky v sobě.
Autor knihy Jaroslav Vašák se narodil v roce 1947. Vyučil se v oboru kuchař-číšník v SOU Klánovicích a jeho práce se mu stala celoživotní láskou a koníčkem. Zaujetí, se kterým své povolání vykonával, vedlo mj. i k zisku titulu Mistr kuchař v roce 1986.
Celý život se Vašák také věnuje sbírání gastronomických zajímavostí celého světa. Jeho sbírka byla pražským Klubem sběratelů kuriozit ceněna jako Pozoruhodná a Špičková. Zájem o ni projevila i Guinessova kniha rekordů. Sbírka byla představena na řadě gastronomických výstav, vyšly o ní desítky článků v nejrůznějších časopisech.
Autor také vlastní impozantní sbírku receptů na pokrmy z kuřat, evidovanou v agentuře Dobrý den Pelhřimov. Receptů je více než 2 500 a pocházejí z 86 zemí celého světa.
Jaroslav Vašák je autorem 127 publikací z oboru gastronomie a řady kuchařských kalendářů, který vyšly nejen v češtině, ale i slovenštině a dokonce i v Braillově písmu.
První republice bylo vyměřeno jenom krátkých dvacet let. z jejího odkazu však čerpáme dodnes. Kultura oněch časů se promítala nejen do uměleckých děl či architektury, ale i do věcí na první pohled přízemnějších: módy, etikety či stolování.
Jaké tedy byly gastronomické libůstky tehdejších slavných a jak vypadala kuchyně obyčejných lidí? O tom všem, ale i o dalších pozoruhodnostech spjatých se stolováním, si přečtete v této knize, která vychází z úctyhodné sbírky gastronomických zajímavostí autora.
Kniha je specifickou sondou do soukromí života slavných lidí meziválečné doby. Tyto osobnosti byly vybrány z nejrůznějších oborů lidské činnosti – jsou mezi nimi umělci, politici i sportovci. Jsou zastiženy ve chvíli vrcholného blaha, nad skleničkou vína, dobrého jídla, ve společnosti svých nejbližších přátel, kolegů, kamarádů…
V této chvíli je napadají skvělé myšlenky, hlavou se jim honí výborné nápady a pohled očí na krásně prostřený stůl přináší do jejich duší pohodu a klid. A protože je jim tak dobře, rozhodli se podělit o své nejoblíbenější recepty, o své tajné gastronomické hříchy i o své nejmilejší lokály.
Součástí knihy jsou ovšem i recepty ze stolů obyčejných lidí a kromě toho, že se budou čtenářům sbíhat sliny, určitě si také uvědomí, jak moc se kuchyně od té doby změnila. Protože kuchyně je jedním z nejprestižnějších zrcadel doby. Nikdo tehdy ještě neřešil bio, éčka ani cukr. Banány byly sice jen o Vánocích a jen pro někoho, ale dobré jídlo rozhodně nebylo luxusem.
Kniha obsahuje milovaná jídla osobností, jako jsou Edvard Beneš, Vlasta Burian, Josef a Karel Čapkovi, T. G. Masaryk či Emma Destinová.
Recepty na jednotlivá jídla jsou srozumitelné, obsahují veškeré potřebné informace a pokrmy si čtenář může jednoduše připravit doma a navodit si tak dobovou atmosféru.
Škoda je, že kniha je převážně černobílá, osobně bych uvítala více barevných fotografií, ale to je asi jediná maličkost, která lze publikaci vytknout. Ve všech ostatních ohledech je perfektní.
Kniha: První republika u stolu
Autor: Jaroslav Vašák
Žánr: zdravé kuchařky / politika / divadlo / film
Jazyk: čeština
Počet stran: 352
EAN: 9788026417118
Datum vydání: 23. 11. 2017
Věk od: 15
Formát: 210×235 mm
Nakladatelství: CPRESS
Hmotnost: 0,96 kg
Cena: 417 Kč / 490 Kč
www.albatrosmedia.cz