Začátkem září se v Riegrových sadech pravidelně objevuje jeřáb s plošinou, jež vyveze milovníky gastronomie do výšky 50 metrů, kde mají možnost povečeřet při romantickém západu slunce nad Prahou. Dinner in the Sky kromě dobrého jídla přímo od šéfkuchaře servíruje i nezapomenutelný zážitek, určitě neváhejte vyzkoušet. Šanci máte do 16. září.
Projekt Dinner in the Sky přichází každý rok se stejným konceptem – plošina jeřábu vás vyveze do výšky 50 metrů a vy z Riegrových sadů můžete obdivovat zbytek Prahy. Vybrat si můžete denní dobu, podle toho, jakému výhledu dáváte přednost. Můžete tak volit mezi pěti balíčky: brunchem, obědem, večeří, večeří při západu slunce, nebo si v oblacích můžete zkrátka vychutnat jen koktejl a s ním nějaký ten snack.
Ovšem plnohodnotné menu stojí jako pokaždé za to.
A tím se dostáváme k tomu, co se každý rok mění, a to je kuchař a menu. Letošní tváří Dinner in the Sky se stal Dalibor Navrátil, jeden z předních českých kuchařů, který má za sebou řadu stáží v zahraničí, především pak ve Francii, kde vařil například v restauraci Joela Robuchona.
Nicméně jeho pozornost se zaměřuje spíše na zvelebování stravovacího systému ve školních a závodních jídelnách. Než se však stal Dalibor kuchařem, snil o dráze sportovce, k níž měl slušně našlápnuto. Zranění jeho plány zkřížilo, nicméně jeho průprava skokana na lyžích se mu nyní pravděpodobně může během této akce hodit.
Kdo si nenechá ujít letošní příležitost povečeřet v oblacích, tomu Dalibor Navrátil osobně připraví a naservíruje předkrm v podobě mille-feuille z pošírovaných grónských krevet se zauzeným lilkovým kaviárem a krystalickou parmazánovou omáčkou. Připravená je samozřejmě i vegetariánská varianta z batátů s koriandrem a lilkovým kaviárem. Následuje hříbkový krém s espumou z uzeného pstruha s křupavými bramborami a majoránkovým olejem. Ovšem ti, kdo vyrazí „jen“ na oběd, si musí nechat zajít chuť, tento chod je určen jen pro večerní menu.
Jako hlavní chod se podává telecí nízký roštěnec dělaný v sous-vide s bramborovým závinem a tomatovým concasse plněným restovaným řapíkatým celerem a silnou masovou šťávou. Vegetariánským protějškem je risotto s marmeládou z červené cibule a s hlívou ústřičnou a sušenou červenou řepou. Zní to tak skvěle, až je mi líto, že jsem měla možnost ochutnat jen masovou variantu hlavního chodu.
Dezertem je „překvapení šéfkuchaře“, prozradím vám však, na co přesně se můžete těšit. Jde o marcipánový knedlíček plněný višněmi a opečený v listovém těstíčku. Knedlíček ještě doplňuje maková omáčka a malinový sorbet. Perfektní sladká tečka na závěr menu. Sbíhají se vám sliny? Pak honem do Riegrových sadů!