O víkendu 14. a 15. července se pražský Střelecký ostrov proměnil v ideální party místo. Spousta jídla, hudby i zábavy, tak by se dal shrnout Pražský piknik, jehož druhý ročník byl ještě lepší než ten loňský. A to už tenkrát jsme na něj pěli chválu.
Samozřejmě je jasné, že svůj díl na tom nese slunné počasí. Střelecký ostrov tak byl plný návštěvníků, kteří si přinesli nebo zapůjčili deky a strávili na přilehlých trávnících část dne. Prosecco zde letos teklo proudem, kupovat jste jej mohli po skleničkách nebo rovnou po lahvích. Kromě perlivého osvěžení jste si mohli dát i Aperol Spritz, G&T nebo signaturní koktejly Blah Blah Baru. Případně ochutnat sicilská vína a Redbrook Cider. Pro abstinenty zde byly skvělé ovocné limonády od Juciee, případně ochlazení poskytly i jejich domácí nanuky.
Popularita asijské kuchyně se nezapřela ani letos, opět nechyběly závitky – jarní i letní –, krevety v tempuře, smažené olihně či plněné knedlíčky. Novinkou byl nejčerstvější hit – „polévka“ ramen. Sama jsem po něm pokukovala, ale mísu nudlí se zeleninou a chilli zalitou horkým vývarem si uprostřed léta rádi necháte ujít. Poslední asijskou pochoutkou byla pekingská kachna od Teplé kačky, která byla naprosto famózní.
Dále byl na výběr bůček nebo knedlíčky gyoza.
O nálož kuřecích křidýlek se postarali Heavenly Wings a Chicko Chicken. Žádný food festival by se neobešel bez hamburgerů, a tak i zde byly zastoupeny hned několikrát. Beachburger nebo staří známí Salt`n`Pepa Kitchen a Dirty Dog Street Food. Ten letos podlehl vege vlně, a tak jste zde mohli okusit portobello burger nebo grilovaný halloumi sýr. Ryze veganský koncept představilo Dobré jídlo Světa od Evy, kde jste mohli najít veganské bezlepkové polévky, zeleninové samosy a dorty. Na vlně současných trendů připlulo Organic Sushi, sushi z biozeleniny a ryb chovaných ve volných sádkách.
Mezi další lahůdky, které byly na Pražském pikniku k mání, byly bagety od Food On The Move, steaky od Mangustino, středomořská kuchyně od Dastu, raclette od U sýráku, sendviče od Punk Streatfood či karibská kuchyně od Prague Jerky Station. Jako sladkou tečku jste mohli zvolit sladkosti pečené ze surovin bez obalu, mini koblížky nebo již zmiňované nanuky od Juciee.
Pro ty, které nezajímalo jen jídlo, organizátoři připravili i další kratochvíle. Kurz výroby lapačů snů, květinářský workshop s Givelo, případně jste se mohli nechat potetovat od umělců ze Zrenix ART nebo aspoň pomalovat hennou od Baby Jaguy. Našlapaný byl tentokrát hudební program. Zatímco sobota se nesla v duchu chill-out music, indie a folku, neděli návštěvníci protančili. DJs hráli celé odpoledne a gran finale celého festivalu obstaral věhlasný Ventolin.
Pražský piknik si pro příští rok nastavil laťku vysoko, ale věřím, že nás opět čeká povedená akce. Jediné, co mi přišlo trochu škoda, je, že prodejci nenabízí i degustační porce. Jasně, když přijde parta lidí, podělí se. Ale když člověk dorazí sám, moc toho neochutná, protože z klasických porcí je brzy přecpán. Na samý závěr by však měla zaznít ještě chvála, proto projevuji své nadšení z letošního zvířátkového vizuálu akce.