Víte, jak barmani používají taková ta nalejvátka? A pak ještě tu věc s pružinou? Chtěli byste vědět, jak se jim říká? Nebo jste naopak někde zaslechli pojmy jako jigger nebo strainer a rádi byste je správně přiřadili ke konkrétní věci? Pak je tento článek právě pro vás. Seznámíme vás s dvaceti základními pojmy, které musíte znát, abyste rozuměli svému barmanovi.

Atomizér – flakón s rozprašovačem; používá se k ovonění koktejlu

Báze – základ koktejlu, nejčastěji jsou jím destiláty (whisky, rum, gin, tequila), ale v poslední době jsou v módě i nízkoalkoholické koktejly a jako báze slouží i likéry, vermuty a další

Bitters – hořčidla k dochucení koktejlu, přidávají se po kapkách, případně v recepturách najdete množství ve střicích (dash)

Crusta – vznikne obalením okraje sklenky například v soli, cukru, kakaovém prášku a dalších surovinách

Frapovat – nachladit skleničku ledem

Garnish – ozdoba koktejlu

Hoshizaki – japonská společnost prodávající výrobníky ledu, který se vyznačuje vysokou kvalitou

Ice pick – kovový hrot, kterým se opracovává led

Infuze – alkohol obohacený o další chuť a aroma pomocí metody infuzování (vyluhování)

Jigger – odměrka; v dnešní době převážně kovová a podobná přesýpacím hodinám. Z každé strany má jiný objem, které se různí. Může mít klasických 4 cl a 2 cl, ale i 6 cl a 3 cl atd.

Mixing glass – skleněná míchací sklenice určená pro přípravu koktejlů, které se nešejkrují. Například Old Fashioned či Negroni

Muddler – nástroj pro drcení větších složek koktejlu, například citrusů v Mojitu

On the rocks – na ledu

Pourer – nalévátko na láhvi

Premix – předmíchané součásti koktejlů či celé koktejly, které se pak jen smísí s bází, případně rovnou servírují

Rolling – metoda promísení koktejlu, podobně jako šejkrování. Jen v tomto případě přeléváte koktejl z jedné části boston shakeru do druhé

Shaker – klasická pomůcka barmana, dělí se na evropský (trojdílný) a boston (dvoudílný)

Stir – metoda přípravy koktejlu, který se jen vymíchá v mixing glass

Strainer – používá se při přelévání koktejlu do skleničky, oddělí tekutinu od větších částí, jako jsou led, kousky ovoce či jiné použité suroviny

Twist – variace na již známý koktejl obměnou některých složek

 

Autor fotografií: Jakub Hlaváč