Ve čtvrtek 28. května v pražském Buddha Baru proběhlo české finále prestižní světové barmanské soutěže The Diageo Reserve World Class Competition 2015. Soutěž, která vznikla v roce 2009, hledá nejlepší barmany z celého světa. Česká republika se poprvé zapojila loni a na světovém finále v Anglii a Skotsku ji reprezentoval Jaroslav Janoušek z Black Angel´s. Letošní čtyři finalisté se utkali o cestu do Capetown v JAR, kde bude vítěz reprezentovat českou barovou scénu.

Cesta k vítězství nebyla snadná. Soutěž začala přibližně před sedmi měsíci, kdy na padesát barmanů z celé republiky absolvovalo semináře k jednotlivým značkám soutěžního portfolia (vodka Ketel One, gin Tanqueray, rum Zacapa Centenario, whisky Johnnie Walker Blue Label, bourbon Bulleit a likér Grand Marnier). Na začátku května pak byla oznámena finálová čtrnáctka barmanů, které čekalo dvoudenní šestikolové vyřazovací finále.

World Class
Vítězslav Cirok

První den finále probíhal 27. května v Bugsy´s Baru, kde měli soutěžící za úkol představit svůj cocktail pro Written Word Challenge – tedy vytvořit drink inspirovaný cocktailovou, či jinou oblíbenou, knihou. Druhým úkolem bylo namíchat perfektní Future Martini, twist na klasické Martini.
Po prvním dni ze čtrnácti finalistů zbylo osm, kteří se sešli v Buddha Baru, kde je hned po ránu čekal „blind tasting“ (ochutnávka naslepo). Následoval food pairing – barmanům šéfkuchař Buddha Baru naservíroval několik tapas, z nichž si finalisté měli dvě vybrat a během hodiny k nim vymyslet a připravit odpovídající cocktail. Po této disciplíně se řady barmanů ztenčily o další dva.

World Class
Jaroslav Janoušek

Zbývající šestice připravovala Rhum Punch ze Zacapy, welcome drink pro diváky vyvrcholení finále. Tato poslední předvečerní disciplína srazila počet barmanů na finálovou čtveřici – Tomáš Melzer (Hemingway Bar), Milan Zaleš (Bugsy´s Bar), Miloš Danihelka a Vítězslav Cirok (oba L´Fleur Bar).
Poslední disciplíně, která korunovala náročné dva dny, přihlíželi čtyři porotci – Aristotelis Papadopoulos (vítěz prvního světového finále v roce 2009), David Ríos (vítěz světového finále v roce 2013), Tony Velich (vítěz slovenského národního finále 2014) a Jaroslav Janoušek (vítěz českého finále 2014).

Organizátoři si s přípravou finálního večera dali plno práce – přitom pak vše bylo za 32 minut sfouknuté. Časový limit pro každého ze čtyř finalistů byl totiž osm minut, během nichž museli připravit minimálně čtyři, ideálně osm cocktailů porotcům na míru. Zároveň nesměli mít nic předchystaného, včetně ozdob, a museli použít různé způsoby přípravy drinků. Ne nadarmo se poslední disciplína nazývala Against the Time. Rychlé ruce a neuvěřitelné tempo předvedl především Milan Zaleš, kterému dokonce zbylo 14 vteřin časového limitu k dobru. Nemálo mu ovšem konkuroval Vítězslav Cirok, který sice časový limit vyčerpal do nuly, zato však připravil ještě devátý drink, pro sebe.

World Class
Aristotelis Papadopoulos

I když je to nejspíš pramalá útěcha, každý z finalistů už měl po předposledním kole jisté, že něco získá. Tím „něco“ je cesta do Francie, místa výroby likéru Grand Marnier. Do Jihoafrické republiky však odjede jen jeden, a to Vítězslav Cirok.

 

The Diageo Reserve World Class Competition 2015