Kuchyně vypovídá mnoho o dějinách a kultuře jednotlivých zemí. Maďarsko bylo silně ovlivněno východními i západními tradicemi.
Vaření v kotlíku, v němž se připravují takové maďarské speciality, jako je guláš a perkelt, je dědictví po nomádských asijských Maďarech, způsob pečení s sebou zase přinesli západoevropští usedlíci.
Během staletí se Maďaři seznámili s kuchyněmi svých mírumilovných sousedů i s kuchyněmi cizích dobyvatelů. Recepty však přizpůsobili své vlastní chuti, což dodalo pokrmům specifickou národní příchuť.
Kulinářské zvyklosti se měnily také na různých sociálních úrovních. Lahůdky, podáváné na stolech aristokracie, u kterých se často projevovaly odlišné chutě cizích kuchyní, se ve zjednodušené formě objevovaly i na stolech prostých lidí.
Kulinární průvodce s názvem Culinaria Maďarsko, kterou nově vydalo Nakladatelství Slovart, je detailní a informacemi nabitou publikací, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka gastronomie, který rád poznává nové recepty i exotické chutě. I když co se Maďarska týče, chutě nejsou ani tak exotické, jako spíše temperamentní.
O tom vypovídá už velmi podařená obálka knihy, na které se kromě nadpisu provedeného v červené a bílé barvě na zeleném podkladu pyšní čtyři druhy chilli papriček.Minimalistické a výstižné.
Průvodce je rozdělen tematicky podle jednotlivých území celého Maďarska a přibližuje, co je pro který region typické.
Velká uherská nížina se například pyšní báječným ovocem, lečem (ač se o gastronomii zajímám celkem intenzivně, nikdy by mě nenapadlo, že lečo je původem z Maďarska), gulášem nebo kvašenými okurkami.
Stejně, jako mě překvapilo lečo, byl pro mě novinkou i fakt, že pokrm, který běžně vaříme v českých domácnostech, kuře na paprice, je také maďarský. Nechybí ani klobásky, tvaroh a sýr, pálenky i nerůznější druhy závinů.
Pro Budapešť a okolí je typické srdce Budapešti – Velká tržnice, kterou byste si při návštěvě hlavního města rozhodně neměli nechat ujít. A až dostanete chuť na kávu (která se v Maďarsku pije ve stylu italského espressa), průvodce jednoznačně doporučuje legendární kavárnu New York. Dozvíme se i řadu informací o místním pivu, proslulých polévkách, domácích zákuscích a také zjistíme, jaké jsou v Maďarsku národní zvyklosti v oblasti gastronomie.
Severní Maďarsko je známé pro jabloňový sad, slivovici, dodržování velikonočních zvyků, pokrmů z brambor, Tokajským vínem a sladkou dokonalostí, které říkáme višně v koňaku.
V Transdanubii se napijeme minerální vody přímo od pramene, ochutnáme ty nejlepší lesní houby, zažijeme domácí zabijačku, život si osladíme místním medem a protože jsou za týden Vánoce, zjistíme, jaké je v této oblasti servírováno tradiční vánoční menu.
Maďarsko je nám nabídnuto na 301 velkoformátových stranách (pominu-li obsah a další doprovodné detaily) a doprovází jej barevné a krásné fotografie, které k jeho návštěvě vyloženě lákají. Kromě obecných informací v knize najdeme i nespočet receptů na tradiční pokrmy včetně rad k jejich přípravě.
Slovartovská edice „Culinaria“ je jedním z nejlepších nápadů vůbec, už dříve mě uchvátila Culinaria Francie, koupit se u nich na webu dají i další díly: Culinaria Čína a Culinaria Španělsko.
A zhruba v únoru příštího roku vyjde Culinaria Itálie, takže je více než reálné, že do té doby u nás v obývacím pokoji bude pro jistotu vánoční stromeček stále stát – třeba Ježíšek nosí dárky celoročně.
Kniha: Culinaria Maďarsko
Autor: Anikó Gergelyová
Vazba: flexi
Počet stran: 320
Formát: 21,5 x 25 cm
ISBN/EAN: 9788075294777
Nakladatel: Slovart
Rok vydání: 2017
Edice: kuchařky a gastronomie / Kuchařky a gastronomie
Cena: 424 Kč / 499 Kč
www.slovart.cz