Pozor, tento příspěvek není určen veganům ani vegetariánům. Možná jen částečně. Naše pozornost se totiž zaměří na dvě kuchařky, které nedávno vyšly v nakladatelství Albatros – Moderní indická kuchařka a Uzeninové delikatesy. Zatímco v té první na nějaký ten bezmasý pokrm ještě zvládnete narazit, v té druhé jste samozřejmě naprosto bez šance. O to víc jsme si ji však zamilovali.

Nitisha Patel – Moderní indická kuchařka

Autorka Nitisha Patel je šéfkuchařkou indického původu, a tedy tou pravou osobou, která by nás měla zasvětit do tajů indické kuchyně. Pracuje ve Velké Británii například pro Tesco, pro které vytvořila řadu indických hotových jídel. Toto je její první kniha, jež obsahuje přes 60 receptů a fotografií hotových jídel od Clare Winfield. Stejně jako je pestrá a barevná indická kuchyně, je pestré a barevné i provedení této kuchařky. Jak bylo uvedeno, obsahuje jen fotografie hotových jídel, což je trochu škoda, protože recepty jsou náročnější – obsahují hodně ingrediencí a hustě potištěná stránka je pak popisem postupu.

Nějaké fotografie z mezifáze příprav bych proto vcelku uvítala. Dost možná by to kuchařku udělalo i o něco přehlednější. Samozřejmě ale kniha není nafukovací. Z toho důvodu chybí i některé recepty, které důvěrně znáte z vlastních návštěv indických restaurací a které byste si možná doma chtěli připravit.

Jehněčí kormu či kuře Vindaloo nehledejte, nenajdete. Třeba vás však zaujme něco jiného, kuchařka je jinak recepty nabitá a díky jejich hutnosti odpadají i zbytečně zdlouhavé autorovy vyprávěnky a vzpomínky, s jakými se můžeme setkat v jiných kuchařkách. Každý recept je tak uveden jen krátce, je vysvětlen jeho název a inspirace, případně důvod použití některých ingrediencí.

Kuchařka je rozdělena do šesti kapitol (Pouliční jídlo; Vše o kari; Čas na oslavu; Vegetariánská jídla a přílohy; Rýže, čatní a raita; Delikátní dezerty), ale popravdě to při zběžném listování ani nezaznamenáte. Moderní indická kuchařka je opravdu barevná a po vizuální stránce krásná, jenže trochu na úkor přehlednosti.

Miranda Ballard – Uzeninové delikatesy

Miranda Ballard a její manžel Roland opustili své kariéry v médiích, aby si před deseti lety otevřeli Muddy Boots, výrobnu potravin. Nedávno pak otevřeli obchod The Modern Meat Shop v Londýně, který se specializuje na maso a uzeniny. Chorizo, prosciutto, anglická slanina, parmská šunka, pancetta, klobásky…

Také se vám sbíhají sliny, jen to čtete? Pak věřte, že kniha Uzeninové delikatesy, jejíž autorkou je právě Miranda, je přímo pro vás.
Po krátkém úvodu, v němž si zopakujete, co jsou uzeniny a jaké jsou mezi jednotlivými druhy rozdíly, se můžete vrhnout do víru inspirace. Už jen za samotná uzenářská prkénka (ideálně v kombinaci se sýry, ale o tom zase až v jiné knize) vás návštěva pochválí. Následují Chuťovky a předkrmy, jako chornichons v salámu, mozarella v prosciuttu, mušle sv. Jakuba s chorizem či naprosto klasická paštika z kuřecích jater a vepřové rillettes. Další kapitolu tvoří saláty a lehká jídla, v nichž se to však uzeninou také jen hemží.

Neodolatelně znějí například prosciuttové závitky plněné kozím sýrem a bazalkou. Mezi hlavními chody najdete klasické recepty jako paellu či špagety carbonara, ale i neotřelé recepty jako ragú z mušlí, choriza, chilli a semínek quinoa s bylinkovými knedlíky. Po hlavním chodu by měl následovat dezert, zde však logicky nikoli a přecházíme ke kapitole Jak na domácí uzeniny.

Máte-li trpělivost, můžete tak své hosty nadchnout vlastnoručně vytvořenou anglickou slaninou nebo kachním prosciuttem. A na závěr pár tipů na přílohy jako domácí nakládané okurky, fíkové čatní či karamelizovaná červená cibulka.
Knížka je skvěle přehledná, kapitoly jsou od sebe odděleny velkou dvoustránkovou fotografií samotné uzeniny.

Recepty pak opět doprovází fotografie hotových jídel, jejich postup je však mnohdy jednodušší než v předchozím případě. Kniha tak nepůsobí přeplácaně a je jednoduché se v ní orientovat. Design knihy celkově působí čistě a líbivě, Uzeninové delikatesy tak neudělají ostudu v knihovně žádného masožravce.

Obě knihy zakoupíte na stránkách www.albatrosmedia.cz.