První zářijovou neděli z areálu Svatováclavské vinice v blízkosti Pražského hradu i přes první chladný závan podzimu sálalo teplo. V okolí klasicistní Richterovy vily se shromáždilo velké množství milovníků italské gastronomie, především Prosecca, jemně šumivého vína ze severoitalských vinic. Proseccofest se konal již podruhé, a i přes vlezlé sychravo si akci nenechalo ujít úctyhodné množství lidí, kteří si po pár ochutnávkách kapky deště přestali zcela uvědomovat.
Proseccofest funguje na podobném principu jako ostatní gastronomické festivaly. Po zaplacení dvě stě padesáti korun návštěvník dostal sklenici na sekt a tři žetony v hodnotě třiceti korun, za jeden žeton se dala pořídit půl deci perlivého vína Prosecco nebo třeba mistička oliv, další žetony se potom daly dokoupit.
Organizátoři festivalu vhodně zvolili prostory nejstaršího českého vinohradu, který byl založen už v desátém tisíciletí knížetem Václavem. Provoz vinice se opět obnovil v roce 2008 a jsou zde vysazeny dvě základní odrůdy vinné révy: Ryzlink rýnský a Rulandské modré. Díky tomu, že stánky byly rozeseté po celé vinici, zde i přes velký počet návštěvníků nevznikaly dlouhé fronty a nikdo nemusel na dolití sklenice dlouho čekat.
Jak čas postupoval a počet vypitých lahví se zvyšoval, atmosféra kolem nejstarších českých vinic se uvolňovala. Lidé posedávali na vlhkém trávníku a degustovali nabízené vzorky. Návštěvníci mohli ochutnat Prosecco například z italského vinařství Valdo, které produkuje Prosecco už od roku 1926. Nabízeli jako jedni z mála růžové Prosecco, pro které se vracely především dámy.
Dále se degustovalo Prosecco z vinohradské vinárny Bottega Del Vino, která zastupuje mimo jiné i venkovské rodinné vinařství Villa Sandi. Ačkoli se každý stánek zásobil velkým množstvím vín, už kolem šesté večer někteří vystavovatelé načínali poslední láhev.
Krom bohaté nabídky Prosecca mohli návštěvníci ochutnat i různé druhy melounů, které do italské kuchyně neodmyslitelně patří a atypickou kombinaci žlutého melounu s parmskou šunkou jsme si oblíbili už i my, Češi.
Vedle oliv všech možných druhů se nakrajovaly kýty šunky Prosciutto di Parma, která je unikátní pro svou jemnost a vůni, za kterou může speciální způsob krmení vepřů, kteří si pochutnávají jen na syrovátce, ječmeni, kukuřici a ovoci. Když se řekne Itálie, všem se okamžitě vybaví široká nabídka sýrů… a ani o ty zde samozřejmě nebyla nouze.
Pokud jste Proseccofest na začátku září nestihli, ale rádi byste ještě před příchodem zimy zažili hřejivou atmosféru Itálie, navštivte 15. a 16. září Střelecký ostrov v Praze, bude se zde konat Prosecco & Food Festival.