V únoru jsou nejlepší sezónní suroviny, které odpovídají zimnímu období a lokálním zdrojům. Mezi ty nejlepší patří:

Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastinák, řepa, kedlubna
Zimní zelenina – růžičková kapusta, zelí, kapusta, pórek
Ovoce – jablka, hrušky (uskladněné), citrusy (z dovozu, ale v nejlepší kvalitě)
Kvalitní maso – hovězí na pomalé vaření (guláš, vývary), zvěřina
Luštěniny a ořechy – čočka, fazole, hrách, vlašské ořechy

Pečená růžičková kapusta s medem a vlašskými ořechy

Ingredience:

• 500 g růžičkové kapusty
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce medu
• 50 g vlašských ořechů (nasekaných)
• Sůl, pepř

Postup:

Kapustičky rozpulte, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
Pečte na 200 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou.
Přidejte med a vlašské ořechy, promíchejte a pečte ještě 5 minut.
Podávejte jako přílohu nebo samostatně.

Hovězí guláš na červeném víně

Ingredience:

• 500 g hovězího masa (plec, kližka)
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce sádla
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 250 ml červeného vína
• 500 ml vývaru
• 1 lžíce mleté papriky
• Sůl, pepř, kmín, majoránka

Postup:

Na sádle osmažte cibuli dohněda, přidejte česnek a maso. Orestujte.
Přidejte papriku, kmín, protlak, zalijte vínem a nechejte odpařit.
Přilijte vývar, osolte a duste na mírném plameni 2 hodiny, až bude maso měkké.
Dochuťte majoránkou a podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

Krémová polévka z pečené mrkve a celeru

Ingredience:

• 3 velké mrkve
• 1 menší celer
• 1 cibule
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžička kari koření
• 700 ml zeleninového vývaru
• 100 ml smetany (volitelné)
• Sůl, pepř

Postup:

Mrkev, celer a cibuli nakrájejte, dejte na plech, pokapejte olejem a pečte na 200 °C asi 25 minut.
Opečenou zeleninu dejte do hrnce, zalijte vývarem a rozmixujte na hladký krém.
Dochuťte solí, pepřem, kari a přilijte smetanu pro jemnější chuť.
Podávej s krutony nebo dýňovými semínky.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com