- Reklama -

Barů, specializovaných na konkrétní druh spiritu, nalezneme bezpočet. Mnoho z nich se zaměřilo na rumy, jejichž obliba v posledních letech dosáhla svého vrcholu. Jeden se však rozhodl vydat novým směrem a vyplnit na pražské barové scéně prázdné místo. V září loňského roku tak vznikl jedinečný The Bourbon Bar, který je součástí hotelu Marriott Prague. Návštěvě baru jsme nemohli odolat a vydali jsme se prozkoumat šíři bourbonového spektra. Do světa tohoto „kukuřičného“ destilátu nás zasvětil barman Tomáš Toka, za což mu patří náš dík.

Bar je situován v lobby hotelu a hotelový host jej po příchodu na recepci nemůže přehlédnout. Bar tak od prvního okamžiku láká k návštěvě. Na druhou stranu působí místa v baru poněkud otevřeným dojmem bez většího soukromí. Podle Tomáše Toky je to ovšem věc, která by se do budoucna měla změnit. Plánuje se přidání knihoven, které již nyní stíní některé stoly, čímž se vytvoří prostor, který více vymezí bar od recepce.

IMG_8845

Přejděme však rovnou k tomu hlavnímu. Bourbon vznikl v Kentucky, v oblasti Bourbonu. V současnosti je v Americe jedenáct destilerií bourbonu. První z nich vzniká v roce 1783 pod značkou Evan Williams. Destilerie existuje dodnes a výroba stále probíhá tradičním způsobem. Tímto „průkopníkem“ bourbonu jsme i my začali náš večer. Evan Williams je k dostání v pěti provedeních (včetně ochucené – skořicové – verze). Ochutnali jsme Evan Williams Black Label, který zraje více jak šest let. Tento bourbon byl příjemně nasládlý s tóny čokolády a vanilky. Od prvního okamžiku se stal mým oblíbencem.

Dalším vzorkem byl Wild Turkey 81, bourbon zrající šest až osm let v silně vypálených sudech. Ač je oproti Evan Williams silnější, přišel mi méně výrazný. Pepřovou chuť jsem cítila pouze v závěru. Více mě zaujala historka o vzniku názvu tohoto bourbonu. Ředitel destilerie Thomas McCarthy chodil s přáteli na lov krocanů a roku 1940 s sebou vzal na výpravu bourbon. Společníkům zachutnalo a prosili ho, aby příště s sebou zase vzal toho „divokýho krocana“. A značka byla na světě.

Třetí bourbonem byl Jim Beam Classic. Číslo jedna v prodeji a ve světoznámosti. Když se řekne bourbon, každý si vybaví nejprve tuto značku. Jeho chuť je sice jemná a vyvážená, navádí to však k verdiktu „nenadchne, neurazí“. Dovolím si tvrdit, že jsou jistě lepší bourbony.
Také jsme ochutnali Bulleit, na který jsem se osobně velmi těšila a musím říci, že beze zbytku naplnil má očekávání. Chuťově výraznější, ale příjemný, i přes vyšší podíl alkoholu. 68 % podílu kukuřice jej řadí mezi sladší bourbony a tím pádem i mé favority.

IMG_8868

Na samotný závěr nám Tomáš Toka namíchal jeho variaci na Blue Blazer, slavný cocktail Jerryho Thomase z roku 1862. Podstatou této podívané je oheň – přelévání zapáleného drinku z jedné nádoby do druhé. Drink byl ve sklenici doplněn o kousek skořice a jahody. Teplem se uvolnily veškeré vůně, které byly předzvěstí skvělé chuti. Blazer mě tak nadchnul, že jsem se rozhodla vyzkoušet ještě jeden cocktail. Byl mi vytvořen velmi osvěžující short drink, jehož základem bylo spojení medového Jacka Danielse a zeleného čaje.

IMG_8962

Kromě velkého výběru bourbonů, whisk(e)y a dalších destilátů nabízí bar i něco k zakousnutí. Jídla odpovídají zaměření baru a jsou propojená s bourbonem, například v podobě marinády. My měli možnost ochutnat pečená žebra v marinádě z Jacka Danielse se zelím a briošky s marinovaným (Jim Beam) vepřovým masem. Obojí bylo naprosto bezchybné, obzvláště žebra.
Do světa bourbonů jsme svou návštěvou jen zlehka nakoukli a je jisté, že k prozkoumání a ochutnání je toho před námi ještě dost. Z toho důvodu se do pražského The Bourbon Baru rádi brzy zase vydáme.

 

The Bourbon Bar @ Praha

 

Bar: The Bourbon Bar

V Celnici 8, 110 00, Praha 1
www.bourbonbar.cz


PLUSY

Obsluha. Pokud se o vás některý z barmanů bude starat byť z poloviny jako o nás, bude vše v pořádku.

Jídlo a pití. Budete překvapeni, kolik druhů bourbonu existuje. A nakolik ho lze využít v kuchyni.

MÍNUSY

Na můj vkus příliš otevřený prostor, v němž se nemusí každý cítit příjemně.