Chezecake? Číský dort? Ať tomu lidé říkají jakkoliv, správný je název cheesecake [čískejk].
Cheesecaky s čerstvým tvarohovým sýrem v rozmanitých podobách (smetanový krémový sýr, tvaroh, mascarpone, ricotta) a základem ze sušenek a másla či z těsta chutnají lídem na celém světě. Kniha představuje tři základní typy cheesecaků – pečené, s želatinou a chlazené.

Recepty jsou tradiční i překvapující, klasické americké i z různých končin světa, plné ovoce nebo ořechů, bláznivé na večírky s přáteli i pro sváteční chvíle s rodinou, pro děti či s alkoholem, je to prostě kuchařka s recepty různých chutí a stylů – určitě si z nich vyberete.
V úvodu knihy se dozvíme, co vlastně cheesecake je a jak se nazývá v nejrůznějších koutech světa. Dále jsou zde popsány tři základní druhy tohoto lahodného koláče, o kterých jsme se zmiňovali výše. Jak se mezi sebou liší? Který z nich je nejjednodušší?

Nechybí ani seznam surovin, které k výrobě koláče potřebujete: ať už je to smetanový krémový sýr, vejce, želatina či sladidla. Dále se dozvíme, jak na cheesecake s nižším obsahem tuku a jak na pečenou verzi. Autorka nezapomíná ani na základní vybavení, které budeme potřebovat a pomalu se přesouvá k tolik potřebným radám a tipům: co dělat, když cheesecake neztuhl? Co když praská na potvrchu? Jsou v něm hrudky?

Kapitola s recepty na klasické cheesecaky obsahuje řadu ozkoušených evergreenů, kterým nemůžete nikoho urazit. Ať už jde o notorický známý vanilkový cheesecake, osvěžující citronovo-zázvorový cheesecake či minicheesecaky s čokoládou pro opravdové milovníky sladkého. Každý recept otevírá úvod, kde se o něm dozvíme bližší informace (co obsahuje, jak lze servírovat, jak obměňovat a proč jej autorka do seznamu receptů zařadila) a podrobný recept, který zvládne i laik.

Z ovocných cheesecaků nás nejvíce zaujaly cheesecake s růžovou rebarborou, zapečené minicheesecaky s borůvkami i cheesecaková šarlota.
Pro mlsouny jsou zde neobvyklé recepty, mezi kterými se pyšní cheesacake s arašídovým krokantem, s tureckým medem, datlovo-pekanový cheesecake nebo cheesecake s čokoládovou tyčinkou.
Labužníci nepohrdnou cheesecakem s čokoládou a chilli papričkou, s ibiškem, malinami a garnátovým jablkem, slaným medovým cheesecakem a co nás nejvíce zaujalo, je cheesecake s růžemi a kardamomem.
Na večírku můžete podávat dezert netradičně ve formě ovocného poháru, budete-li chtít být světoví, zkuste řecký cheesecake baklava.
Knihu zakoupíte za 339 Kč na stránkách www.slovart.cz.