Jednoho dne jsem vyhlédla z okna a uvědomila si, že ten padající sajrajt venku je sníh. Bohužel nepatřím k těm romantickým duším, které radostí z bílého povlaku roztají rychleji než zmíněné sněhové vločky. S povzdechem jsem vzala telefon a píšu naší módní specialistce Pavle: „Winter is coming. Chtělo by to módní tipy na zimu, #usivteple, nebo tak něco…“, načež mi přišla stejně romantická odpověď: „Jedinej zimní tip, kterej mám, zní: Nevylejzat z domu.“ No dobře. Takže trend pro letošní zimu byl jednoznačně určen, teď už zbývá jen ukecat tříměsíční home office, nebo být trendy aspoň jeden večer.
Pyžamo
Základem tedy je nevylézat z domu. Fajnšmekři to jistě dotáhnou dál a nebudou vylézat ani z postele, ergo ani z pyžama. Nejlepší pyžamo na zimu je fleecové. A ponožky. Pletené, ideálně od babičky. Na krátké razie do ledničky doporučujeme vybavit se huňatým županem, dobře poslouží i na delší cesty po bytě.
Chlebíčky
To prostě musí být. Chlebíčky se podávají hlavně při slavnostních příležitostech a možnost proválet celý den v posteli a nic nemuset rozhodně patří k jedné z nich. No vážně, jak často se vám to povede? Aha? Tak vidíte. Jde o speciální událost, jejíž roční interval jste schopni sečíst na prstech jedné ruky. Takže je nutné to oslavit a oslava bez chlebíčků není žádná oslava. Nebudeme vám ale radit, jaké pomazánky máte udělat a jak chlebíčky ozdobit, to necháme na chuti a fantazii každého z vás.
Čokoládový dort
Po všech těch chlebíčcích zákonitě musí přijít chuť na něco sladkého. Máme řešení. Hříšně dobrý čokoládový dort. Postavte se pokušení čelem a… podlehněte mu! Nejprve ale recept: 200 g 60% tmavé čokolády, 200 g másla, 1 lžíce instantní kávy, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, čtvrt lžičky sody, 200 g třtinového cukru, 200 g krupicového cukru, 25 g holandského kakaa, 3 vejce, 75 ml podmáslí. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C. Čokoládu nalámejte do hrnce, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody a nahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí, nepřivádějte však k varu. V míse smíchejte mouku, prášek, sodu, cukr a kakao, v jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Po vychladnutí vyjměte. Polevu vyrobíte opět z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic krupicového cukru. Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do misky. Smetanu s cukrem zahřejte k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Vzniklou polevu přelijte přes dort a rozetřete i po stranách. Na závěr přidáte čokoládové hoblinky na ozdobu. Je s tím strašná práce, ale věřte, za tu námahu to stojí. Pro lenochy však máme také řešení – široký výběr čokolád od Jordi´s.
Svařené víno
Tělo je třeba udržovat v teple, a to nejen zvenku, ale i zevnitř. Pro psí počasí je svařák jako dělaný. Ideální by bylo si s ním pak sednout před krb a z okna škodolibě pozorovat padající sníh a lidi, kteří se v tom nečase musí někam lopotit. Jelikož s tím sněhem to asi letos opět nebude tak horké, o krbu ani nemluvě, spokojíme se s tím svařákem. A nebyli bychom to my, abychom ho něčím neřízli.
Na ten nejlepší svařák potřebujete půl kila třtinového cukru, 200 ml kvalitního rumu, případně likéru Grand Marnier, 8 ks skořice vcelku, hřebíček, badyán, jablko, pomeranč a citron nakrájené na kostičky a 2 litry dobrého červeného vína. Cukr nechte zkaramelizovat, poté jej zalijte rumem, přihoďte koření a vařte, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte ovoce a pomalu vařte asi 20 minut. Nechte odstát do druhého dne, aby ovoce pořádně natáhlo alkohol. Druhý den směs ohřejte, přilijte víno a opět ohřejte. A pak už jen na zdraví.
Knihy
Ano, lenošení nahrává přesně takovýmto nenáročným činnostem, jako je čtení. Naším tipem je francouzská poezie (klid, od Baudelaira, Verlaina ani Rimbauda nečekejte nic plytkého a romantického) nebo Krchovský. Příjemným počtením jsou i dramata, ta absurdní pak skýtají opravdovou zábavu – Beckettův Godot je již profláklý, ale co takové Jednosměrné kyvadlo od N. F. Simpson? Vtipná jsou i Drábkova dramata, sjednocená do knihy s názvem Aby se Čechům ovary zachvěly. Pokud toto není zrovna váš šálek čaje, navrhuji fantasy – Pratchetta přečtete na jedno nadechnutí.
Film
Ani bez toho si prolenošený den nedokážeme představit. Vybrali jsme tři filmy – starý, nový a český. Staré české filmy jsou neskonale roztomilé, mezi můj nejoblíbenější patří U pěti veverek z roku 1944. Rozhodli jsme se však zařadit světovou klasiku, kterou je Snídaně u Tiffanyho s božskou Audrey Hepburn (1961). Za novodobý film, který můžete vidět stokrát a stejně vás neomrzí, jsme zvolili Vlka z Wallstreet (2013).
I kdybyste si pořád dokola měli pouštět jen tu scénu s autem. Když už jsme ale u filmů, které neomrzí, nemůžu nezmínit Pulp Fiction. No a ne snad? Zástupcem českého filmu se stal Mazaný Filip Václava Marhoula z roku 2003. Scénář je inspirovaný dílem Raymonda Chandlera a postavou Phila Marlowa, spíš než detektivka je to však groteska. Pro zahnání zimní deprese ideální.
Na článku spolupracovala Pavla Kalousová, za fotografie děkujeme Petru Semrádovi.