Maté se získává z jihoamerické rostliny, cesmíny paraguayské, stále zeleného stromu. Nemělo by se mu říkat čaj, protože to vlastně čaj není. Čajem nazýváme jen nápoje připravené z lístků čajovníku. Existuje několik druhů maté, podobně jako kávy. Tradice pití chuťově výrazného nápoje je asi stejně stará jako u čaje, tedy 4 000 let. Původně se maté popíjelo v Peru, poté se rozšířilo do sousedních zemí a po celé Jižní Americe. O přípravě a jeho účincích jsme pohovořili s čajovníkem Michalem Kulkou z královéhradecké čajovny Karavana.

Maté obsahuje poměrně hodně látek, kromě kofeinu i vitamíny a minerály (mimo jiné i železo). Pravidelné dlouhodobé pití maté by mělo normalizovat krevní cukry. Prý zahání pocit hladu, je doporučováno tedy i při dietách, podporuje také obranyschopnost organismu. Doporučená denní dávka maté není stanovena, záleží na každém jednotlivě, kolik je schopen ho snést. Nedoporučuje se však nikomu s vyšším krevním tlakem, jelikož obsahuje mnohem víc kofeinu než káva.

Maté

Největší spotřeba maté je samozřejmě v Jižní Americe, tam jde o národní nápoj. Pije se zde každý den, od rána do večera. Nejvíc v Argentině, Bolívii a jižní Brazílii. Zajímavé je, že druhou nejpopulárnější destinací je Blízký východ, především Sýrie.

Maté

Maté se servíruje v tykvi, které se říká kalabasa. Z ní se pak pije bombillou, která může být kovová či bambusová. V čajovně dostanete vždy kovovou, kvůli její lepší omyvatelnosti a celkové údržbě. Kalabasa je opravdová tykev, ze které se vydlabe dužina. Slupka tykve zdřevnatí, potáhne se jakousi voskovou vrstvou a máte kalabasu. Ve chvíli, kdy si ji člověk pořídí, je třeba ji takzvaně zajet. Kalabasa se zasype maté, zalije horkou vodou a 24 hodin se nechá ležet. Zbylá dužina zvlhne a je třeba ji z tykve vyškrábat. Poté je třeba proces opakovat ještě jednou a teprve pak lze z kalabasy pít. Pokud by člověk tento proces vynechal, bude jeho maté nepitelné. O kalabasu je třeba se hezky starat a udržovat ji, pak vydrží poměrně dlouho. Není to ale jediná nádoba, ze které se maté pije. Dělají se i poháry z kravských rohů, keramické kalabasy a další.

Maté

Příprava maté je jednoduchá – do kalabasy ze ¾ nasypeme maté, poté zakryjeme rukou a ve vodorovné poloze nasucho protřepeme. Tím se na dně usadí prach a na vrchu zůstanou jen celé lístky. Poté se čaj zhydratuje, chladnější vodou do 50 °C. Lze i studenou, jen hydratace trvá déle, až pět minut. Následně zalijeme teplou vodou, kolem 70 °C, lze i o něco chladnější. Teplejší než 80 °C však rozhodně ne, dochází pak ke spálení. Připravené maté se nemusí louhovat dlouho. Pijeme jej ihned, co nejteplejší. Ideální doba na vypití je maximálně tři minuty, pak začíná hořknout. Kalabasy se proto dělají s malým objemem, okolo 60 ml. Ale zalévájí se stále znova, počet nálevů není omezen.

Maté

Maté se vyrábí v různých směsích, například s citronovou trávou. V Jižní Americe jej i dost mísí, třeba s pomerančovou šťávou. V létě nejspíš oceníte ledovou verzi, která se připravuje stejně jako horká, jen voda je studená. Ochutnat můžete i pražené maté, které se nazývá pampero. Pražením se navýší obsah mateinu a nápoj získává chuť bližší kávě. Zajímavý způsob servírování je jakési maté-espresso, maté připravené přes kávovar. S ním se dá dále kouzlit, udělat maté-latté a podobné věci.

Maté

Velice populární je v poslední době řada limonád Club Maté. Buď jde o čisté Club Maté, nebo s příchutí. Všechny však v sobě obsahují jen extrakt z maté. Limonády s příchutí chuť maté upozaďují ještě více. Pravému maté se zkrátka nic nevyrovná, limonády jsou oproti němu chuťově nevýrazné.

 

Autor fotografií: Petr Semrád