Když do redakce dorazila pozvánka k zrecenzování sushi restaurace Umami, byla jsem lehce skeptická. Nachází se totiž v nákupní galerii Myslbek v centru Prahy a já se restauracím v nákupních centrech obvykle obloukem vyhýbám.
Musím se ale tentokrát přiznat, že jsem se rozhodla udělat výjimku a bylo to moje nejlepší rozhodnutí za hodně dlouhou dobu.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Galerie Myslbek, ve které se restaurace nachází, je v ulici na Příkopě na Praze 1. Umístění je z mého pohledu ideální, pohodlně se sem dostanete metrem či tramvají, já se tam vypravila pěšky a ze Žižkova mi procházka trvala cca 15 minut.
Ihned po příchodu do nákupního centra vymizely mé počáteční obavy – galerie není velká a restaurace Umami je v prvním patře v místě, kde si můžete nerušeně vychutnat své jídlo, aniž by kolem vás proudily davy nakupujících a zíraly vám do talíře.

U baru nás vítá usměvavý sushimaster a číšník, který nás také usadí. Přináší jídelní lístek a upozorňuje nás, že kdybychom něčemu z lístku nerozuměli, nebo měli nějaké otázky, ať se na něj neváháme obrátit.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Jídelní lístek obsahuje vše, co od sushi restaurace čekáme: japonské a thajské polévky, předkrmy, saláty, nudlové a grilované speciality a nejrůznější druhy sushi (klasické nigiri sushi, maki sushi a maki special, sashimi sushi, temaki sushi a sushi sety).

Autor fotografie: Kamil Pekař

V jídelním lístku jsou také takzvané obědové sushi bento boxy – objednáváme číslo 4, k boxu je také v ceně poloviční porce polévky dle výběru – pikantní thajská polévka s krevetami, skleněnými nudlemi a kokosovým mlékem u nás vyhrává. Dále chceme ochutnat Tuma Umeboshi, což je steak z tuňáka s omáčkou z japonských švestek a červeným pepřem. „Budete si přát i přílohu? Samotný steak se podává opravdu pouze s omáčkou a zeleninou…“ ptá se náš číšník a obratně sbírá jídelní lístky ze stolu. Přílohu nechceme, k pití nám stačí voda, i když restaurace nabízí prvotřídní zelené čaje.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Jako první jsme dostali malý předkrm – zeleninový salátek s dresinkem, jehož recepturu vymysleli přímo kuchaři z Umami. Je z něj cítit sojová omáčka a lehce ocet, salát je čerstvý a osvěžující.
Vzápětí číšník přináší polévku a hned po prvním soustu jsem se do ní doslova zamilovala. V Umami mají hosté polévku rádi – je příjemně pikantní, ale rozhodně vám po ní neshoří jazyk. Kokosové mléko jí dodává jemnou chuť a krevetky jsou pomyslnou třešničkou na dortu. Jak se dozvídáme, v Thajsku se polévka vaří i podává s více ingrediencemi (například s citronovou trávou), v Umami máme její evropskou verzi.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Po polévce přichází zlatý hřeb celé naší návštěvy – bento box se sushi a tuňák. Ryba je krásně syrová, dva velké steaky jsou úhledně naservírovány se zeleninou a v malé misce je omáčka z japonských švestek. Se steakem z tuňáka jsem měla premiéru a vyčítám si, že jsem nedostala odvahu ochutnat ho už dříve. Ryba sama o sobě je natolik chutná, že nepotřebuje žádné koření a mně osobně v Umami nechyběla ke steaku ani příloha. Omáčka ze švestek a pepře byla příjemně nasládlá, ale rybu skvěle doplnila a nepřebíjela její chuť.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Obědový bento box obsahuje 3 ks moriawase tempura (což byly dva kusy zeleniny a jeden kus krevety v těstíčku), 3 kusy sake maki sushi s lososem, 3 kusy tekka maki s tuňákem, 4 kusy california sezam (losos, avokádo, okurka, majonéza, sezam) a maguro takaki (zprudka opečený tuňák v pepřové krustě).
Nechyběla samozřejmě také sojová omáčka, wasabi, zázvor a k tempurované zelenině a krevetě byla opět omáčka od kuchařů Umami.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Od číšníka se dozvídáme, že smotaný ručník, který je na stole, je určen k otření rukou před konzumací sushi, protože sushi se běžně pojídá rukama. Mezi jednotlivými sousty se jí kousky zázvoru pro neutralizaci chuti. A jak se tedy nakládá s wasabi a sojovkou? I s tím nám číšník ochotně poradí – do mističky se nalije malé množství sojové omáčky, do ní se dá wasabi a směs se míchá, dokud nevytvoří kašičku. Do ní potom namáčíme sushi – v Umami si na wasabi dejte pozor, je velmi silné, když jsem do něj sushi namočila víc, začaly mi z té síly dokonce téct slzy. Také se dozvídáme, že Japonci většinou sojovou omáčku a wasabi k sushi nekonzumují, vychutnávají si čistou chuť čerstvých ryb.

Autor fotografie: Kamil Pekař

V Umami nešetří v sushi rybami, což je pro mě známkou kvality. “A jak je to s čerstvostí ryb?” ptáme se. “U nás není problém mít čerstvou rybu každý den, máme několik dodavatelů, kterým stačí kdykoliv zavolat…” říká číšník.
K tempurované zelenině byla – jak už jsem zmiňovala výše – omáčka od kuchařů z Umami, která byla na můj vkus slanější, ale v kombinaci se zeleninou se výrazná chuť eliminovala.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Interiér Umami je moderní s prvky origami, dohromady je zde zhruba 30 míst k sezení. Restaurace má v nabídce také rozvoz pokrmů.
Jídlo, na které budu dlouho vzpomínat, spolu s profesionální obsluhou, výbornými kuchaři a krásným, čistým designem hodnotím jako svůj nejlepší gastronomický zážitek za letošní rok. Navíc zde není nutné nechat za jednu večeři půlku výplaty, naše objednávka byla v celkové hodnotě 800 Kč, což je na restauraci v centru Prahy velice příznivá cena.

Autor fotografie: Kamil Pekař

Neváhejte a určitě se u nich zastavte, doporučuju však předem rezervovat stůl.

 

Restaurace: UMAMI SUSHI

ADRESA: Na příkopě 1096/19, 110 00 Praha
WWW: www.umamisushi.cz

 

 

PLUSY

Pokrmy na vysoké úrovni.

Profesionální obsluha s perfektním přehledem o japonské kuchyni.

Poloha restaurace v centru Prahy.

MÍNUSY

Neshledány žádné mínusy.