Kdykoliv jedu na výlet, chci si domů přivézt příjemný gastronomický zážitek. Naposledy se tak stalo v hlavním městě Rakouska, ve Vídni. Po několikahodinovém bloumání městem jsme se rozhodli poobědvat v restauraci Plachutta v ulici Wollzeile – jedná se o podnik vyhlášeného restaurátera a šéfkuchaře Ewalda Plachutty, který je oceněn michelinskou hvězdou.

U vstupu nás přivítaly hostesky a zavedly nás na krytou terasu ke stolu pro dva. Interiér byl obrovský, stoly byly dokonale prostřeny a už podle počtu založených příborů bylo jasné, že nejsme v běžné vídeňské hospodě.

Po place kmitalo zhruba 30 číšníků, kteří vypadali, jako by právě přišli z přehlídkového mola (opravdu, jako žena jsem to nemohla přehlédnout) a bylo zajímavé pozorovat, jak profesionálně obsluhují své hosty a jak sehraným týmem jsou.

Filety z candáta se zeleninou a petrželovými brambory

Po kachně z předešlého dne jsem se rozhodla držet zpátky a objednala si filet z candáta s petrželovými brambory a zeleninou, můj doprovod zvolil pfeffersteak s bramborovou kaší a špenátem. Jeden z číšníků pohotově založil rybí a steakový nůž, další za chvíli přinesl talíře s objednanými jídly a následoval třetí obsluhující, který přinesl přílohy, které nám z misek naservíroval.

Misky potom položil na stolní ohřívač, a když viděl, že přílohy z talíře mizí, elegantně se k našemu stolu vrátil a zbytek nám opět naservíroval na talíř – nevšimla jsem si jediného hosta, který by si musel přidávat jídlo sám, číšníci hodně dbají na to, aby poskytli opravdu stoprocentní servis.

Pfeffersteak s bramborovou kaší a špenátem

Steak jsme chtěli medium, troufám si tvrdit, že byl spíše medium-well. A vůbec nás to netrápilo, protože byl vynikající! Šťavnaté maso s omáčkou z růžového pepře se doslova rozplývalo na jazyku – přílohy k masu ani nebyly potřeba. Přestože mě kus kvalitního hovězího masa dostal takzvaně „do kolen“, nemohu jím nechat zastínit filety z candáta.

Výtečně ochucenou rybu skvěle doplňovala směs tepelně upravené zeleniny (samozřejmě ne té z mrazáku) a brambory s čerstvou petrželkou. Moje jídlo bylo natolik chutné, že jsem neměla ani na chvíli potřebu pocítit lítost nad tím, že jsem dala přednost rybě před steakem.

Ledové cappuccino

Místo dezertu jsme si objednali ledové cappuccino – silnou kávu se zmrzlinou a domácí šlehačkou. Platíme 87 euro – ano, je to vysoká částka, ale nevadí nám to; za jídlo na úrovni a vynikající obsluhu útraty nelitujeme. Líbí se mi také možnost spropitného i při placení kartou – nestává se často, že mohu v restauraci do terminálu zadat nejprve výši spropitného a potom potvrdit částku za zkonzumované jídlo a pití.

 

Restaurace: Plachutta

Wollzeile 38, Vídeň, Rakousko
www.plachutta.at

PŘEHLED RECENZE
Interiér
10
Servis
10
Kvalita pokrmů/nápojů
10