Že jsou hotelové bary a restaurace předraženou zábavou určenou jen hotelovým hostům, je naprostá fáma. Pokud tomu nevěříte, doporučujeme vám zajít do hotelu Marriott Prague v Celnici a trochu se tam porozhlédnout. Nejlepším časem k návštěvě je pak páteční večer, kdy vám restaurace Midtown Grill zpestří závěr týdne steakem a půlkou humra.

Na steaky a humry slyším velmi dobře, proto je jasné, že jsem si takovouto akci nemohla nechat ujít. Vše probíhá stylem servírovaného „brunche“, nemusíte se tak o nic starat. Jen zasednete a vychutnáváte si vše do posledního drobku a kapky. A že těch drobků bude… Ale postupně, vše začíná welcome drinkem z nabídky The Bourbon Baru, kde zrovna představují nové menu. Koktejly v něm jsou seřazeny chronologicky, do osmnácti kategorií a v každé z nich je zastoupeno více koktejlů. Máte-li proto rádi například Martini, můžete tuto kategorii přepít celou a sledovat, jak se tento koktejl s postupem času vyvíjel. Poté se plynule přesunete do restaurace, kde vás již čeká stůl.

Ihned po usazení vám číšník, který se o vás bude po celý večer starat, představí celé menu a pomůže s výběrem vína. My se rozhodli pro lehčí bílé víno Pinot Grigio. Následně je třeba si vybrat i maso, které nám na servírovacím stolku přivezli ukázat přímo ke stolu.

Mohli jsme se rozhodnut mezi argentinským rumpsteakem, českou svíčkovou a nízkým roštěncem, nebo americkým rib eye steakem. Zvolili jsme české a argentinské maso a způsob úpravy. Steaky zde mimochodem připravují na speciálním Montague grilu, který zachová steakům přirozené chutě a šťávy. Než se ovšem hlavní chod připravil, čekaly nás dva předkrmy.

Jako první na stůl přišel cibulový chléb s klasickým a bylinkovým máslem, vše si v restauraci sami připravují. Jako Amuse Bouche, pozdrav z kuchyně, jsme dostali plátek roastbeafu s ochucenou majonézou.

První předkrm tvořila kachní prsa se salátkem, druhý pak tatarák z lososa s crème fraîche. Oba předkrmy byly vynikající a my se jen těšili, co bude následovat. S číšníkem jsem se dohodli, že po předkrmech necháme malou pauzu, abychom vstřebali dojmy. Dolil nám víno a ve správný čas k nám přišel znovu – s kufříkem. V něm měl vyskládáno dvanáct nožů z sheffieldské oceli.

„Račte si vybrat nůž. Jde o designovou záležitost a pozor, jsou opravdu ostré.“ Vybrali jsme si proto ty nože, které nám připadaly nejhezčí, a za chvíli jsme mohli vyzkoušet i jejich ostrost. A opravdu, steakem projížděly jak máslem. Hlavní chod kromě steaku a půlky humra tvořily i přílohy – grilovaná zelenina, bramborový gratin, holandská omáčka a houbová omáčka. Ačkoli můj roštěnec byl bezchybný, argentinský rumsteak, který zvolil můj doprovod, byl ještě o něco šťavnatější, čímž pomyslný souboj vyhrál.

Pokud by vás od návštěvy odradil avizovaný humr, tak vám radím, abyste to nevzdávali. Není to žádná věda a počítá se s tím, že to není ani žádná čistá práce. Kleště a misku s vodou vám proto připraví automaticky. Pak už si jen můžete užít dolování těch nejlepších kousků masa z humřích útrob speciální vidličkou.

Po hlavním chodu jsme si potřebovali opět trochu odpočinout, protože nás celkem překvapilo, že se u steaku nejednalo o degustační porci, ale opravdu pořádný flák masa. Opět nebyl problém se s obsluhou domluvit, že na dezert přijde čas ve chvíli, kdy dopijeme svou láhev vína. Jelikož víno i vodu nám náš číšník celou dobu osobně doléval, přesně věděl, kdy onen čas nastal. Sladkou tečku tvořil čokoládový mousse s pošírovanou hruškou. Myslela jsem, že po tom tataráku z lososa už nic lepšího nebude. Pak přišel steak a bramborový gratin. A svůj dojem jsem musela s dezertem opravit ještě jednou.

Užili jsme si opravdu skvělý večer s výborným a precizně upraveným jídlem, vínem a pianistou, který se staral o hudební doprovod. Celkový dojem by však byl jen poloviční, kdyby nebylo profesionálního personálu na place. Proto bych ráda touto cestou poděkovala Petrovi, který se o nás celý večer svědomitě staral. Díky němu byl servis perfektní a zážitek dokonalý. A jak jsme vysledovali, o ostatní hosty bylo postaráno stejně dobře.

Kromě číšníků procházel kolem stolů jakoby mimochodem i manažer restaurace a každému popřál dobrou chuť. Ale vás teď asi hlavně zajímá, kolik tohle všechno stojí. Od welcome drinku po čokoládový mousse, s láhví vína, nealkoholickými nápoji a kávou zaplatíte 1 250 Kč na osobu. A věřte, že to za to opravdu stojí.

 

**MIDTOWN GRILL & BOURBON BAR**

Hotel Marriott, V Celnici 8, Praha 1
www.marriottprague.cz