Na asijské letní závitky nedám dopustit. Kombinace křupavé zeleniny, čerstvých bylinek a nezbytné krevety zabalené v tenkém a průsvitném rýžovém papíru je zkrátka neodolatelná. Ovšem nebráním se ani novým chutím, například závitkům s kroketou z kachního masa, které servírují v pražské restauraci Taro. Během karantény jsem pak zjistila, že udělat si letní závitky doma je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát. Nebojte se toho ani vy a stejně tak se nebojte experimentovat a do rýžového papíru schovat své oblíbené suroviny a kombinace. Nebo se inspirujte mými recepty. 

Klasické s krevetou

10 ks rýžového papíru (ale mějte jich po ruce více, kdyby se vám některý roztrhnul)
100 g tenkých rýžových nudlí
30 ks větších krevet
1 ledový salát
2 menší mrkve
½ salátové okurky
koriandr
sezamová semínka

Uvařte si rýžové nudle a na másle osmahněte krevety. Obojí byste měli do závitků dávat studené, můžete tedy připravit den předem.

Okurku a mrkev nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu můžete nechat jen tak, nebo dochutit šťávou z poloviny limetky, 2 lžícemi rybí omáčky a lžičkou cukru.

Připravte si podložku, na níž budete závitky připravovat, a nádobu s vlažnou vodou, ve které se vám bude rýžový papír dobře namáčet. Plátek rýžového papíru pak ponořte na pár vteřin do vody, aby nasákl, a dejte na podložku. Než naskládáte další ingredience, papír ještě změkne. 

List ledového salátu roztrhněte na polovinu. Vyskládejte několik kousků mrkve, okurky a trochu rýžových nudlí a list salátu zabalte a položte ke spodnímu okraji rýžového papíru. Od okraje nechte zhruba centimetrovou mezeru. Zelenina zabalená do listu salátu vám bude takto držet pohromadě a nebude se vám sypat kolem. 

Nad list salátu vyrovnejte tři krevety, lístky koriandru a zasypte sezamovými semínky. Začnete závitek balit od spodního okraje asi do poloviny. Následně přehněte boční strany dovnitř, aby se závitek uzavřel, a dobalte k hornímu okraji.

A opakujte – uvedené množství surovin by vám mělo vystačit na deset závitků. Uvidíte, že to nic není a že minimálně ten poslední už bude výstavní. 

K závitkům neodmyslitelně patří také omáčka, do které si je během konzumace namáčíte. Zůstaňte u klasiky a ke krevetovým závitkům zkuste domácí sweet chilli dresink.

krevetové závitky
gastronomie

Sweet Chilli dresink

2 lžíce octu
2 lžíce vody
2 lžíce medu / javorového sirupu
1 lžíce sójové omáčky
šťáva z ½ limetky
1 stroužek česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté červené papriky
chilli vločky

Všechny ingredience nadávkujte do misky a smíchejte.

Vegetariánské s tofu

10 ks rýžového papíru
100 g tenkých rýžových nudlí
2 avokáda
1 mango
5 ředkviček
1 balení tofu (obyčejné, uzené, bylinkové – je to jen na vás; já vybrala s medvědím česnekem)
bazalka
klíčky alfalfa

Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Mango nakrájejte na nudličky, tofu na tenčí plátky, stejně tak ředkvičky. 

Nachystejte si plochu pro balení závitků a namočte rýžový papír. Ingredience si rozvrhněte tak, aby vám vystačily na všech deset závitků. Na papír naaranžujte nudle, mango, tofu a avokádo. Na avokádo dejte plátky ředkviček, bazalkou překryjte mango a celé posypte klíčky alfalfa. Zabalte.

Dresink z kešu

hrst kešu (nesolených!)
voda
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
½ lžičky hořčice
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušené cibule
sůl

Veškeré ingredience nadávkujte do mixéru a rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu, abyste dosáhli konzistence dresinku.

Netradiční s roastbeefem

10 ks rýžového papíru
500 g roastbeefu
250 g salátu Coleslaw
1 žlutá paprika
polníček

Coleslaw

½ hlávky bílého zelí
1 větší mrkev
200 g majonézy
2 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z ½ citronu

Vysoký roštěnec očistěte a na vrchní blánu nařízněte mřížku. Maso potřete olivovým olejem a dijonskou hořčicí a nechte marinovat přes noc. Předehřejte troubu na 140 °C. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran na pánvi. Vložte do předehřáté trouby a nechte péct 45-60 minut (v závislosti na troubě a velikosti roštěnce). Máte-li doma vpichovací teploměr, roštěnec by měl uvnitř mít okolo 50 °C, aby střed zůstal krásně růžový. Po vytažení z trouby nechte maso chvíli odležet a poté nakrájejte na tenké plátky.

Coleslaw si ideálně připravte také sami doma, abyste mohli regulovat množství majonézy. Do závitků je lepší jej udělat hustší, aby vám majonéza nevytékala. Zelí i mrkev nakrouhejte na jemné nudličky a smíchejte zbývající ingredience na dresink. Smíchejte se zeleninou a nechte aspoň hodinu odležet v lednici, aby se veškeré ingredience dobře spojily. Papriku nakrájejte na nudličky.

Nachystejte si plochu pro balení závitků a namočte rýžový papír. Ingredience si rozvrhněte tak, aby vám vystačily na všech deset závitků. Na papír naaranžujte roastbeef, coleslaw a papriku. Zasypte polníčkem a zabalte. 

Koriandrovo-limetkový dresink

5 snítek koriandru
1 stroužek česneku
šťáva z ½ limetky
2 lžíce medu
½ lžičky soli
1 lžíce olivového oleje
70 g bílého jogurtu

Veškeré ingredience kromě jogurtu rozmixujte. Následně smíchejte s bílým jogurtem.