Jednoho dne jsem vyhlédla z okna a uvědomila si, že ten padající sajrajt venku je sníh. Bohužel nepatřím k těm romantickým duším, které radostí z bílého povlaku roztají rychleji než zmíněné sněhové vločky. S povzdechem jsem vzala telefon a píšu naší módní specialistce Pavle: „Winter is coming. Chtělo by to módní tipy na zimu, #usivteple, nebo tak něco…“, načež mi přišla stejně romantická odpověď: „Jedinej zimní tip, kterej mám, zní: Nevylejzat z domu.“ No dobře. Takže trend pro letošní zimu byl jednoznačně určen, teď už zbývá jen ukecat tříměsíční home office, nebo být trendy aspoň jeden večer.

zimni vecer

Pyžamo

Základem tedy je nevylézat z domu. Fajnšmekři to jistě dotáhnou dál a nebudou vylézat ani z postele, ergo ani z pyžama. Nejlepší pyžamo na zimu je fleecové. A ponožky. Pletené, ideálně od babičky. Na krátké razie do ledničky doporučujeme vybavit se huňatým županem, dobře poslouží i na delší cesty po bytě.

zimni vecer

Chlebíčky

To prostě musí být. Chlebíčky se podávají hlavně při slavnostních příležitostech a možnost proválet celý den v posteli a nic nemuset rozhodně patří k jedné z nich. No vážně, jak často se vám to povede? Aha? Tak vidíte. Jde o speciální událost, jejíž roční interval jste schopni sečíst na prstech jedné ruky. Takže je nutné to oslavit a oslava bez chlebíčků není žádná oslava. Nebudeme vám ale radit, jaké pomazánky máte udělat a jak chlebíčky ozdobit, to necháme na chuti a fantazii každého z vás.

zimni vecer

Čokoládový dort

Po všech těch chlebíčcích zákonitě musí přijít chuť na něco sladkého. Máme řešení. Hříšně dobrý čokoládový dort. Postavte se pokušení čelem a… podlehněte mu! Nejprve ale recept: 200 g 60% tmavé čokolády, 200 g másla, 1 lžíce instantní kávy, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, čtvrt lžičky sody, 200 g třtinového cukru, 200 g krupicového cukru, 25 g holandského kakaa, 3 vejce, 75 ml podmáslí. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C. Čokoládu nalámejte do hrnce, přidejte máslo a kávu  rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody a nahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí, nepřivádějte však k varu. V míse smíchejte mouku, prášek, sodu, cukr a kakao, v jiné misce smíchejte vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Po vychladnutí vyjměte. Polevu vyrobíte opět z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic krupicového cukru. Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do misky. Smetanu s cukrem zahřejte k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Vzniklou polevu přelijte přes dort a rozetřete i po stranách. Na závěr přidáte čokoládové hoblinky na ozdobu. Je s tím strašná práce, ale věřte, za tu námahu to stojí. Pro lenochy však máme také řešení – široký výběr čokolád od Jordi´s.

zimni vecer

Svařené víno

Tělo je třeba udržovat v teple, a to nejen zvenku, ale i zevnitř. Pro psí počasí je svařák jako dělaný. Ideální by bylo si s ním pak sednout před krb a z okna škodolibě pozorovat padající sníh a lidi, kteří se v tom nečase musí někam lopotit. Jelikož s tím sněhem to asi letos opět nebude tak horké, o krbu ani nemluvě, spokojíme se s tím svařákem. A nebyli bychom to my, abychom ho něčím neřízli.

zimni vecer

Na ten nejlepší svařák potřebujete půl kila třtinového cukru, 200 ml kvalitního rumu, případně likéru Grand Marnier, 8 ks skořice vcelku, hřebíček, badyán, jablko, pomeranč a citron nakrájené na kostičky a 2 litry dobrého červeného vína. Cukr nechte zkaramelizovat, poté jej zalijte rumem, přihoďte koření a vařte, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte ovoce a pomalu vařte asi 20 minut. Nechte odstát do druhého dne, aby ovoce pořádně natáhlo alkohol. Druhý den směs ohřejte, přilijte víno a opět ohřejte. A pak už jen na zdraví.

zimni vecer

Knihy

Ano, lenošení nahrává přesně takovýmto nenáročným činnostem, jako je čtení. Naším tipem je francouzská poezie (klid, od Baudelaira, Verlaina ani Rimbauda nečekejte nic plytkého a romantického) nebo Krchovský. Příjemným počtením jsou i dramata, ta absurdní pak skýtají opravdovou zábavu – Beckettův Godot je již profláklý, ale co takové Jednosměrné kyvadlo od N. F. Simpson? Vtipná jsou i Drábkova dramata, sjednocená do knihy s názvem Aby se Čechům ovary zachvěly. Pokud toto není zrovna váš šálek čaje, navrhuji fantasy – Pratchetta přečtete na jedno nadechnutí.

zimni vecer

Film

Ani bez toho si prolenošený den nedokážeme představit. Vybrali jsme tři filmy – starý, nový a český. Staré české filmy jsou neskonale roztomilé, mezi můj nejoblíbenější patří U pěti veverek z roku 1944. Rozhodli jsme se však zařadit světovou klasiku, kterou je Snídaně u Tiffanyho s božskou Audrey Hepburn (1961). Za novodobý film, který můžete vidět stokrát a stejně vás neomrzí, jsme zvolili Vlka z Wallstreet (2013).

zimni vecer

I kdybyste si pořád dokola měli pouštět jen tu scénu s autem. Když už jsme ale u filmů, které neomrzí, nemůžu nezmínit Pulp Fiction. No a ne snad? Zástupcem českého filmu se stal Mazaný Filip Václava Marhoula z roku 2003. Scénář je inspirovaný dílem Raymonda Chandlera a postavou Phila Marlowa, spíš než detektivka je to však groteska. Pro zahnání zimní deprese ideální.

Na článku spolupracovala Pavla Kalousová, za fotografie děkujeme Petru Semrádovi.