Ve čtvrtek 29. října se Štencův dům v centru Prahy proměnil na část Londýna. Vchod hlídal člen britské královské gardy, tedy beefeater, uvnitř vlály britské vlajky, podávala se typická britská jídla (shepherd´s pie, fish and chips a sandwich) a desítka barmanů z Čech a Slovenska zápolila o postup do světového kola Beefeater MIXLDN Competition a cestu do skutečného Londýna.

Pět slovenských a pět českých barmanů tvořilo finalisty této soutěže, z nichž do světového finále postoupil jeden z každé národnosti. Podoba soutěžních drinků podléhala samozřejmě jistým pravidlům, tím nejjednoznačnějším bylo, že cocktaily musí obsahovat gin Beefeater 24. Jeho složení, které obsahuje i výtažky z grepové kůry a z japonských čaju sencha a matcha, mnoho soutěžících využilo ke zvýraznění chuti drinku.

V recepturách jsme se tak setkávali s vaječným bílkem infuzovaným matchou, grapefruitovým cordialem a dalšími ingrediencemi korespondujícími se složením ginu. Cocktaily také musely být inspirovány starou dobrou Anglií, konkrétně Londýnem v jeho viktoriánské éře. A poslední podmínkou bylo, že zároveň musí jít o twist na klasický ginový cocktail namíchaný před rokem 1950.

Beefeater MIXLDN

Všichni soutěžící se s tímto úkolem popasovali zdatně a zdárně odprezentovali své drinky před porotou ve složení Sebastian Hamilton-Mudge (Beefeater global ambassador), Alex Kratěna (head bartender v londýnském Artesian baru) a Luboš Rácz (ambassador produktů Jan Becher – Pernod Ricard pro Slovensko). Poté si všech deset finalistů stouplo za bar, kde míchali své drinky, aby je mohli ochutnat i obyčejní smrtelníci – diváci.

Okamžitě jsem si našla své favority. Jedním z nich byl cocktail London Cut Lukáše Vrábela (Cuba Libre bar), který se nebál a použil celkem nezvyklou surovinu – kopr. Výsledkem byl originální drink s nezvyklou chutí, která však celkovému dojmu rozhodně neuškodila, právě naopak.

Beefeater MIXLDN

Poněkud zklamáním pro mě byli oba pánové z Black Angel´s baru, Jaroslav Janoušek za Českou republiku a Michal Durinik za Slovensko. Oba měli perfektně promyšlený koncept, příběh drinku a celkovou prezentaci a od počátku pro mě byli horkými tipy na vítěze. Michal Durinik se pro svůj cocktail Fish Fog inspiroval londýnskou mlhou a nejtypičtějším britským pokrmem. Jelikož chips si Britové pokapávají octem, přidal tuto surovinu i do nápoje.

Obdobně odvážný krok jako u Lukáše Vrábela, zde však pro mě výsledek neměl tak ohromující efekt. Totéž platilo i u Jaroslava Janouška, který vytvořil Street Milk Punch s využitím sirupu z rýžového mléka a růžové vody. Také do něj přidal plno koření, jako je skořice nebo badyán. Koření ve výsledném drinku na mě bylo příliš výrazné a nedalo šanci rozvinout i dalším chutím. Škoda.

Beefeater MIXLDN

Naopak upřímně překvapená jsem byla z cocktailu Martina Župiny (Hemingway bar). Jeho Roastbeefeater (gin, vermouth, sirup z rozmarýnu, fenyklu a pepře), s plátkem roast beefu jako ozdobou, mě podle receptury nezaujal. Po ochutnání jsem však byla nucena názor radikálně změnit. Nasládlý drink v kombinaci s masem je něco neočekávaného. Mně to připomnělo Vánoce. Tu dobu, kdy řízek zajídáte cukrovím a cukroví pak zase řízkem. V tomto případě roast beefem. Prostě cukroví a roast beef. Mňam!

