Víte, jak barmani používají taková ta nalejvátka? A pak ještě tu věc s pružinou? Chtěli byste vědět, jak se jim říká? Nebo jste naopak někde zaslechli pojmy jako jigger nebo strainer a rádi byste je správně přiřadili ke konkrétní věci? Pak je tento článek právě pro vás. Seznámíme vás s dvaceti základními pojmy, které musíte znát, abyste rozuměli svému barmanovi.
Atomizér – flakón s rozprašovačem; používá se k ovonění koktejlu
Báze – základ koktejlu, nejčastěji jsou jím destiláty (whisky, rum, gin, tequila), ale v poslední době jsou v módě i nízkoalkoholické koktejly a jako báze slouží i likéry, vermuty a další
Bitters – hořčidla k dochucení koktejlu, přidávají se po kapkách, případně v recepturách najdete množství ve střicích (dash)
Crusta – vznikne obalením okraje sklenky například v soli, cukru, kakaovém prášku a dalších surovinách
Frapovat – nachladit skleničku ledem
Garnish – ozdoba koktejlu
Hoshizaki – japonská společnost prodávající výrobníky ledu, který se vyznačuje vysokou kvalitou
Ice pick – kovový hrot, kterým se opracovává led
Infuze – alkohol obohacený o další chuť a aroma pomocí metody infuzování (vyluhování)
Jigger – odměrka; v dnešní době převážně kovová a podobná přesýpacím hodinám. Z každé strany má jiný objem, které se různí. Může mít klasických 4 cl a 2 cl, ale i 6 cl a 3 cl atd.
Mixing glass – skleněná míchací sklenice určená pro přípravu koktejlů, které se nešejkrují. Například Old Fashioned či Negroni
Muddler – nástroj pro drcení větších složek koktejlu, například citrusů v Mojitu
On the rocks – na ledu
Pourer – nalévátko na láhvi
Premix – předmíchané součásti koktejlů či celé koktejly, které se pak jen smísí s bází, případně rovnou servírují
Rolling – metoda promísení koktejlu, podobně jako šejkrování. Jen v tomto případě přeléváte koktejl z jedné části boston shakeru do druhé
Shaker – klasická pomůcka barmana, dělí se na evropský (trojdílný) a boston (dvoudílný)
Stir – metoda přípravy koktejlu, který se jen vymíchá v mixing glass
Strainer – používá se při přelévání koktejlu do skleničky, oddělí tekutinu od větších částí, jako jsou led, kousky ovoce či jiné použité suroviny
Twist – variace na již známý koktejl obměnou některých složek
Autor fotografií: Jakub Hlaváč