Pokud ještě nemáte nakoupené vánoční dárky a ten, koho chcete obdarovat, rád vaří, doporučujeme pořídit mu dvě kuchařky od nakladatelství Albatros. Tou první je Kurkumová kuchařka, díky které objevíte její léčebné účinky a druhou Domácí medová kuchařka nabízející nejen medové speciality.

Kurkumová kuchařka

Kurkuma, považovaná za nejúčinnější přírodní lék proti otokům, se již po staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně.
Nejnovější studie poukazují na protirakovinné vlastnosti kurkumy a na efekt, který má na léčbu zánětlivých onemocnění střev, Crohnovy choroby a revmatické artritidy. Pomáhá zlepšovat funkci jater a srdce, snižuje cholesterol a pomáhá jako prevence Alzheimerovy choroby.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Kniha začíná úvodem, ve kterém se s kurkumou blíže seznámíme, dozvíme se, v jakých dávkách bychom ji měli používat a nechybí ani rady, co dělat s nádobím, které nám po jídle s kurkumou zežloutne.
Následuje sekce s recepty, jejíž první kapitolou jsou přirozeně snídaně. Není jich moc, ale líbí se mi, že jsou zde recepty slané i sladké, za vyzkoušení rozhodně stojí kokosové müsli s kešu ořechy či ďábelská míchaná vejce s avokádem a toastem.

V receptech na drobné občerstvení a přísady zaujmou takzvané „kuličky štěstí“, jež by mohly být použity i jako vánoční cukroví, nechybí však ani recept na kurkumovou hořčici či kurkumový olej.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Z polévek nelze ignorovat vynikající a vydatnou kuřecí khao soi, miso se slaninou a vejcem ani dýňovo-kokosový dhal.
Kniha nezapomíná ani na vegetariány, proto zde najdeme i pokrmy jako kukuřice na špejli s kurkumovým máslem, opečený lilek s tofu a kurkumovým dengako nebo batátový bulgur.

Milovníci masa naopak uvítají krevetové linguine s kurkumou, dušené hovězí maso se zeleninou, pečené kuře s tandoori pastou a opravdoví fajnšmekři si pochutnají na ovčích kotletách v kurkumovo-kokosové marinádě.
Závěr je věnovaný všem, kdo mají rádi sladkosti a kvalitní drinky. Nabízí například kurkumovou zmrzlinu s javorovým sirupem, mangovo-kurkumový cheesecake i kokosový rýžový puding s kurkumou, citronovou šťávou a zázvorovým sirupem.
Veškeré tyto pokrmy můžete zapít jablečným tonikem s kurkumou, kurkumovým punčem či čajem a na Silvestra si připít kurkumovým šampaňským.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Poslední tři stránky knihy jsou věnovány kráse, najde zde recept na pleťovou masku z kurkumy a mléka (nebo kokosového oleje) i na tělový peeling.
Kurkumová kuchařka má povedený přebal, nabízí řadu krásných fotografií jídel i nápojů na kvalitním papíře a 50 receptů, které kurkumu obsahují. Ty jsou jednoduché, srozumitelné a přehledné, měl by je bez problému zvládnout i kuchařský laik. Jednotlivé pokrmy i nápoje navíc osvěží běžný jídelníček a prospějí našemu zdraví.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Petra Rubášová – Domácí medová kuchařka

Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka. Společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.
Napsala již knihy Zvířata v zahradě – pro radost i užitek, Bylinky české zahrádky a Domácí sýry. Domácí medová kuchařka je jejím zatím posledním počinem.

Med ve všech podobách. Med ochucený, medové speciality i med jako přísada v desítkách pokrmů.
Domácí medová kuchařka začíná obligátní předmluvou autorky, seznámení se s medem, jeho druhy a historií a následují recepty.
Dozvíme se, jak si připravit domácí medovinu, jak jednoduché je vyrobit si ochucené medy (například med se skořicí, zázvorem či levandulí), naučíme se nejrůznější druhy medových perníčků (ano, i klasický pardubický perník v receptech nechybí), v létě potěší recept na medovou zmrzlinu.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Blíží se vánoční svátky, proto přijdou vhod recepty na medovou vánoční šunku, likéry s medem, medové karamelky a bonbony, oříškové tyčinky a flapjacky.
Po celý rok se budou hodit džemy a želé s medem, polévky s medem (až ochutnáte mrkvovou polévku s medem a koriandrem, budou vaše chuťové buňky doslova v ráji), milovníci masa ocení jídla jako jehněčí kolínka s medem a zeleninou, kapr na medu, kuřecí prsa v medové marinádě či špek s medem a Toffifee.

Pro vegetariány je zde dýně hokkaidó zapečená s medem a čerstvým sýrem, pučálka s medem nebo brambory s kokosovým mlékem a medem.
Závěr tvoří dezerty, mezi kterými najdeme například adventní sušenky s medem, skořicí a rozinkami, dále pomazánky a omáčky s medem, kde jsme si oblíbili cizrnovou omáčku s křenem a tahini, ze salátů nám nejvíce zachutnal okurkový salát s červenou cibulí a medem.
Na Vánoce si určitě upečeme florentýnky, medové pracny, marokánky i čokoládové lanýže.
To vše zapijeme gruzínským čajem, okurkovou limonádou a zázvorovým čajem s medem.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Přestože autorka na závěr knihy přidala recepty na domácí kosmetiku, tipy na výlety do včelařským muzeí i kontakty pro začínající včelaře, nemohu její knihu jako celek hodnotit příliš kladně.
Recepty jsou sice srozumitelně napsané a měl by je zvládnout i začátečník, vizuál knihy však příliš velkých kvalit nedosahuje. Kapitoly jsou graficky nepřehledné, je například těžké rozeznat, co je ještě kapitolou o medovině a co o ochucených medech. Nelíbí se mi ani fotografie – když si představím knihu o jídle, měla by být plná obrázků, ze kterých se mi budou doslova sbíhat sliny. To se v Domácí medové kuchařce neděje, fotografie působí amatérsky a často bohužel i nevábně.
Obsah knihy je skvělý, najdete zde unikátní recepty, které vám ani Google nenabídne, je ovšem velká škoda, že kniha není lépe vizuálně zpracována.

 

Knihy zakoupíte na stránkách www.albatrosmedia.cz.