Na možnou výhru jsem od samého počátku tipovala i Miloše Danihelku z L´Fleur baru. Třetí místo v národním kole World Class napovídá, že jeho drink bude něčím výjimečný ještě dřív, než ho vůbec namíchal. Jeho cocktail byl připravený z ginu, grapefruitového Cointreau, sirupu ze zeleného čaje, s vaječný bílkem infuzovaným čajem a ozdoben domácími čajovo-mátovými bitters. Výsledkem byl dokonale vybalancovaný drink, kterému nic nechybělo ani nepřebývalo. Žádná z chutí nepřevažovala, vše bylo tak vyvážené, že to bylo až na samotné hranici zenu.

Obdobně vybalancovaný drink jsem již jednou měla a dosud pro mě zůstává největším cocktailovým zážitkem, o kterém jsem si myslela, že nemůže být jen tak překonán. Miloš Danihelka touto mou jistotou značně otřásl.

Beefeater MIXLDN

Zřejmě nyní nebude žádným překvapením, když řeknu, že vítězi se stali právě Miloš Danihelka, který bude v Londýně Českou republiku reprezentovat již podruhé, a slovenský Martin Župina, který se takového úspěchu dočkal hned na své druhé soutěži. Doufejme, že dvojky nebudou oba barmany provázet i v Londýně, přejeme jim jen první místo.

❖  Beefeater MIXLDN bylo tvou druhou soutěží, první byla tatáž předloni. Čím tě právě tato soutěž oslovila?
Áno, máš pravdu, Beefeater MIXLDN bola mojou druhou súťažou a pred dvoma rokmi som sa zúčastnil na rovnakej. Táto súťaž ma baví svojim konceptom a hlavne organizáciou a v neposlednom rade preto lebo milujem gin, Katku Kluchovú, ktorá túto súťaž organizuje vo veľkom štýle a tiež milujem Londýn do ktorého som sa chcel znova pozrieť a teraz sa mi to s touto súťažou splnilo.

❖  Co tě inspirovalo při tvorbě cocktailu pro tuto soutěž?
Inšpiroval ma Londýn ako všetkých ale prvá myšlienka, ktorú som mal ja bolo, že vytvorím twist na Hanky Panky, klasický drink zo Savoy Hotela v Londýne. Ale nakoniec, keď som po čase zistil že drink, ktorý mám ako súťažný sa skôr podobá na Martini Dry než na Hanky Panky, som sa rozhodol pre Martini Dry. Takže tento drink ma inšpiroval k tvorbe môjho drinku ale hlavnou inšpiráciou bol Beefsteak club. Privátny klub pre pánov, ktorý si tam prišli vychutnávať hovädzí steak pečený na grile s pečenými zemiakmi. Bola to zábavka pánov už na začiatku 18. storočia kedy v Londýne vznikol prvý Beefsteak club ale tradícia tohto klubu vydržala aj vo viktoriánskej dobe ale dokonca aj do súčasnosti. Jeden tento klub je stále otvorený na Irving Street v Londýne.

Beefeater MIXLDN

❖  Jak dlouho jsi ladil recepturu?
Ťažko povedať presne ako dlho som ladil drink. Na začiatku som mal pár nápadov, ktoré nakoniec stroskotali a nepodarili sa a ja som sa rozhodol pre výrobu sirupu, ale drink som ladil dohromady asi jeden a pol týždňa približne. Po tomto čase som bol viac menej rozhodnutý pre finálnu verziu.

❖  Tvůj cocktail je poměrně sladký, jak tě napadlo spojit tuto chuť s chutí roastbeefu?
Drink je sladší ale aj s pálivým záverom. Dôvodom sú použité suroviny, ktoré sú v sirupe a tie tiež korešpondujú s mojou ozdobou, čím bol plátok roastbeefu s kandovanou cibuľou, ale taktiež veľmi pekne sa hodili ku mojej inšpirácií a to beefsteakom v Beefsteak clube. Vybral som 4 ingrediencie ktoré sú podľa mňa typické pre omáčku k steakom a to rozmarín, zelené a citrónové korenie /pepř/ a feniklové semená. Tieto suroviny dohromady vytvoria krásnu mierne pálivú, bylinkovú a plnú chuť v tomto sirupe a táto chuť sa pekne prejaví aj v drinku.

