Říjen je v plném proudu, počasí začíná být už nepříjemně lezavé a do práce plno z nás už vstává za tmy. Jak proti tomu bojovat? Ode mě rozhodně nečekejte žádné rady o tom, jak se máte udržovat v psychické pohodě, správně jíst a hlavně cvičit. To bych totiž byla strašný pokrytec. Moje rada zní: dejte si víno. Hodně vína. Láhev či pět ale nemusíte vyžahnout doma sami, dnes jsou velmi oblíbené různé degustace. Jedna taková se konala 13. října v Klubu Lávka.

degustace-1
Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Velká říjnová degustace, jak zněl oficiální název akce, nabídla 53 různých vín, která zde byla rozdělena dle druhu i dle oblasti. Začínali jsme tak lehkými šumivými víny, konkrétně cavou (Cava Brut Grimau) a proseccem (Valdobbiadene DOCG Borgo Antica). Následovala sekce svěžích a plných suchých vín, které byly dále rozděleny podle odrůd. Mezi svěží vína patřily italské tradiční odrůdy jako Soave či Gavi, dále Rieslingy a Sauvignon Blanc.

degustace-3
Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Plným vínům dominovaly Pinoty (Gris a Blanc), Chardonnay (včetně barikového) a Tramín. Naším favoritem se stal Sauvignon Blanc 2014 (Dashwood, Nový Zéland), zajímavé vzorky představovalá bariková Chardonnay. Zvláště Chardonnay Bourgogne les Dressoles bylo cítit dřevěným sudem tak výrazně, že jej v něm musel ucítit i naprostý laik.

degustace-2
Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Další zastávkou na cestě kolem světa vín byla opět bílá vína, tentokrát polosuchá až sladká. Z ochutnaných vzorků u mě jednoznačně vyhrálo Moscato di Asti frizzante 2015, které by na mnoho milovníků vína bylo už příliš sladké, já však byla nadšena.

degustace-4
Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Příjemně sladké víno s lehkou perlivostí a chuťově připomínající Top Topic se pilo jako limonáda, nicméně následky nezřízeného popíjení by zřejmě byly vzhledem k vysokému obsahu cukru druhý den minimálně nemilé. Odtrhli jsme se proto od sladkých vín a pokročili k vínům červeným. Ta tvořila 22 vzorků z možných 54, nejvíce však zaujalo Bourgogne Pinot Noir 2014 svou krásnou jasně červenou barvou a vůní lesních jahod. V chuti bylo na můj vkus poněkud trpčí, ale vinu přisuzuji tomu, že mé chuťové buňky byly tou dobou již naladěny na slaďoučké Frizzanté.

Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Ochutnat všech 54 vzorků nebylo v našich silách, zvládli jsme stěží polovinu, konkrétně 20 vín. Naprostým pozitivem celé akce byl určitě velký záběr zahraničních vín, ke kterým se člověk běžně ani nemusí dostat. Po celou dobu byl přítomen i sommeliér Vladimír Vaněk, zakladatel Oceněných vín, který vína na degustaci sám pečlivě vybíral. Procházel mezi lidmi a o jednotlivých vínech s nimi rozmlouval, zjišťoval preference a doporučoval další vzorky. Vína bylo možné párovat se sýry z obchodu Mám rád sýr, k ochutnání byly i různé terinky. Vrcholem bylo párování čokolády s vybranými víny, o které se postaralo Chocoalchemy.

degustace-6
Autor fotografie: Jindřich Hodíček (UPM8.cz)

Zalitovali jste, že vám takováto akce unikla? Nebuďte smutní, Vladimír Vaněk pořádá i komorní degustace, nejbližší se koná 24. listopadu v holešovickém Silencio café.