Grilovací sezona je v plném proudu a kuchařská škola Laboratorio si proto pro své příznivce přichystala speciální letní kurz, který probíhal na zahrádce restaurace Aromi. Jak připravit ty nejlepší burgery účastníkům kurzu ukázal Jiří Janouch, šéfkuchař nedaleké restaurace Dish. O pitný režim se staral Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, jenž se protentokrát zaměřil na bourbony a žitné whiskey.

Hned po příchodu jsme dostali welcome drink v podobě Kentucky Mule, kombinace bourbonu a zázvorového piva, lehce zastříknuté citronovou kůrou. Ideální start v horkém počasí, které ten den panovalo. Ale horko nám teprve mělo začít být.

Bylo potřeba se postavit ke grilu. Na začátek jsme si nakrájeli ananas a ogrilovali jej coby základ ananasové salsy do Kahuna slideru. Jakmile jsme toto měli, zasloužili jsme si malý předkrm – jalapeño papričky plněné cheddarem a obalené ve slanině. A samozřejmě připravené na grilu. Velmi jednoduchý a rychlý předkrm ideální pro milovníky štiplavějšího jídla.


MEN IN THE KITCHEN: KDYŽ NEJSOU ŽENY V DOHLEDU

Papričky Petr Kymla doprovodil zvláštností, jež je však běžná v Americe i Irsku – ke sklence whiskey jsme dostali ještě druhou sklenku s lákem z nakládané zeleniny. Nejprve whisky a zapít lákem. Chutná to mnohem lépe, než to zní, opravdu.

Po předkrmu jsme se shromáždili kolem mlýnku na maso a Jiří Janouch vysvětloval, jaké maso je na burgery nejlepší (přední hovězí), odkud bere maso do Dishe (farma v Hyršově) a jak maso nejlépe nakořenit (jen sůl a pepř). Kromě toho také mluvil o hranolkách a jak dosáhnout nejlepší křupavosti a toho, aby nečernaly, stranou nezůstaly ani burgerové housky z máslového těsta, které si v Dishi pečou sami. A pokud byste potřebovali, rádi vám jich pár i prodají pro vaši domácí spotřebu.

Po tomto povídání bylo na čase vrhnout se do další práce, na řadě byl Kahuna slider, k němuž jsme si na samém začátku grilovali ananas. Ten jsme smíchali s koriandrem a chilli a vzniklou salsou jsme potřeli horní část housky.

Na tu spodní přišlo chimichurri. Podezřelý název, ale v podstatě jde o pesto z petržele. Mezi to samozřejmě kousek hovězího s cheddarem a španělským jamonem, kousek salátu a mohli jsme se do slideru pustit. Tekutý doprovod tvořil Manhattan koktejl.

Na závěr nás čekal zlatý hřeb večera – Smoky burger se sriracha majonézou, zauzenou červenou cibulí a domácí barbecue omáčkou. Tu Jiří Janouch vařil na místě a podělil se s námi o několik „tajných“ ingrediencí, které omáčce podle něj dodají tu správnou chuť. Jednou z nich jsou švestková povidla a tou druhou je tekutý kouř.

Můžu jen souhlasit, omáčka byla opravdu výborná. Majonézu s omáčkou sriracha jsme si namíchali sami, stejně tak jsme si vytvarovali pořádný plátek masa, aby se ve velké housce neztrácel. Během grilování jsme k masu přidali sýr leicester a opečenou slaninu. Pak už zbývalo vše jen zkompletovat a pochutnat si na skvělé kombinaci. Pro mě osobně ale byly vrcholem večera proslulé dishovské fitness hranolky – se slaninou a javorovým sirupem.


LADIES WITH COCTAILS IN THE KITCHEN. I U PLOTNY SE MŮŽETE BAVIT

O takovémto fitness všichni sníme. Hranolky jsem si oblíbila během svých návštěv v restauraci a velice jsem se těšila, že se je naučím. I když vím, že jako z Dishe nikdy nebudou. Tam svou roli totiž sehraje i fakt, že je pro vás někdo udělá. Pomyslnou třešničkou na dortu byl Petrův odlehčený koktejl, který kombinoval žitnou whiskey a cider. A na úplný konec, jako digestiv, který jsme v tu chvíli po předchozím výkonu všichni opravdu potřebovali, sklenka desetiletého bourbonu ovoněného pomerančovou kůrou.

Čas strávený s burgery v Aromi utekl velmi rychle a příjemně. Osobně jsem načerpala plno inspirace na víkendové grilování, které jsem shodou okolností plánovala po kurzu udělat. Jelikož většina prací v průběhu kurzu probíhá ve dvojicích, ráda bych poděkovala svému kolegovi od plotny Honzovi.

Pokud vám kurz Burgery a bourbon unikl, nevěšte hlavu. Laboratorio nabízí plno dalších kulinářských lekcí. S Jiřím Janouchem se můžete potkat v říjnu na kurzu Pikantní kurzy jako z Dishe. A kdo dává přednost jídlu, k němuž se podává i něco dobrého ve sklenici, toho odkážu na oblíbené kurzy Men in the kitchen nebo Ladies with cocktail in the kitchen, případně na novinku Rum na talíři. Všechny tři kurzy mají společně na starost Martin Kortus a Petr Kymla.