Beefeater MIXLDN

❖  Diváci hodnocení soutěže neviděli, tak tedy – co se vzadu odehrávalo?
Vzadu to bolo príjemné ale troška stresujúce, pretože človek čaká, čo na to povedia porotcovia a čo sa vás všetko budú pýtať. Ale v mojom prípade sa ma páni porotcovia spýtali len dve alebo tri jednoduché otázky na ktoré som odpovedal a tým to skončilo a poslali ma naspať dopredu bolo to veľmi rýchle a hektické pre mňa takže ani neviem presne ako dlho som bol vo vnútri. Ale v konečnom dôsledku to bol príjemný rozhovor v angličtine.

❖  Byl jsi spokojený se svou prezentací drinku?
Ak sa bavíme o prezentácii pred porotcami tak si to viem predstaviť trošku lepšie pretože na niektoré veci som pod tým stresom trochu zabudol ale vo všeobecnosti som s ňou bol spokojný. A čo sa týka miešania drinku pred divákmi tak to bola menšia improvizácia, pretože som popri spievaní troška zabudol na pár vecí. Ale nakoniec to nebolo asi až také podstatné keďže to nakoniec vyšlo. A prečo som sa rozhodol pre spev. Neviem. Ja som si na vystúpenie vybral nejakú hudbu ktorá by pripomínala ľudom Londýn a ďalšou vecou bolo že som nechcel byť ticho počas miešania tak som sa rozhodol že vám trochu zaspievam.

Beefeater MIXLDN

❖  Kdo tě nejvíce zaujal z ostatních soutěžících?
Najviac ma zaujal aj drinkom aj príbehom Jakub Vinš z Bugsy´s baru, ktorý vytvoril krásny fresh drink s koriandrom, ktorý ma veľmi bavil. V chuti cítite bylinkovosť koriandru a krásnu sladkú ale aj kyslú chuť. Zaujala ma aj kombinácia ktorú vytvoril môj kolega Petr, ktorý vytvoril drink v kombinácií whisky a ginu dohromady. Ale je to veľmi ťažké vybrať si len jedného, všetci chalani mali super drinky pekné servisy a hlavne všetci sme do toho dali čas, energiu a lásku.

❖  Jaké byly první pocity po vyhlášení?
Prvé pocity. Tak na to ti odpoviem veľmi jednoducho. Úžasné. Bolo to neuveriteľné pre mňa, úprimné ešte dva dni po tom som tomu nemohol uveriť čiže to bolo pre mňa veľmi veľké. Neopísateľný pocit len toľko ti poviem.

Beefeater MIXLDN

❖  Jak jsi to oslavil?
Oslava bola veľmi rýchla, pretože ako z človeka opadne stres a uvedomí si že za celý deň zjedol len par kúskov roastbeefu z toho stresu, tak by sa chcel ísť najesť. Ale bohužiaľ práve ako som sa rozhodol tak zatvárali kuchyňu. Tak som si povedal veď hlad je prezlečený smäd, a tak som sa rozhodol dať si pár drinkov. To nebol až taký dobrý nápad. Únava, stres a žiadne jedlo spôsobilo, že som za par hodín po súťaži už šiel domov spať a oddýchnuť si. Ale oslávil som to podľa mojich predstáv a stretol som všetkých ľudí čo som chcel.

❖  Co tě nyní čeká?
Teraz najbližšie dva mesiace ma čaká práca ako každého z nás a taktiež príprava na finále v Londýne. Takže troška viac informácií získať o Beefsteak clube a doladiť celý príbeh a možno tiež menšia úprava drinku a nákup všetkých potrebných vecí do Londýna. Už teraz mám trošku strach alebo skôr by som to nazval nervozitou a rešpektom z tak veľkého podujatia.
Ďakujem za rozhovor.

Beefeater MIXLDN