Saláty jsou samostatná kategorie stravování a je málo lidí, kteří by neměli alespoň některý druh rádi. Přesto jsou většinou považovány spíše za jakýsi doplněk celého menu zajišťující zdravou zeleninovou složku než jako hlavní chod. Přitom jde o kapitolu gastronomie, která už má dlouhou historii a je hluboce zakořeněná v jednotlivých kulturách. Různé salátové recepty jsou spjaté s určitými zeměmi a obdobími a patří k tradici, vznikají ale také zcela nové nápady a experimenty. Podívejte se na několik zajímavostí, které jste možná o salátech nevěděli, a nechte se inspirovat dvěma jednoduchými letními recepty.

1) Termín „salát“ pochází z latinského slova pro sůl, tedy „sal“. V období starého Říma byly saláty většinou pokrmy ze syrové osolené zeleniny vydatně zalité olivovým olejem a octovým dresinkem. Francouzi pak později začali používat slovo „salade“, z nějž pak vznikly varianty v mnoha dalších jazycích světa.

2) Kdo by si myslel, že z řecko-římské éry pocházi také světově oblíbený Caesar salát, utnul by se o nějakých 2 000 let… jde o kulinářskou modernu. Na svědomí ho má italský restauratér působící v Mexiku Cesare Cardiny, který údajně o jednom rušném víkendu roku 1924 jednoduše vytvořil salát z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni. „Dejte vše na stůl a udělejte si z tvorby salátu ceremonii!“, řekl prý tehdy svým hostům. Verzí příběhu je sice více, tato je ale nejvíce romantická.

3) Jeden z prvních zaznamenaných receptů na salát obsahuje nejstarší britská kuchařka The Forme of Cury (napsaná ve 13. století). Šlo o pokrm složený ze salátových listů s pórkem a špenátem, dochucený česnekem a bylinkami, zdobený jedlými květy. Naše Magdalena Dobromila Rettigová o pět století později pak sepisovala recepty i na sladké saláty jako třeba mix žemlí a ovoce. To pro většinu z nás asi moc do koncepce salátů nezapadá, jde ale o krásnou ukázku jejich variability.

4) Opravdu slavnou se však stala jiná sladká variace, a to proslulý salát Waldorf. I když jej máme většinou spojený s vlašskými ořechy, překvapivě nebyly součástí zcela původního receptu. Ten sestavil v devadesátých letech 19. století Oscar Tschirky (mimo jiné také autor receptu na vejce Benedikt) a pojmenoval jej podle newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde pracoval. Na seznamu původních přísad figuroval celer, jablka a majonéza a právě vlašské ořechy přibyly asi o 30 let později.

5) Ve světě se zažila anglická fráze „salad days“, která znamená ve volném překladu „čas mladické nezkušenosti“. Odkazuje na období, kterým si projde v mládí každý, kdy se jako zelenáč učí z vlastních chyb. Poprvé byl tento termín použit v shakespearově díle Antonius a Kleopatra z roku 1606.

 

SALÁT S KLÍČKY FAZOLE MUNGO SE SÝREM IL SALATO

Během teplých letních dní oceníme jako oběd nebo večeři především studené pokrmy a saláty. Zároveň by naše hlavní jídlo dne mělo obsahovat také dostatek kvalitních bílkovin, což tento salát skvěle splňuje díky kombinaci fazolí a čerstvého sýru.

Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 2

Ingredience:
150 g klíčků fazole mungo
1 červená cibule
1 jarní cibulka
1 žlutá paprika
hrst dýňových semínek
20 dkg sýru Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
olivový olej, sůl, pepř

Příprava:
Jarní cibulku a žlutou papriku nakrájíme nadrobno, sýr Il Salato nakrájíme na kostičky. Přesypeme do mísy a vše smícháme. Klíčky fazolek mungo přidáme k nakrájené zelenině, vše znovu promícháme a posypeme dýňovými semínky. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.

SALÁT Z MELOUNU, SÝRU IL SALATO A OŘÍŠKŮ

Kombinace slaného sýru, křupavých oříšků a sladkého melounu je originální. Meloun chuť sýru zjemní a tím získá pikantnost. Tento salát vás bude bavit pro svou svěžest, je vhodný jako dezert, ale rovněž i jako osvěžující svačina.

Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 4

Ingredience:
500 g melounu
150 g sýru Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
20 g lískových oříšků
šťáva z jednoho citronu
čerstvě mletý černý pepř na dochucení

Příprava:
Meloun a sýr nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přisypeme oříšky a dochutíme černým pepřem. Salát před podáváním zakapeme citronovou šťávou.

 

Proč zrovna sýr Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia?
Měkký sýr balkánského typu Il Salato se vyznačuje typickou slanou chutí a bílou barvou. Je vyrobený ručně z kvalitního kravského mléka. Výtečný je zejména do tradičního šopského salátu, ale také samotný s olivami a chlebem, do zapékaných pokrmů, k plnění grilovaných paprik a skvěle se hodí také k nakládání.

Výživové údaje na 100 g výrobku:
Energetická hodnota 986 kJ/238 kcal; Tuky 19,1 g, z toho nasycené mastné kyseliny 13 g; Sacharidy 1,9 g, z toho cukry 1,9 g; Bílkoviny 14,5 g; Sůl 4,5 g.
Zakoupíte v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia v mnoha městech ČR.