Opatření související se šířením koronaviru nás donutila trávit doma více času než kdy dřív. Také to znamená zavřené restaurace a pečlivé plánování nákupů. A ti, kteří nejsou zvyklí běžně vařit, hledají spásu v rozvozových službách. Ovšem jídla s minimem surovin, energie a času stráveného v kuchyni si můžete připravit i sami. Až se vám přejí pizza, zkuste některý z našich obyčejných, ale přesto skvělých receptů.

Sýrovo-česneková pomazánka

½ bločku sýru typu Gouda
2 stroužky česneku
1 pomazánkové máslo
1 lžíce majonézy
sůl

To nejjednodušší na začátek. Sýr nastrouhejte najemno, k němu propasírujte česnek a promíchejte s pomazánkovým máslem. Přidejte lžíci majonézy, aby pomazánka zůstala vláčná a dobře se roztírala. Přidejte sůl dle chuti. 

Tuňáková pomazánka

1 konzerva tuňáka 
3 kyselé okurky
šťáva z celého citronu
1 pomazánkové máslo
sůl, pepř

Kyselé okurky nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte najemno. Smíchejte s pomazánkovým máslem a tuňákem z konzervy. Pozor, nekupujte drť, ale kousky nebo steak. Drť má v sobě hodně šťávy, která vám pomazánku zbytečně naředí a pak špatně drží na pečivu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Muffiny se šunkou a sýrem

185 g hladké mouky
2,5 lžičky kypřicího prášku
60 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
1 vejce
špetka soli
100 g šunky
100 g sýru

Smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, máslo, mléko, vejce a sůl a vymíchejte v těsto. Přidejte šunku a sýr (já dávám nastrouhaný čedar, ale můžete zvolit jakýkoli dle vlastních preferencí) a promíchejte. Směsí naplňte formičky na muffiny a dejte péct do trouby, dokud muffiny nezezlátnou (asi 20 minut). Fantazii se meze nekladou, a tak místo šunky a sýru můžete použít jinou kombinaci podle vašich oblíbených surovin.

Krémová celerová polévka

1 celer
1 cibule
1 l zeleninového vývaru
máslo
šťáva z celého citronu
200 ml smetany
sůl, pepř

Cibuli a celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a na másle orestujte – asi 4 minuty – a promíchávejte, aby se zelenina nepřipekla. Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte vařit, dokud celer nezměkne (asi 20 minut). Následně stáhněte polévku z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Přidejte smetanu (pokud chcete polévku méně hustou, přidejte jí o něco více), vymačkejte šťávu z citronu, dochuťte solí a pepřem a zamíchejte. Podávejte ozdobené čerstvě namletým pepřem a chipsem ze slaniny.

Lokše

500 g brambor
hladká mouka
sůl

Brambory uvařte ve slupce, ideálně den předem. Oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, aby vám vzniklo hladké těsto, které se nebude lepit. Teprve nyní přidejte a zapracujte do těsta sůl dle chuti. Rozdělte těsto na několik menších částí a vytvarujte z nich bochánky. Ty na pomoučeném válu vyválejte do placky. Pozor, nedělejte je moc tenké, aby se vám nepotrhaly. Lokše dejte opéct na pánev nasucho. Mezi jednotlivými plackami otřete pánev od připečené mouky. Hotové placky potřete máslem nebo sádlem. Lokše můžete podávat s trhaným masem, skvělé jsou ale i například s kozím sýrem nebo zakysanou smetanou s bylinkami. Také si je můžete dát ve sladké verzi, třeba s povidly. 

Štrúdl

listové těsto
6 jablek
hrst vlašských ořechů
skořice
strouhanka

Listové těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na tenkou placku. Posypte trochou strouhanky, která nasákne šťávu z jablek a štrúdl se vám tak nerozmočí a nerozpadne. Nastrouhejte do každé části tři jablka. Vlašské ořechy rozmixujte na menší kousky a rozdělte mezi obě části štrúdlu. Posypejte skořicí a případně, pokud máte k dispozici kyselá jablka, i cukrem. Zaviňte, dejte na plech, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct. Jakmile štrúdl zezlátne, máte hotovo. Po vychlazení jej můžete posypat moučkovým cukrem. 

Štrúdl je klasika, kterou vás nejspíš neohromíme, ale opět zkuste zapojit fantazii. Co dát místo jablek hrušky? Nebo naložit ořechy do medu a udělat ořechovou nádivku? Další možností je pak tvarohový závin s rozinkami. Zkrátka štrúdl je jednoduchý, zakrátko hotový a velmi variabilní.