Prague Ice Cream Festival se v neděli v Holešovické tržnici konal už po čtvrté a podle vysoké účasti, která by se dala očekávat spíše na festivalu piva, můžeme s jistotou říct, že Češi zmrzlinu opravdu milují.

Parné červnové počasí hrálo pořadatelům festivalu do karet a návštěvníky neodradily ani dvacetiminutové fronty, přestože na festivalu bylo víc jak čtyřicet různých vystavovatelů, kteří se snažili zaujmout novými a extravagantními příchutěmi. Největší úspěch měly rozhodně stánky s takzvanou rolovanou zmrzlinou. I když byly celkem tři (Rolovaná zmrzlina, Rolls Bros. a Let’s Roll), nestačily „odbavovat“ milovníky zmrzliny, kterým se už obyčejná kopečková nebo točená zmrzlina zkrátka přejedla.

Výroba rolované zmrzliny spočívá v tom, že zmrzlinář nalije na speciální mrazicí pánev tekutou směs, do které postupně přimíchává různé ingredience jako třeba sušenky, ovoce nebo čokoládu. Před zákazníkem, který si sám může přísady zvolit, směs poté přehazuje, seškrabuje a rozmazává tak dlouho, dokud směs nezmrzne.

Alkoholová zmrzlina Piña Colada

Návštěvníci mohli také ochutnat zmrzlinové sendviče od firmy Parlor Café – Ice Cream Sandwiches, kteří letos přišli
s novinkou – veganským koblížkem, který se plnil sorbety, aby výrobek byl skutečně čistě veganský.
Dále byly v nabídce vafle se zmrzlinou, zmrzlina z kozího mléka, jogurtová zmrzlina a kdo dostal chuť na osvěžující koktejl, mohl si dopřát alkoholovou zmrzlinu s příchutí prosecca, slivovice, Baileys nebo třeba mojita.

Prosecco s jahodovým sorbetem

Kozí farma Vizovice si pro ty, kteří zatoužili na festivalu po troše extravagance, připravili černou zmrzlinu. Ta se měla původně prodávat na metalových koncertech, ale stal se z ní opravdový zmrzlinový hit. Je připravována z kozího mléka a rostlinného uhlí. Dva kopečky vám můžou pomoci při trávicích potížích.
Mezi vystavovateli nechybělo ani vyhlášené pražské zmrzlinářství Puro Gelato, které vedle osvědčených a klasických příchutí nabízelo i zmrzlinu z exotického dračího ovoce, okurky nebo třeba šafránu.

Organizátoři festivalu připravili pro návštěvníky doprovodný program, který byl zaměřen spíše na děti, kterých se ujal kouzelník. Pro dospěláky organizátoři festivalu připravili soutěž o největšího jedlíka zmrzliny a i vystavovatelé mohli poměřit své síly v soutěži o nejlepší příchuť zmrzliny.
Základní vstup stál sto deset korun, zvýhodněni byli studenti, senioři a Islanďané, kteří měli vstup na celý festival zdarma, protože se v neděli na Islandu slavil den nezávislosti.