Letos se konal již čtvrtý ročník prestižní soutěže Diageo Reserve World Class. I tentokrát šlo o výhradně mužskou záležitost, přestože současnou globální vítězkou je Francouzka Jennifer Le Nechet. Tak uvidíme, zda ji v Mexico City na globálním finále vystřídá další žena a jak zaboduje náš český zástupce Tomáš Melzer, který zvítězil v národním finále.


Stejně jako v minulých letech začala samotná soutěž již v lednu prvním seminářem, na který přijela právě Jennifer Le Nechet. Ta předvedla některé své koktejly z globálního finále a spolu s Adriánem Michalčíkem, loňským českým finalistou, barmanům pověděla, co World Class obnáší. V březnu se pak konalo první semifinále, jež porotcovala Stephanie Jordan, globální ambasadorka ginu Tanqueray a Costin Gache, rumunský finalista. Zadáním bylo First Taste is with the Eyes, takže barmani tvořili vizuálně zajímavé koktejly.

Už v tomto kole zaujal Tomáš Melzer, jehož drink obsahoval fluorescentní esence a po zhasnutí svítil. Druhé semifinále probíhalo v květnu za dohledu Davida Beattyho, ambasadora vodky Ketel One pro evropský trh. Tématem bylo Is Fresh the Best? Patnáct semifinalistů předvedlo opět zajímavé výkony, do finále však mohlo postoupit jen deset z nich. Body za obě semifinále se sčítaly a finálová desítka vyplynula z tabulek.

Finále probíhalo dva dny, 6. a 7. června a na barmany čekalo šest disciplín. První den byl věnován teoretickým znalostem, finalisté tedy absolvovali test o 50 otázkách, na který měli pouhou čtvrt hodinu. Následovala disciplína, v níž bylo za úkol na základě chuti, vůně a vzhledu poznat, o jaký koktejl se jedná. Všechny tři koktejly správně určil pouze Tomáš Melzer. Poslední disciplínou dne byl slepý test bází, přičemž o jedné z bází měl finalista ještě pohovořit.

Druhý den již na barmany čekali porotci Telis Papadopoulos, první absolutní vítěz World Class z roku 2009, David Ríos, vítěz z roku 2013 a Marika Debnárová, loňská slovenská vítězka. Čekaly je totiž už mixologické disciplíny. První toho dne, a čtvrtá v pořadí, byla challenge nazvaná The Journey. Barmani měli připravit dva koktejly, jeden znázorňující jejich domovinu a druhý Mexiko, kde se koná globálná finále a kam v tuto chvíli ještě všech deset směřovalo. Následně byla zařazena jedna z pravidelných disciplín globálního finále, speed challenge. Namíchat šest drinků za šest minut? Žádný problém.

Jarda Modlík si například stihl ještě s porotou před uplynutím časového limitu dát panáka. Po této disciplíně se sečetly body a vyhlásilo pět finalistů – Tomáš Melzer (Hemingway Bar), Martin Župina (Hemingway Bar), Jaroslav Modlík (AnonymouS Bar), Milan Zaleš (Bugsy‘s Bar) a Régis Roig-Roux (L‘Fleur Bar). Na ty čekala poslední disciplína, připravit punch pro stovku hostů, kteří se měli zúčastnit slavnostního vyhlášení. Naneštěstí oproti minulým ročníkům byli diváci ochuzeni o tuto poslední disciplínu, porota punche ochutnala předem a vše bylo při příchodu hostů již připraveno a hotovo.

Hosté tak měli možnost už jen ochutnávat výtvory jednotlivých finalistů a hlasovat pro toho, jehož punch byl nejlepší. Na konečném výsledku to nic nezměnilo, ale Milan Zaleš se svým barbackem Filipem Stránským, kteří hlasování lidu vyhráli, se pojedou podívat do Berlína na Bar Convent, největší barový veletrh v Evropě. Naprostým vítězem se pak tedy stal Tomáš Melzer, který pojede v srpnu reprezentovat Českou republiku do Mexika. Čekají ho tam minimálně čtyři disciplíny, avšak jen na dvě z nich má možnost se dopředu připravit. Tak mu držme palce.

 

Diageo Reserve World Class