Zmínky o kokosu se objevují už pět set let, týkalo se to ale především toho hnědého a zarostlého, který dnes už běžně potkáváme v supermarketech. Mladý kokos začal být ve střední Evropě známý teprve před pár desítkami let, ač není přesně známo, odkud pochází – hovoří se o Kokosových ostrovech, Malajsii či Thajsku, Bangladéši, Jižní Americe i Novém Zélandu.

Má zelenou, oranžovou nebo bílou barvu (podle toho, kde roste a zda má slupku), jeho šťáva je oproti hnědému kokosu lahodná a plná antioxidantů. Má měkké maso a rozplývá se na jazyku, kdežto hnědý kokos má maso tuhé a křupavé.
Jeho palma se využívá jako zdroj dřeva, paliva, vlákniny a jako materiál pro výrobu dekorací, provazů, sítí či zahradnický materiál, ale jeho hlavní užití je kulinářské.
Jeho voda obsahuje vitamíny B, minerály, bioaktivní enzymy, látky s protibakteriálními účinky, zpomaluje stárnutí, působí proti rakovině a zabraňuje srážení krve. Voda neobsahuje tuk a cukru v ní je přiměřené množství (3–6 gramů přírodního cukru na 100 ml).

Maso je naopak zdrojem skvělých tuků, přírodního cukru, bílkovin a minerálů. Tuk je unikátní tím, že je složený ze středně dlouhých tučných kyselin, které tělo umí přeměnit v energii a neukládá je po těle.
A protože nás mladý kokos zaujal, vyzkoušeli jsme několik produktů z něj. Jsou k dostání v České republice na stránce www.mladykokos.cz. Pojďme se tedy společně podívat, jak nám mladší bratr kokosu hnědého zachutnal.

 

KOKOSOVÉ VODY

Panenská kokosová voda virgin a Raw kokosová voda přirozeně pink

Raw kokosová voda přirozeně pink neobsahuje barvivo, její růžová barva i chuť je přirozená. Uchovává se v lednici, před pitím se protřepává. Díky paskalizaci láhve vydrží až dva měsíce. Je nepasterizovaná a obsahuje velké množství antioxidantů.
Panenská kokosová voda virgin je nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty. Dá se objednat samotná nebo s dužinou. Není pasterovaná ani dochucovaná. Uchovává se v mrazáku.

Obě vody chutnají podobně – jsou překvapivě sladké, přirozeně pink možná až moc, ale díky skladování v lednici a mrazáku se jedná o velice osvěžující nápoje. Mohou se podávat jako vynikající zdravá „limonáda“ pro děti, potěší i sportovce a všechny, kdo mají v létě chuť na sladký nápoj, ale dávají přednost zdravé variantě.

 

MÁSLA A POMAZÁNKY

Kokosové máslo, Pražené kokosové máslo, Kokosový džem, Kokotella (karamel, kešu a čokoláda)

Všechny tři druhy Kokotelly jsou krémové „pomazánky“, které se dají jíst samotné, namazané na pečivo nebo mohou sloužit jako výborná přísada do dalších pokrmů (palačinky, smoothie, salátový dresing či čokoládový nápoj). Ani jeden druh neobsahuje palmový olej, všechny jsou přirozeně sladké, bio, vhodné pro vegany i pro vyznavače paleo stravování. Zatímco karamel a čokoláda jsou slaďoučké jako med, kešu je lehce sladké i slané. Pokud jste zvyklí pojídat samotnou Nutellu, když máte chuť na sladké, Kokotelly vaše chutě uspokojí možná více a bude vás hřát u srdce, že mlsáte zdravě.

Kokosové máslo je vynikající náhradou kokosového mléka. Ideální je rozehřát jej v horké vodě, obsahuje kokosovou vlákninu ze starého kokosu, proto je hutnější. Je v raw kvalitě, vhodné pro alergiky, neobsahuje lepek ani laktózu, proto se hodí pro paleo kuchyni. Pražené kokosové máslo je ještě o kousek větší pecka – perfektní náhrada za arašídové máslo. Potěší lehce praženou chutí, může se použít jako krém na cupcaky, dá se namazat na čerstvě opečený toast a když se smíchá s vodou, je z něj moc dobré pražené kokosové mléko. Neobsahuje arašídy, laktózu ani lepek, opět je vhodný do paleo kuchyně a je vynikajícím zdrojem energie.

Kokosový džem je produkt, který u nás vyhrál na celé čáře. Vynikající chuť, tak akorát sladký (karamelová chuť je zajištěna díky kokosovému cukru), obsahuje kokosovou dužinu a kešu. Lehce opečený čerstvý croissant s tímto džemem povýší vaši snídani na kulinářský zážitek. Velmi chutný je i jako náplň do palačinek a pokud si opravdu nemůžete pomoci (jako my), dejte si ho jen tak samotný. Je skutečně vynikající, přírodní, bez lepku a slazen je kokosovým nektarem.

 

OLEJ, MLÉKO A VŠE DO SPÍŽE

Kokosová aminos omáčka, Kokosový ocet, Nektar z kokosových květů, Panenský raw kokosový olej

Nektar z kokosových květů má zlatavou barvu, konzistenci velmi podobnou medu. Chutná sladce, karamelově. Používá se jako dochucovadlo a sladidlo, my jej použili místo javorového sirupu na lívance i na jemné oslazení čaje. Je sladký díky přírodnímu sladidlu, bez chemie, nerafinovaný a má nízký glykemický index.

Kokosová aminos omáčka nahrazuje klasickou sójovou omáčku. Výtečně se nám osvědčila ve směsi masa a zeleniny, pokrm chuťově skvěle doplnila, chutnala nám i jako omáčka k sushi, ale protože je méně výrazná, k tomuto japonskému pokrmu příště upřednostníme spíše klasiku. Neobsahuje barviva ani éčka.

Směs listových salátů, paprika, okurka, rajčata, sůl, pepř, olivový olej a kokosový ocet. Vynikající lehká a zdravá večeře. Kokosový ocet salát výtečně okoření, ale nepřebíjí chuť žádné z ostatních ingrediencí. Vzniká fermentací kokosového nektaru a má ideální kyselost. Odkyseluje organismus, je plný vitamínů a minerálů. Hodí se i k detoxikaci: půl hodiny před každým jídlem rozmíchejte lžičku octu ve sklenici vody.

Panenský raw kokosový olej je multifunkční: hodí se na smažení, vaření, pečení, k péči o tělo i vlasy, můžete jím ošetřit packy svému domácímu mazlíčkovi, můžete s ním vyčistit nábytek i boty. Vyrábí se odstředěním, proto je raw a hodí se do paleo kuchyně.

 

DOPLŇKY

Kokovrt a Jsem život 

Kniha Jsem život podrobně provádí mladým kokosem – historií, pěstováním, informacemi o jeho výrazných účincích pro zdraví. Nechybí ani 29 receptů na jídla a drinky a průvodce desetidenní očistnou kůrou.
Kokovrt je otvírák na mladý kokos, velmi jednoduše se ovládá a pokud byste si nevěděli rady, jak s ním kokos otevřít, nezoufejte: dostanete k němu i podrobný návod.