Men in the kitchen, relativně nový projekt kulinářské školy Laboratorio, vás kromě vaření vezme na výlet po Skotsku. Zásadní zde totiž nejsou jen připravované pokrmy, ale i s čím je spárujete – s whisky. A ač je cílová skupina těchto kurzů jasně vyznačená, nedbala jsem, protože kde je whisky, nesmím chybět.

A nebyla jsem sama, narušitelky pánské jízdy jsme byly hned dvě! Nic platné, muži proti nám byli samozřejmě v přesile. Plně obsazený kurz pojmul čtrnáct whisky chtivých gastro-nadšenců, kteří se po welcome drinku (Glenkinchie) shromáždili po dvojicích kolem ploten a svého lektora Martina Kortuse.

Následovaly čtyři hodiny vaření, jídla a pití. Čtyřchodové menu jsme zahájili husími játry restovanými s jablečným, popřípadě malinovým octem a s bruschettou. Netrvalo dlouho a už jsme společně zasedli k jídelnímu stolu, kde na nás čekala nachystaná whisky Cragganmore a Petr Kymla.

Ambasador prestižní barmanské soutěže World Class nám k jednotlivým whisky podal vyčerpávající výklad a vysvětlil, proč se kterou z nich rozhodli párovat s daným pokrmem. Husí játra s malinovým octem, který jsme s kolegyní zvolily, nás krásně navnadila na chod druhý, roastbeef se zauzenou majonézou.

Majonézu připravil Martin Kortus před našimi zraky jen za použití pasterizovaných žloutků, rostlinného oleje a uzeného oleje. Vysvětlil, proč je lepší si (nejen) majonézu připravovat doma a ukázal, jak očistit maso. Poradil také, jak si se vším poradit v domácích podmínkách. A už jsme opět seděli u stolu a k pokrmu nám tentokrát dělala společnost jemně nakouřená whisky Talisker, která skvěle doplňovala roastbeef, ale hlavně onu zauzenou majonézu.

Třetí jídlo, které jsme měli možnost si připravit, byl rib eye steak s omáčkou z whisky a zeleného pepře s fazolovými lusky na česneku. Každý z nás dostal pořádný kus masa, se kterým později bojovali všichni – sníst jej vyžadovalo všechny naše síly. Ale krásně udělaný steak, uvnitř šťavnatý a růžový, se silnou omáčkou a křupavými fazolkami spolu se štiplavě kouřovou whisky Oban nás přemluvil k tomu největšímu výkonu.

Závěrečná sladká tečka v podobě choco mousse s lesním ovocem byla napárovaná s jemnější whisky Dalwhinnie, kdo však chtěl pokračovat v ostřejším tempu, mohl ochutnat i příjemně silnou a kouřovou whisky Lagavulin. Po těchto hodech každý účastník obdržel absolventský diplom (včetně nás, dam). Obecně jsme se shodli, že nejlepší kombinací byl Talisker s roastbeefem, ale věřte, že všechna jídla byla naprosto skvělá.


O to lepší, že jsme si je sami dokázali připravit. Pokud si tedy, pánové, chcete užít příjemný večer, naučit se udělat pořádný flák masa a pak jím překvapit svou milou, nyní už víte, kam zajít. Další kurz proběhne 16. května.