Počasí už je chladnější, než je zdrávo, a tak jsme se rozhodli podělit se s vámi o recepty na polévky, které jsou vydatné a zahřejí vás. Jsou to takové polévkové ekvivalenty silného horkého kakaa, které si dám ráda pokaždé, když je venku zataženo a zima. Jsou založené na konceptu „comfort foods“, tedy jídlech, která jsou sytá a nenáročná.
MRKVOVÝ KRÉM S ČERVENOU ČOČKOU
U této polévky se o extra zahřátí postarají zázvor a chilli. Jejich množství si upravte podle chuti a podle toho, jestli používáte čerstvé, nebo sušené suroviny, případně chilli úplně vynechte.
Na 4 porce:
3 větší mrkve
2 hrsti červené čočky
chilli, zázvor
sůl, pepř, bobkový list
máslo, smetana
Postup
Mrkev očistěte a pokrájejte na větší kousky, zalijte vodou tak, aby byla mrkev ponořená a vařte, dokud téměř nezměkne. Na posledních pár minut vaření přihoďte čočku a vařte doměkka. Vše pak rozmixujte ponorným mixérem, podle potřeby přilijte vodu a dochuťte. Polévku ještě můžete zjemnit kouskem másla nebo smetanou.
BRAMBOROVÝ KRÉM SE ZELENINOU A SUŠENOU ŠUNKOU
Extrémně vydatná polévka, u které k usnadnění práce krásně poslouží i mražená zeleninová směs. Sušenou šunku můžete vyměnit i za slaninu nebo klobásu, jen si raději dávejte pozor na obsah soli u vybrané uzeniny, aby polévka ve výsledku nebyla přesolená. Doladit můžete třeba i strouhaným cheddarem nebo lžičkou zakysané smetany.
Na 4 porce:
6 větších brambor
2 hrsti směsi zeleniny
kousek sušené šunky, slaniny, klobásy či jiné podobné uzeniny
sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Postup
Brambory očistěte a pokrájejte na větší kousky. Zalijte vodou tak, aby byly brambory ponořené, přidejte bobkový list, nové koření a uvařte doměkka. Vyjměte koření a brambory rozmixujte ponorným mixérem. Podle potřeby přilijte vodu. Do krému vhoďte zeleninu (buď mraženou, nebo očištěnou směs zeleniny – dle libosti) a na mírném plameni ještě krátce povařte, aby zelenina změkla. Dochuťte solí a pepřem. Před podáváním přidejte sušenou šunku nebo jinou uzeninu.
TOMATOVÁ SE SÝREM
Vynikající rychlá svěží polévka, která se vám neomrzí. Nejsnažší je použít rajčata v konzervě, která není třeba spařit a loupat jako čerstvá, navíc mají výraznější chuť.
Na 4 porce
3 konzervy rajčat, posekaných
česnek
olivový olej
bazalka
sůl, pepř, cukr
toastový chleba, sýr
Postup
Na trošce oleje osmahněte nastrouhaný česnek dozlatova. Přidejte rajčata, osolte, opepřete, přilijte vodu na požadovanou konzistenci a krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem, případně trochu doslaďte cukrem. Z chleba a sýru si udělejte čerstvý teplý sýrový toast, já si ráda sýr dochucuji trochou soli a pepře. Podávejte zakápnuté olivovým olejem a s čerstvou bazalkou.
LIŠKOVÁ
Po kulajdě moje nejoblíbenější houbová polévka. Lišky i po uvaření zůstanou oproti jiným houbám krásně pevné. O jemnou chuť se postará zakysaná smetana.
Na 4 porce
3 hrsti očištěných lišek
2 brambory
1 menší cibule
200 g zakysané smetany
jarní cibulka nebo pažitka
sůl, pepř
máslo
Postup
V kastrolu na másle pomalu orestujte nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Pokud budete chtít polévku hustší, přidejte lžíci mouky na jíšku. Přidejte lišky, nadrobno pokrájené očištěné brambory a zalijte vodou. Nechte dusit doměkka. Na závěr do polévky vmíchejte zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nadrobno pokrájené stonky jarní cibulky (její zelené části) nebo pažitku.
VALAŠSKÁ KYSELICA
Tradiční verze zelňačky. Chuť můžete ovlivnit výběrem uzeniny, mně se u strávníků nejvíc osvědčila papriková klobása. Každopádně ale doporučuji uzeninu s výraznější chutí.
Na 4 porce
2 klobásy dle výběru
2 větší brambory
1/2 balíčku zelí
200 g zakysané smetany
cibule
bobkový list, nové koření, sůl, pepř
Postup
Na másle opečte nadrobno pokrájenou cibuli a klobásu. Poté zalijte vodou, přidejte zelí, koření, nadrobno pokrájené brambory a vařte do změknutí. Na závěr přidejte zakysanou smetanu, podle potřeby přislaďte a dochuťtě solí a pepřem.
PÓRKOVÝ KRÉM S BRAMBOREM
Velice snadná polévka, navíc nenáročná na suroviny.
Na 4 porce
1 pórek
2 větší brambory
mléko
sůl, pepř
máslo
Postup
Pórek očistěte a v hrnci ho osmahněte na másle. Jakmile změkne, zalijte ho mlékem a ještě krátce povařte. Rozmixujte tyčovým mixérem, podle potřeby ještě přilijte mléko. Očistěte brambory, pokrájejte je na menší kostičky a na mírném plameni je v pórkovém krému vařte do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.
CIBULAČKA S BÍLÝM VÍNEM
Jednodušší polévku už nenajdete. Víno jí přidá zajímavé aroma a máslo jí dá jemnou chuť. „Správná“ cibulačka se má podávat s toastem se sýrem Gruyère, já jsemale běžný smrtelník a tak vám poradím, že výborná je stejně jako již zmíněná tomatová polévka se sýrovým toastem.
Na 4 porce
8 větších cibulí
větší kus másla
bílé víno, cca 250 ml
sůl, pepř, cukr
Postup
Cibuli očistěte a nakrájejte na silnější půlkolečka. Pomalu ji na másle opékejte, dokud nezesklovatí, pak hrnec zakryjte pokličkou a nechte na mírném stupni dusit cca hodinu. Poté zalijte sklenou vína, dolijte vodou, ochuťte solí a pepřem. Podle chuti (a podle toho, jak suché či sladké víno jste použili) můžete dochutit cukrem, ideálně třtinovým.