Aliter je od podzimu 2014 součástí hotelu Unic Prague. Interiérový design hotelu a restaurace, jejichž vlastníci jsou Španělé, vymyslely jejich krajanky – španělská architektka Meritxell Cuartero a designérka Daniela Baeza, od španělského umělce Quima Domene jsou i obrazy. Originální osvětlení je naopak českým prvkem z dílny designérky Lucie Koldové. Restaurace kromě klasického á la carte nabízí i sezónní menu. V nové letní nabídce, která bude k dispozici od 1. srpna, se také promítá kombinace Španělska a České republiky. Šéfkuchař Pavel Cihlář snoubí tradiční českou kuchyni s odlehčenou středomořskou, vzniká tak vynikající spojení chutí.

interiér restaurace Aliter

Jako první nám na stole přistál hovězí tataráček na středomořský způsob s žampiony, šalotkou a smaženými kapary. Tataráček byl ideálně dochucen. Smažené kapary, jakožto přísada běžně neobvyklá, pak celý předkrm ozvláštnily.

tataracek, restaurant Aliter

Druhým předkrmem byla mušle svatého Jakuba na krémovém rizotu s chřestem a parmezánem. Jako milovník „sea fruit“ nemůžu jinak, než pět chválu. K mušli není co dodat, krémové rizoto bylo jemné a nadýchané.

mušle svatého Jakuba, restaurace Aliter

Jako hlavní chod se podávalo kuřecí stehno na parmazánovém pyré s restovaným fenyklem a mladým pórkem. Jídlo upravoval Pavel Cihlář přímo před námi, což zintenzivnilo už tak vynikající gastronomický zážitek. Fenykl není sice mým šálkem čaje, mladý pórek však příjemně překvapil svou sladkostí. Kuřecí maso se doslova rozpadalo, což svědčí o vybrané kvalitě suroviny a prvotřídní přípravě.

Pavel Cihlář připravuje jídlo v restauraci Aliter

Ovšem naprosto nepřekonatelné byly dezerty. Karamelizovaná rebarbora na rebarborovém pyré a s bazalkovou šlehačkou. Bazalkové šlehačky bych mohla sníst kilo a ani bych se nezastyděla – taková dobrota to byla. Karamelizovaná rebarbora byla doslazená tak, aby stále vynikala její kyselejší chuť a se sladkými jahodami vytvářela perfektní balanc chutě dezertu.

karamelizovaná rebarbora, restaurace Aliter

Druhým dezertem byl limetkový koláč s jahodovým sorbetem. Zde jsem ocenila především kousky limetkové kůry v náplni. Sorbet z čerstvých jahod také nezklamal.

limetkový koláč, restaurace Aliter

K dobrému jídlu patří i dobré pití. K jednotlivým chodům nabízel číšník rozličná vína, nealkoholickou variantou byly domácí limonády, mátová či zázvorová. Manažer restaurace, Daniel Rychtr, se v prezentaci restaurantu zmínil i o koktejlech, neodpustila jsem si proto otestovat bar. Ve srovnání s dokonalostí jídla byl výsledný drink bohužel spíš rozčarováním. Od lobby baru čtyřhvězdičkového hotelu bych čekala, že nabídne něco víc, než jen Cuba Libre a Mojito. A variantou ke mnou požadovanému Daiquiri opravdu není Sex On The Beach. Margarita už byla od barmana lepší volba a musím ocenit, že připravil klasickou, nikoli frozen, variantu drinku. Na druhou stranu nevyfrapovaná sklenka jen zvýšila mé rozpaky.

interiér restaurace Aliter

Až na tento nedostatek není restauraci co vytknout. Prostředí je příjemné, jídlo perfektní, a pokud dáváte přednost vínu před koktejly, nebudete mít důvod ke stížnostem. Na závěr zmíníme, že Aliter je pro rok 2015 doporučenou restaurací v gastronomickém průvodci Michelin. To je hodnocení, které je třeba brát v potaz.

Restaurant & Bar ALITER

Restaurace: Restaurant & Bar ALITER

Soukenická 25, Praha
www.hotel-unic.cz


PLUSY

Jídlo. Pokrmy jsou perfektně dochucené, chuťově vyvážené. Cenově se pohybuje podobně jako Villa Richter, zajít si můžete i na finančně příznivější polední menu.

MÍNUSY

Pití. Dobré jídlo jde ruku v ruce s dobrým pitím. Po menu, jež mě vyneslo do oblak, byl výše zmíněný nápoj tvrdým pádem zpět na zem. Na baru a cocktail menu by bylo dobré zapracovat.