Po zbytek ledna a po celý únor máte možnost v Hergetově Cihelně ochutnat to nejlepší z darů moře. Speciálnímu menu vévodí tygří krevety, ale také krabí maso či humr. Ani v tomto menu se nezapře směřování zdejších kuchařů k asijským chutím. Spojení krevet s pikantním kořením však jen prohloubí chuťový zážitek.

Ve speciálním korýšovém menu si můžete vybrat ze dvou studených a dvou teplých předkrmů a tří hlavních jídel. První ze studených předkrmů tvoří známý krevetový koktejl, zde připravovaný z grónských krevet. Výraznější chuť mu dodává wasabi majonéza, kterou naopak zjemňuje zelené jablko a kousky hroznového vína. Koktejl je servírovaný v lístku salátu, který v tomto chodu zastupuje křupavější složku.

Druhým studeným předkrmem jsou tygří krevety s omáčkou aioli z manga a chilli. Mezi další suroviny patří sojový dresing, kešu oříšky a krásně křupavá tempura. Souhru chutí doplňují lístky máty. I tento chod je lehce pikantní, ovšem výtečný.

Mezi teplými předkrmy najdete další klasiku, kterou jsou krevety Pil-Pil. Tedy tygří krevety celkem jednoduše upravené na olivovém oleji s česnekem, chilli a petrželkou. I přes přítomnost chilli se tento chod řadí mezi ty jemnější, kde naplno vynikne chuť samotných krevet. Naše doporučení? Nezapomeňte si přiobjednat pečivo, aby ani kapka omáčky nepřišla nazmar. Bylinková bagetka, která se ke krevetám Pil-Pil podává, vám nejspíše nebude na všechnu omáčku stačit.

Druhý teplý chod se opět řadí mezi pikantnější pokrmy. Opečený sendvič v sobě ukrývá krabí maso a lehce roztátý cheddar. K sendviči se podává studená chilli omáčka, jejíž receptura má původ ve Vietnamu. Pálivost chodu si tak můžete sami regulovat přidáním, nebo vynecháním omáčky. 

Tygří krevety s risottem z červeného kari s houbami shiitake a koriandrem nás opět jednoznačně zavedou do světa ostřejších asijských chutí. Přesto právě tento chod u nás zabodoval na plné čáře. Kdo však dává přednost méně výrazným chutím, ocení jako hlavní chod spíše tygří krevety podávané s fettuccinami, krémovou omáčkou beurre blanc z česneku a zázvoru a restovanými cherry rajčátky. 

Vrchol menu představuje polovina kanadského humra o váze okolo půl kilogramu, který je upraven naprosto jednoduše jen s bylinkovo-česnekovým máslem. Tak skvělé maso, jako je to humří, náročnější přípravu nepotřebuje. Na talíři jej doplňuje už jen zeleninový salátek, citronová majonéza a bylinková bagetka. Veškeré chody ze speciálního menu pořídíte za 365 korun s výjimkou humra, za kterého zaplatíte 1 195 korun. 

A dezert? Ten vybírejte ze stálé nabídky restaurace. My doporučujeme ananasové carpaccio, pro které šéfkuchaři našli inspiraci v koktejlu Piña Colada. Anebo si po krevetových hodech jako dezert dejte právě toho humra. Jen pozor, abyste se u stolu nepoprali o poslední kousek. 

RESTAURACE: HERGETOVA CIHELNA

2b Cihelná, Malá Strana, 118 00 Praha
www.cihelna.com