Ve čtvrtek 29. října se Štencův dům v centru Prahy proměnil na část Londýna. Vchod hlídal člen britské královské gardy, tedy beefeater, uvnitř vlály britské vlajky, podávala se typická britská jídla (shepherd´s pie, fish and chips a sandwich) a desítka barmanů z Čech a Slovenska zápolila o postup do světového kola Beefeater MIXLDN Competition a cestu do skutečného Londýna.

Pět slovenských a pět českých barmanů tvořilo finalisty této soutěže, z nichž do světového finále postoupil jeden z každé národnosti. Podoba soutěžních drinků podléhala samozřejmě jistým pravidlům, tím nejjednoznačnějším bylo, že cocktaily musí obsahovat gin Beefeater 24. Jeho složení, které obsahuje i výtažky z grepové kůry a z japonských čaju sencha a matcha, mnoho soutěžících využilo ke zvýraznění chuti drinku.

V recepturách jsme se tak setkávali s vaječným bílkem infuzovaným matchou, grapefruitovým cordialem a dalšími ingrediencemi korespondujícími se složením ginu. Cocktaily také musely být inspirovány starou dobrou Anglií, konkrétně Londýnem v jeho viktoriánské éře. A poslední podmínkou bylo, že zároveň musí jít o twist na klasický ginový cocktail namíchaný před rokem 1950.

Beefeater MIXLDN

Všichni soutěžící se s tímto úkolem popasovali zdatně a zdárně odprezentovali své drinky před porotou ve složení Sebastian Hamilton-Mudge (Beefeater global ambassador), Alex Kratěna (head bartender v londýnském Artesian baru) a Luboš Rácz (ambassador produktů Jan Becher – Pernod Ricard pro Slovensko). Poté si všech deset finalistů stouplo za bar, kde míchali své drinky, aby je mohli ochutnat i obyčejní smrtelníci – diváci.

Okamžitě jsem si našla své favority. Jedním z nich byl cocktail London Cut Lukáše Vrábela (Cuba Libre bar), který se nebál a použil celkem nezvyklou surovinu – kopr. Výsledkem byl originální drink s nezvyklou chutí, která však celkovému dojmu rozhodně neuškodila, právě naopak.

Beefeater MIXLDN

Poněkud zklamáním pro mě byli oba pánové z Black Angel´s baru, Jaroslav Janoušek za Českou republiku a Michal Durinik za Slovensko. Oba měli perfektně promyšlený koncept, příběh drinku a celkovou prezentaci a od počátku pro mě byli horkými tipy na vítěze. Michal Durinik se pro svůj cocktail Fish Fog inspiroval londýnskou mlhou a nejtypičtějším britským pokrmem. Jelikož chips si Britové pokapávají octem, přidal tuto surovinu i do nápoje.

Obdobně odvážný krok jako u Lukáše Vrábela, zde však pro mě výsledek neměl tak ohromující efekt. Totéž platilo i u Jaroslava Janouška, který vytvořil Street Milk Punch s využitím sirupu z rýžového mléka a růžové vody. Také do něj přidal plno koření, jako je skořice nebo badyán. Koření ve výsledném drinku na mě bylo příliš výrazné a nedalo šanci rozvinout i dalším chutím. Škoda.

Beefeater MIXLDN

Naopak upřímně překvapená jsem byla z cocktailu Martina Župiny (Hemingway bar). Jeho Roastbeefeater (gin, vermouth, sirup z rozmarýnu, fenyklu a pepře), s plátkem roast beefu jako ozdobou, mě podle receptury nezaujal. Po ochutnání jsem však byla nucena názor radikálně změnit. Nasládlý drink v kombinaci s masem je něco neočekávaného. Mně to připomnělo Vánoce. Tu dobu, kdy řízek zajídáte cukrovím a cukroví pak zase řízkem. V tomto případě roast beefem. Prostě cukroví a roast beef. Mňam!

Na možnou výhru jsem od samého počátku tipovala i Miloše Danihelku z L´Fleur baru. Třetí místo v národním kole World Class napovídá, že jeho drink bude něčím výjimečný ještě dřív, než ho vůbec namíchal. Jeho cocktail byl připravený z ginu, grapefruitového Cointreau, sirupu ze zeleného čaje, s vaječný bílkem infuzovaným čajem a ozdoben domácími čajovo-mátovými bitters. Výsledkem byl dokonale vybalancovaný drink, kterému nic nechybělo ani nepřebývalo. Žádná z chutí nepřevažovala, vše bylo tak vyvážené, že to bylo až na samotné hranici zenu.

Obdobně vybalancovaný drink jsem již jednou měla a dosud pro mě zůstává největším cocktailovým zážitkem, o kterém jsem si myslela, že nemůže být jen tak překonán. Miloš Danihelka touto mou jistotou značně otřásl.

Beefeater MIXLDN

Zřejmě nyní nebude žádným překvapením, když řeknu, že vítězi se stali právě Miloš Danihelka, který bude v Londýně Českou republiku reprezentovat již podruhé, a slovenský Martin Župina, který se takového úspěchu dočkal hned na své druhé soutěži. Doufejme, že dvojky nebudou oba barmany provázet i v Londýně, přejeme jim jen první místo.

✱ Pokračování na další stránce…

Beefeater MIXLDN